Bilfen’den Kızılırmak Deltası ve Zeugma Antik Kenti için kültürel atak

Türkiye’de eğitime yatırım alanında ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ve akademik başarı anlamında zirvenin kilometre taşlarını oluşturan Bilfen Okullarının kültürel atakları devam ediyor.

Türkiye’de eğitim alanında önemli bir isme sahip olan Bilfen Okulları, Samsun ilinin Engiz, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Kızılırmak Deltası ve Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş Belkıs-Zeugma kentinin UNESCO dünya miras listesine dahil olması için imza kampanyası düzenledi. Bilfen Okulları tarafından düzenlenen kampanyaya destek imzaları http://unescodestek.bilfen.com online portalından yapılıyor.

Kızılırmak Deltası önemli bir miras

Kızılırmak deltası, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı. Ekonomi Hattı

UNESCO dünya miras listesine dahil olması için imza kampanyası düzenlenen Kızılırmak deltası, Kızılırmak nehrinin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu ülkemizdeki en büyük deltalardan biri. İdari olarak Samsun ilinin Engiz, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer almakta. Delta ovası, denizden güneye doğru basamaklar halinde yükselmekte. Deltanını gerisinde, Kızılırmak nehrinin her iki kenarında yay şeklinde uzanan ve yükseklikleri 600-800 metreye varan Kuzey Anadolu Dağlarının ilk sırasını oluşturan platolar, daha geride ise 1000-1500 metre yüksekliğindeki dağlar yer almakta.

Kızılırmak deltası, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı. Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginlik ve uygun iklim koşulları Delta’nın eşine az rastlanır öçlüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamakta.

Zeugma Antik Kenti tarihi ile yaşıyor

UNESCO dünya miras listesine dahil olması için imza kampanyası düzenlenen Belkıs-Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepeler üzerine kurulmuştur. Ekonomi Hattı

UNESCO dünya miras listesine dahil olması için imza kampanyası düzenlenen Belkıs-Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kent. Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurulmuş, bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurularak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır. Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiş. Roma döneminde kent altın çağını yaşamış, MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamıştır. Zeugma, özellikle Roma döneminde, sanat alanında çok ilerlemiş, zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya örnekleri ile yarışır hale gelmiştir. Bölgenin sadece bir bölümünde gerçekleştirilen kazılarda gün ışığına çıkarılan mozaikler Zeugma’nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Zeugma kazıları sırasında ulaşılan ve bu alanda bir “dünya rekorunu” Gaziantep’e ve Türkiye’ye kazandıran bullalar (Mühür Baskı) da Belkıs/Zeugma’yı eşsiz kılan özellikler arasındadır.

Kısa süre önce Gaziantep’e yatırım atağında bulunmuştu

Gerçekleştirdiği kültürel faaliyetlerle dikkat çeken Bilfen Okulları, Türk ekonomisine de büyük katlı sağlıyor. Kısa süre önce Gaziantep’te dev yatırım yapan Bilfen, Gaziantep’in şehir gösteren İbrahimli bölgesinde hizmete açacağı tam donanımlı kampüs 2 bin 160 öğrenci kapasiteli olacak. Türkiye’nin farklı noktalarında eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten Bilfen Okulları, 2019 – 2020 öğretim yılında eğitim-öğretim modelini hizmete açacağı dev kampüste Gaziantepli öğrencilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Öte yandan kısa bir süre önce Bilfen İskenderun, Ankara Çayyolu, İzmir ve Kayseri Liselerinde öğrenim gören öğrencileri hazırladıkları projeler ile 50. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na da damga vumuştu.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYIN


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version