SON TV

ABD’nin hibrit ekonomik savaşı bumeranga dönecek!

ABD’de Trump yönetiminin Türkiye’ye karşı başlattığı hibrit ekonomi savaşının. ABD ekonomisini vuran bir ‘ters kelebek’ yani, bumerang etkisi yaratacağı belirtiliyor. SON.TV ‘ters kelebek etkisi’ni kaynaklara sordu.

ABD’nin hibrit ekonomik savaşı bumeranga dönecek!

SON.TV EKO-ANALİZ: Amerika Birleşik Devletleri’nde Donald Trump yönetiminin Türkiye’ye karşı başlattığı hibrit ekonomi savaşının uzun, orta, hatta kısa vadede ABD şirketlerini ve ekonomisini vuran bir bumeranga dönüşeceği belirtiliyor.

SON.TV’nin, ABD ekonomi bürokrasisini ve şirketlerini yakından takip eden ekonomi kaynaklarından edindiği bilgilere göre ABD Hazine Bakanlığı’nın, Trump’ın talimatları çerçevesinde yeni yaptırımlarla finans dünyasıyla manipülatif bir şekilde oynayarak ‘eko-sistem’in duvarındaki tuğlaları çekiyor olması, duvarın ABD’nin üzerine yıkılmasına zemin hazırlıyor.

ABD’deki Hazine Bakanlığı çevrelerinde Wall-Street ve Dow Jones gibi piyasalar kepenk kapattığında, Türk Lirası’nın ani değer kaybetmesi sonrasında “Biz ne yapıyoruz?” sorusu kulaktan kulağa fısıldanmaya başlandı bile. Kaynaklar, finansal operasyonların orta, uzun vadede ekonomi ve siyaseten ABD’ye olumsuz etkilerinin, fırlattığı bir bumerang gibi geri dönüp kendisini vuracağı kanaatinde.

TERS KELEBEK ETKİSİ YARATABİLİR!

SON.TV’ye konuşan ABD’de yerleşik kaynakların verdiği bilgiye göre küresel ölçekte etkili ABD şirketlerinin yetkilileri şunları söylemeye başladı bile:

“Türkiye’ye ile ticaret savaşı, sadece Türkiye-ABD arasında bire bir ticari sonuçlar doğuracak bir olay olarak düşünülmemeli. Çünkü bu savaş, yalnızca Türkiye’yi değil, ABD’yi, Avrupa ülkelerini ve giderek dünyayı belirli bir oranda olumsuz etkileyecek bir savaş. Bu yüzden çok boyutlu ve öngörülemeyecek bir aşamaya doğru gidiyor. Hazine Bakanlığı’nın başlattığı finansal operasyon, bizim bile öngöremeyeceğimiz, riskli bir noktaya gidebilir.”

HAZİNE VE TİCARET BAKANLIĞI TEDİRGİN

SON TV’nin görüştüğü kaynaklar ABD şirketlerinin endişe duyduğu bu bumerang süreci için ‘ters kelebek etkisi’ kavramını kullanıyorlar. Kaynaklarımıza ‘ters kelebek etkisi’nin anlamını ve piyasaya olası tesirlerini sorunca şu yanıtı aldık:

“Bilindiği üzere kelebek etkisi bir kelebeğin kanat çırpışından, yani mikro bir başlangıçtan, pek çok kelebeğin çırpışıyla katlanarak büyüyen makro sonuçların (rüzgâr, fırtına) ortaya çıkabileceğini ifade etmek için kullanılan bir kavram. Küçük başlangıçlardan büyük, öngörülemez sonuçlar ortaya çıkabilir. Ters kelebek etkisi ise Türkiye-ABD ekonomi savaşında doğal olmayan yollardan, yapay fırtına üreten ABD’nin ortaya çıkacak kaosla kendisini vuracak bir negatif sürecin ortaya çıkmasını anlatıyor. Bumerang eşittir ters kelebek etkisi de diyebiliriz.”

