SON TV

Çevre ve Şehircilik Bakanı açıkladı: İmar Barışı süresi uzatılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'nın tarihinin uzatılabileceğinin sinyallerini verdi. Dijital Şehircilik Zirvesi'nde konuşan Bakan Kurum, "İmar barışında süreyi uzatmayı değerlendireceğiz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı açıkladı: İmar Barışı süresi uzatılıyor!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren İmar Barışı için son başvuru tarihi 31 Ekim olarak açıklanmıştı, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan imar barışının süresinin uzatılması hakkında bir açıklama geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da düzenlenen Dijital Şehircilik Zirvesi’nin oturumunda yaptığı konuşmada imar barışının süresinin uzatılması ile ilgili, “Böyle bir talep var. Bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi görünüyor” dedi.

“TALEBE KAYITSIZ KALMAYACAĞIZ”

Kurum, “31 Ekim’de başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz. Böyle bir talep var, bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor.” dedi.

31 ARALIK 2017’DEN ÖNCEKİ YAPILARI KAPSIYOR

Hükümetin, imar ve iskan sorunu olan konutlara yasallık kazandırmak için 8 Haziran’da başlattığı İmar Barışı uygulamasında süre 31 Ekim’de sona erecekti. Uygulama 31 Aralık 2017’den önceki yapıları kapsıyor.

6,3 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU

Türkiye’deki 13 milyon tapusuz konut ve işyerinin imar sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan uygulamaya e-Devlet’ten başvuru yapılabiliyor.

2,8 MİLYAR LİRA GELİR ELDE EDİLDİ

İmar Barışı’na yaklaşık 6,3 milyon kişi başvurdu. Bu başvurulardan toplamda 2,8 milyar lira gelir elde edildi.

İmar barışı için başvurular devam ediyor. İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek Yapı Kayıt Belgesi ile imar sorunu çözülecek. Ülke genelinde yüzde 50’nin üzerinde olduğu bilinen imara aykırı yapıların, yapılan yasal düzenleme ile imar barışını sağlamak için başvurular alınıyor. Peki, imar barışı ne zaman bitiyor? İmar barışı son gün ne zaman? Başvurular nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

E-DEVLET İMAR BARIŞI BAŞVURU NASIL YAPILIR?

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, kurumlar kısmından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı seçin ve “İmar barışı kayıt başvurusu ve sorgulama” başlığına tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan yeni başvuru butonuna basın. Açılan sayfadaki bilgilendirme yazısını oynayladıktan sonra devam et butonuyla diğer sayfaya geçin.

Yeni sayfada kişisel bilgilerinizi girin. Yapıya ait bilgiler bölümünde ise önce yapının kapsamını ve yapının tamamının kullanım amacını belirleyin. Devam et butonuna bastıktan sonra açılan sayfada yapıya ait adres bilgilerini ada ve parsel bilgisi toplam yapı alanı yapıdaki konut ve iş yeri sayısı arsa ya da arazinin belediyelerden edinilebilecek emlak vergi birim değeri yapının bulunduğu arsanın metre kare üzerinden yüz ölçümünü girecek yapının hangi sınıfa dahil olduğunu sunulacak seçeneklerden işaretleyin.

Yapının imar mevzuatına aykrı olan kısmını tarif edip, bu aykırılığın fotoğrafını da sisteme girerek başvurunuzu tamamlayın.

YAPI KAYIT BELGESİ ALAN YAPI YENİLENEBİLECEK Mİ?

Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır ve düzenlenen yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz.

HANGİ YAPILAR İMAR BARIŞINDAN FAYDALANABİLECEK?

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar.

Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.