SON TV

Cumhuriyet’in muhabiri Alican Uludağ ‘Türk milletini aşağılamak’tan sanık oldu

Cumhuriyet Gazetesi’nin yargıyı itibarsızlaştırmaya yönelik haberiyle tanınan muhabiri Alican Uludağ hakkında ‘Türk Milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama’ suçundan dava açıldı.

Cumhuriyet’in muhabiri Alican Uludağ ‘Türk milletini aşağılamak’tan sanık oldu

Cumhuriyet Gazetesi’nin yargıyı itibarsızlaştırmaya yönelik haberiyle tanınan muhabiri Alican Uludağ hakkında ‘Türk Milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama’ suçundan iddianame düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Alican Uludağ ve Duygu Güvenç’in şüpheli olduğu bir iddianame düzenlendi. İddianamede, şüpheliler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 26 Temmuz 2018’de Cumhuriyet Gazetesi’nin 1. ve 7. sayfasında yer alan ABD ayarlı Adalet’, ‘Rehine diplomasisi çökerken’ ve ‘Tutan da Bırakan da yargı mı devlet mi’ başlıklı haber içeriği ile ilgili ‘Devletin yargı organlarını alenen aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

İddianamede, 26 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan haber içeriğinin birinci sayfasında “Brunson’un tahliye edilmesi, Türkiye’de yargının siyasi kararla iş yaptığının en önemli göstergelerinden biri oldu” dendiği belirtildi. Haberin devamı olan 7. Sayfada ise “Zira Ankar, AB ile ilişkilerini yoluna koymaya, yani yargıda yüksek standartlar’ belirlemeye, hukukun üstünlüğünü egemen kılma yönünde adımlar atmasa da ilişkilerini ikil olarak düzeltmek için kolları sıvadı. Ne diyordu atalarımız ‘bükemediğin eli öpeceksin”, “Tutan da bırakan da yargı mı devlet mi?”, “İzmir’de tutuklu bulunan ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’un tahliye edilmesi, Türkiye’de yargının siyasi kararla iş yaptığının en önemli göstergelerinden biri oldu. Geçen hafta yapılan duruşmada mahkemenin, Brunson’un tutukluluğunun devamına karar vermesi de dün tahliyeye hükmetmesi de devlet kararını ortaya koydu”, “… Yargının, hükümet/devlet kararıyla cezaevinden adam çıkarmasının son örneği Rahip Brunson oldu”, “…Elbette daha önce tutukluluğun devamına ilişkin verilen karar da bu tahliye kararı da ‘devlet aklının’ bir ürünüyordü”, “Şimdi ABD’den gelecek adımlara göre ev hapsinin devam edip etmeyeceği netleşecek. Türkiye istediğini alırsa, ‘bağımsız yargının’ kararıyla ev hapsi kalkacak ve belki de ABD Başkanı’nın dediği gibi Brunson ülkesine dönebilecek” şeklinde ifadelere yer verildiğinin tespit edildiği belirtildi.

İddianamede şüpheli Alican Uludağ’ın ifadesine de yer verildi. Uludağ, ‘Tutan da bırakan da yargı mı devlet mi’ başlıklı haberin sahibi olduğunu, haberinde herhangi bir şekilde yargıyı aşağılama içeren bir ibare bulunmadığını ve böyle bir amacının olmadığını, haberin güncel bir tartışmaya katkı sunmak amacıyla gazetecilik faaliyeti kapsamında yazılmış bir yazı olduğunu ileri sürdü.

Duygu Güvenç de savunmasında gazetecilik faaliyeti içerisinde yaptığı eleştiri hakkının kullanılmasına ilişkin bir yazı olduğunu savundu. Şüpheli yazısının suç unsuru içermediğini iddia etti.

Şüpheliler hakkında ‘Türk Milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama’ suçundan ceza istendi. İddianame İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Davanın ilk duruşması geçtiğimiz günlerde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.