SON TV

Yeni havalimanının adı ne olacak? Yeni havalimanının adı bugün açıklanıyor

İstanbul'un Yeni Havalimanı'nın merak konusu olan ismi bugün saat 16:00'daki açılışla birlikte açıklanacak. Peki neden eski ismi konulmuyor? Dünyanın en büyük havalimanı olması özelliğine sahip '3. Yeni Havalimanının adı ne oldu?' sorusu binlerce kişi tarafından merak ediliyor. İşte Yeni Havalimanı'nın adı ne ve özellikleri...

Yeni havalimanının adı ne olacak? Yeni havalimanının adı bugün açıklanıyor

Cumhuriyetin 95’inci yıldönümü Yeni Havalimanı açılışla taçlanacak. Açılış saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlayacak. Açılışa bir çok ülkeden devlet başkanı ve bakan düzeyinde katılım var. Herkesin merak ettiği ise Yeni Havalimanı’nın isminin ne olacağı…

Dünyanın en büyük havalimanı olması özelliğine sahip 3. Yeni Havalimanının adı ne oldu soruları binlerce kişi tarafından merak ediliyor. İşte Yeni Havalimanı’nın adı ne ve özellikleri…İsmiyle ilgili birçok iddia ortaya atılan 3. Yeni Havalimanı adı ne, havalimanı adı soruları bugün cevap buldu. 3. Yeni Havalimanı adı İstanbul Havalimanı oldu. Hem Türkiye’nin hem de Dünyanın en büyük havalimanı özelliğine sahip olan yeni havalimanının tabelası asıldı. İstanbul Havalimanı olması dikkat çekti. Akıllara havalimanının adı İstanbul mu olacağı soruları geldi. Yeni limanın açılışına saatler kala tüm hazırlıklar devam ediyor. Açılış bugün Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek. Erdoğan havalimanının ismini net olarak açıklayacak.

YENİ HAVALANININ ADI NE OLACAK?

Yeni havalimanı için bugüne kadar bir çok isim ortaya atıldı. Yeni Havalimanı’nın devreye girmesi ile birlikte Atatürk Havalimanı emekli olacak. Haliyle Türkiye genelinde Atatürk ismini taşıyan bir Havalimanı da kalmayacak. Bu noktadan hareketle kamuoyunda Atatürk isminin verilmesini isteyenler var. Ancak Yeni Havalimanı’na eski ismi koymak mümkün değil.

NİYE ATATÜRK HAVAALANI ADI KONAMIYOR?

Sebebi uluslararası havacılık kuralları. Bir havalimanı her ne sebeple olursa olsun (deprem dahil) yıkılıp aynı yere yapılsa bile eski ismiyle anılamıyor. Haliyle Yeni Havalimanı’na Atatürk Havalimanı adı konamayacak. Ancak kulislerde Yeni Havalimanı’na Mustafa Kemal Havalimanı isminin verilebileceği söylentisi var. Bu isim dışında ise 2 bomba isim daha konuşuluyor.

YENİ HAVALİMANI İÇİN 2 İSİM

Yeni havalimanının ismi konusunda bugüne kadar iktidar kanadı ser verdi sır vermedi. Kulislere düşen bu iki isim ise doğrulanmadı ancak yalanlanmadı da…Söylentiye göre 3. Havalimanı için Recep Tayyip Erdoğan veya Abdülhamid Han isimleri gündemde. Kamuoyunun merakla beklediği ‘isim’ sırrı bugün açıklığa kavuşmuş olacak. Peki dünyanın en büyüğü olacak yeni havalimanının özellikleri neler, hangi firmalar tarafından kaç liraya yapıldı? İşte İstanbul’un yeni havalimanın özellikleri:

ATATÜRK HAVALİMANINA NE OLACAK?

3.Yeni Havalimanı’nın yapılması ile Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi olacak. Ataköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy semtleri arasında 11 milyon 776 bin metre karelik (11 bin 700 dönüm) alana sahip Atatürk Havalimanı arazisinde 3 pist, terminal binaları, kargo, uçak bakım ve ikram olmak üzere 60’a yakın da bina bulunuyor. Sabah’ın haberine göre, bu yapısıyla Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da sayılı havalimanları arasında yerini alan arazi, yeşil alan olarak değerlendirilmesiyle birlikte dünyanın sayılı şehir parkları arasındaki yerini alacak. Atatürk Havalimanı’nın tamamının yeşil alan olan değerlendirilmesi durumunda, 4 metrekareye 1 ağaç gelecek şekilde planlandığında yaklaşık 3 milyon ağaç dikilebilecek.

YENİ HAVALİMANININ ÖZELLİKLERİ

Dünyanın en yoğun üç havalimanın yüzölçümleri İstanbul Yeni Havalimanı ile karşılaştırıldığında, en yakın rakibinin İstanbul’un yarısı büyüklüğünde olduğu görülüyor. Öyle ki, söz konusu üç havalimanı içinde en büyük alana sahip Dubai Uluslararası Havalimanı, 35 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilmiş durumda.Geçen yıl dünyanın en kalabalık havalimanı olan Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı’nın ise 19 milyon metrekarelik alan büyüklüğü ile İstanbul Yeni Havalimanı’nın üç katından daha küçük olduğu sonucuna varılıyor. Rakamlar, Türkiye’nin en yeni havalimanının büyüklük anlamında rakiplerine fark attığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroya ihale edilen İstanbul Yeni Havalimanı toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edildi. Bugün ilk fazı açılacak havalimanının bu bölümü için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’e kadar tamamlanacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nı yapım ihalesini Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı. Bu firmaların içinde yer aldığı İstanbul Grand Airport (İGA) ismiyle şirket kuruldu. Havalimanı İGA tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapıldı.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Özel sektörün kaynaklarıyla yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen havalimanı tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

500 MÜHENDİS YAPTI

İstanbul’un kültüren ve mimari birikimini odak noktasına koyan yeni havalimanının master plan çalışmaları için oluşturulan dizayn ekipleri içinde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250’nin üzerinde mimar ve 500’den fazla mühendis çalışıyor.

10 BİN KİŞİ ÇALIŞTI

Havalimanının inşaatında dolgu ve sondajla bölgede kurulan onlarca şantiyede, 3 bine yakın ağır iş makinesi çalıştı. Yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı İstanbul Yeni Havalimanı’nda, 7 gün 24 saat esasına göre olağanüstü bir çalışma sürdürüldü.

KİRASI NE KADAR?

Havalimanının hizmete girmesiyle şirket, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere 25 yılda KDV dahil 26 milyar avro kira ödeyecek.

İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim’de Ankara, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da İzmir’e ilk uçuş gerçekleştirilecek. İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve 8 Kasım’da Azerbaycan’a yapılacak.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.