SON TV

Cihat Yaycı: Mavi Vatan kavramını herkes bilmeli

Geçtiğimiz günlerde kendi isteği ile görevden ayrılan Tümamiral Doç.Dr. Cihat Yaycı, katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki politikası hakkında değerlendirmede bulundu.

Cihat Yaycı: Mavi Vatan kavramını herkes bilmeli

Müstafi Tümamiral Doç.Dr. Cihat Yaycı, Habertürk’te bir programa katıldı. Sunucu Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlayan Yaycı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki politikasını yorumladı. Yaycı, Mavi Vatan kavramını herkesin bilmesi gerektiğini söyledi.

“GELECEK NESİLLERİN POLİTİKASI”

Yaycı, Mavi Vatan haritasının herkesin aklına nakşetmesi gerektiğinin altını çizdi.

Batılı lobilerin etkisi altında kalan yada Batılı lobilerin fonladığı çevrelerce, Türkiye’nin Mavi Vatan politikasının devlet politikasından çıkarılarak hükumetin agresif politikası gibi göstermeye çalıştıklarını söyleyen Yaycı, “Bu siyasi malzeme yapılacak bir konu değil. Bu bir devlet politikası, bu bir gelecek nesillerin politikası.” ifadelerini kullandı.

“TÜRK VATANDAŞI OLDUKLARINA İNANAMIYORUM”

Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etmemekten dolayı Türkiye’nin yıllık balık geliri kaybının 400 milyon dolar olduğunu ifade etti. MEB ilanı durumunda ise bölgedeki kaynakların kullanımında Türkiye’nin iznine uymaları gerektiğini anlattı.

Mavi Vatan’a karşı çıkanların Türk vatandaşı olduklarına inanamadığını şaşkınlıkla dile getiren Yaycı, bu kesimin cehalet değil bilakis bilinçli ve bir takım yerlerce fonlanan ve bir takım yerlerle çalışan kişiler olduğuna işaret etti.

BU FİLO KİMSEDE YOK

Türkiye’nin 3 sismik araştırma gemisi, 3 sondaj gemisi bulunduğunu belirten Yaycı, böyle bir filoya başka hiçbir ülkenin sahip olmadığını ve kıymetinin bilinmesinin gerektiğini vurguladı. Sahip olunan filonun, şirketlere değil bizzat devlete ait olduğunu vurgulayan Yaycı, diğer devletlerde ise filonun, şirketlere ait olduğunu, bu nedenle şirketlerin çıkarılan doğal gazdan ya da petrolden yüzde 50-60 pay aldığını aktardı. Türkiye’de filonun devlete ait olması münasebetiyle çıkarılan tüm varlıkların devlette kaldığını ifade etti.

Yaycı, Türkiye’nin sondaj gemisi olmaması durumundaki maliyeti de ortaya koydu. Yaycı bir sondaj deliği açmanın maliyetinin 500 bin dolar olduğunu ancak kendi sondaj gemimizle açtığımızda bu maliyetin yalnızca 38 milyon dolar olduğunu bildirdi.