SON TV

Besin zehirlenmelerinden kaçınmak için turşu nasıl kurulmalı?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Asiye Yir, turşu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Doğru hazırlanmayan turşunun besin zehirlenmelerine sebep olabileceği uyarısında bulundu

Besin zehirlenmelerinden kaçınmak için turşu nasıl kurulmalı?

Kış ayları yaklaşırken turşu yapımı da hız kazandı. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan turşu yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar öne çıkıyor. Öncelikle, turşunun hijyenik koşullarda hazırlanması çok önemli. Turşu yapılacak sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekiyor. Aksi halde besin zehirlenmelerine maruz kalmak kaçınılmaz oluyor. Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi  besin zehirlenmesi bulguları görülebiliyor. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılması gerekiyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asiye Yir, Turşu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

TURŞU YAPILACAK SEBZE-MEYVELER İYİ YIKANMALI

Turşuya eklenecek sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır. İyi yıkanmadığı takdirde vücut için zararlı bakteriler tuzlu ve asidik ortamda ölse dahi toksinlerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle turşunun hijyenik koşullarda hazırlanması önem taşımaktadır. Bir diğer önemli husus ise vücut için faydalı bakteri ve küflerin çoğalıp etkin mayalanmanın sağlanabileceği tuz/su oranının yüzde 5-8 aralığında olmasıdır. Örneğin yüzde 7 oranında karışım hazırlanmak isteniyorsa 1 litre su için 70 gram tuz kullanılmalıdır. Sirke oranı ise yaklaşık yüzde 2,5-3 olarak ayarlanmalıdır.

TOKSİN KAYNAKLI BULANTI, KUSMA, İSHAL GÖRÜLEBİLİR

Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir. Tuz ya da sirke oranının doğru ayarlanmamasından dolayı turşularda yumuşama olabilmektedir. Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.

Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir. Besin zehirlenmesinde bulantı-kusma olabilir ve kusma refleksi baskılanmaya çalışılmamalıdır. Destek tedavisi uygulanarak kusma ya da ishal ile kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması sağlanmaktadır. Ancak her hastada buna ihtiyaç olmayabilir. Ağızdan sıvı alımını artırarak da mevcut tabloyu düzeltebilecek tedavi yolu çizilebilir.

TURŞUNUN ÜZERİNDE BEYAZLIKLAR OLUŞTUYSA TÜKETMEYİN!

Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.

BESİN ZEHİRLENMELERİ

Akut olarak toksinler aracılığı ile oluşabilecek besin zehirlenmeleri de görülebilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda turşu içeriğinde maya olduğundan risk oluşturabilmektedir.

Turşu içerisindeki mikroorganizmalar florayı değiştirebilmektedir. Bunun sonucunda;

• Mide ya da üriner sistem pH oranı değişikliği ile oluşan Helikobakter Pilori bakterisi

• Tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları

• Vajinitlere yatkınlık gibi daha kronik sorunlar oluşabilmektedir.

DOĞRU TURŞU İSHAL VE BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARDAN KORUR

Hijyenik koşullarda ve doğru oranlarda su ve sirke ile hazırlanmış turşu ile besin zehirlenmelerinden korunmak mümkündür. Aksine doğru hazırlanan turşu içerdiği faydalı mikroorganizmalar ile ishal ve bağırsak enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olur.