BOYKOT ABD’Lİ ŞİRKETLERİ PANİĞE SEVKETTİ

ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, borsalar kapandıktan sonra Türkiye’ye karşı saldırı olarak değerlendirilen ekonomik dolar operasyonunun başarıldığını söylemiyorlar. Bunun nedeni Trump yönetiminin aldığı son kararlara karşı Türkiye’nin karşı tedbirlerinin Türkiye ile yıllardır sorunsuz şekilde iş yapan ABD şirket ve bankalarını tedirgin etmesi. Çünkü Trump’un bir tweetle duyurduğu çelik ve alüminyuma vergi kararından sonra F-35’lerin teslimini askıya alan tasarıyı da dün onaylamasına karşılık Başkan Erdoğan’ın; Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen Kuruluşundan Bugüne AK Parti başlıklı sempozyumun açılışındaki konuşmasında ABD’nin teknolojik ürünlerine boykot kararını açıklaması bu tedirginliği katlanarak büyüttü. Şu anda ABD şirketlerinde Meksika dalgası gibi yayılan bir endişe söz konusu ve bundan Trump yönetimi sorumlu tutuluyor.”

SON.TV’nin aldığı bilgiye göre bu şirketler, Türkiye ekonomisine yönelik politik çerçevede başlatılan dolar operasyonundan duyulan rahatsızlıklarını ABD Hazine Bakanlığı’na ve Beyaz Saray’a elektronik posta ve telefonlarla iletmeye başladı bile. Bu elektronik posta ve telefonlarda Türkiye’ye yönelik eko-politikaların derhal gözden geçirilip ticari ilişkilerin normalleştirilmesini istiyorlar. Çünkü ABD şirketlerinin uzun vadede güvenli liman ve kârlı gördükleri Türk devlet tahvillerine de büyük yatırımları bulunuyor.

Bir başka deyişle ABD iş çevrelerinde artık Türkiye ile ekonomik ilişkilerde mantıklı olunması ve uluslararası hassas finans dengelerinin göz önüne alınması beklentisini giderek yükseliyor.

YENİ EKONOMİK İTTİFAK SENARYOLARI

Kaynaklarımız bu konuda ABD’deki şirket yöneticilerinin yeni ittifak senaryolarına dair öngörü, daha doğrusu kaygılarını da bizimle paylaştılar. Kaynaklarımızın aktardığına göre ABD’li şirketlerde konuşulan fikirler şunlar:

“Türkiye’nin politikasını beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, ancak gelişmekte olan Türk ekonomisinin dünya üzerindeki önemi yadsınamaz. Türk ekonomisinin dünya ekonomik göstergelerindeki etkisi yaklaşık yüzde iki seviyesinde. Bu büyüklükteki bir ekonomi sisteminin tek başına bizim ekonomimizi kökünden sarsacağını söyleyemeyiz. Ama özellikle gelişmiş ya da gelişmekte olan diğer ekonomilerle birleştiğinde çarpan etkisi yükselen bir sarsıntının ortaya çıkma ihtimali çok yüksek. Türkiye ile ekonomik çekişmeden ötürü ABD iç ve dış finans çevrelerinde bir şey kötü gittiği anda bizim fırlattığımız bumerang dönüp bizi vurur. Bu durumda Türkiye, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya, İran, Güney Afrika, Brezilya, Arjantin ve kimi Avrupa ülkeleri bize karşı bir ekonomik paktta birleşebilir. Bu durum finansal dengeleri derinden etkileyip geri döndürülemez hale getirdiği anda bizi ve bankacılık sistemini hızla olumsuz etkileyebilir. Türkiye’ye savaş açarken bunları unutmamamız lazım.”

ABD’deki iş çevrelerinin bu yaklaşımının ABD ekonomi bürokrasisinde de koridorlarda dillendirilmeye başlandığını yine kaynaklarımızdan öğrendik. Trump yönetiminin başlattığı bu savaşın bir aşamasında, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerle adı konulmamış ama ‘de facto’ bir ekonomik pakt süreci oluşursa iş çevrelerindeki tedirginlik ekonomi bürokrasisine de yansıyacak. İşte o zaman Trump yönetimi için çok geç olabilir!

ETİKETLER: