Akıllı telefonla alkol tüketimi kontrol edilebilecek

Akıllı telefonla alkol tüketimi kontrol edilebilecek

Amerikalı araştırmacılar, bireylerin akıllı telefonlarla alkol tüketimlerini ölçmelerini sağlayacak bir yöntem geliştirdi.

Birçok iş için alternatif sağlayan akıllı telefonlar, yeni yapılan bir çalışmayla, artık alkol tüketimini de ölçebilecek. ABD’nin Pittsburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, akıllı telefonlara yerleştirdikleri sensörler aracılığıyla bireyin araba kullanmasına engel olacak seviyede alkol tüketip tüketmediğini ölçmeyi başardı.

Yöntemde kişilerin yürürken ne kadar sarsıldığını ölçen sensörler kullanılıyor. Kişilerin 10 adımlık yürüyüşünü takip eden sensörler yapılan testlerde yaklaşık olarak yüzde 90 doğru sonuç verdi.

‘SARHOŞSUN’ UYARISI VEREBİLİR

Bilim insanları, bir uyarı sisteminin de eklenebileceğini düşündüğü sensörlü akıllı telefonlar yaşları 21 ila 43 arasında değişen toplam 22 katılımcıda denendi.

Deneklerden, İngiltere ve Amerika’da araba kullanmanın yasal sınırı olan 100ml kanda 80mg alkole ulaşana değin bir saat arayla votka-limon içmeleri istendi. Daha sonra her iki saatte düz bir çizgide 10 adım yürüyen deneklerin, üzerlerindeki akıllı telefonlardaki sensörlerin yürüyüşlerindeki değişiklikleri algılaması kontrol edildi.

Alkol sınırını aşanları doğru tespit eden sensörlerin, kullanıcıları sarhoş oldukları ve araba kullanmamaları gerektiği konusunda uyaracak şekilde tasarlanması hedefleniyor.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version