Dolardaki artış sizi korkutmasın! Avukat Nuran Akçael açıkladı!

dolar euro

dolar euro

SON TV HABER MERKEZİ – Dolar ve euro kurundaki hareketlilik nedeniyle halk tedirgin… Halkın tedirgin olmamasını söyleyen Tüketici Hakları Uzmanı Avukat Nuran Akçael, yaptığı değerlendirmede, eskiden yaşanan büyük krizi nasıl atlattıklarını, bu krizi de atlatacaklarını söyledi. Bankacılık sisteminin bugün daha güçlü olduğunu, dolardaki artışın kimseyi korkutmaması gerektiğini savundu.

İŞTE O AÇIKLAMA

“Biz bugünkü ekonomik krizden daha kötüsünü 1994 yılında yaşadık. Dövize endeksli konut kredisi alan vatandaşlar TL olarak aldıkları krediyi geri öderken dolar bir gecede fırladı. 100.000 TL kredi için yüzde 750 faiz için bankalar vatandaşlara noterden ihtar çekti. O tarihte kredi sözleşmelerinde faiz oranları nokta nokta boş bırakılıyor, icraya konulmadan önce banka dilediği faiz oranını yazarak icraya koyuyordu.

YÜZ BİNİN GERİ ÖDEMESİ 1 MİLYAR!

Bazı şirketlere o günlerde 1025 oranında faiz için ihtarlar çekildi. Biz cümleten baş aşağı gidiyorduk. Artık eşlerin maaşlarını ikisi de kredi taksitine yatırılsa karşılanmıyordu. 100.000 TL kredi için bankalar 1 Milyar istiyordu. O tarihte hayat boyu çalışsanız bu krediyi ödeyemezdiniz. Evinizi satsanız o fiyat etmezdi.

Ben o tarihte İstanbul Barosunda Tüketici Komisyonu’nu kurmuş, başkanlığını yapıyordum. Gazeteci Mustafa Karaali vasıtasıyla HBB televizyonunda bir programa davet edildim. Vatandaşlara uyarlama davası açmalarını söyledim. Millet Baroya telefon ederek hatları kilitledi. Başkan Turgut Kazan, ceza hukukçusuydu. Konudan anlamazdı. Benden üç kez rapor istendi. Televizyonda ne konuştuğum soruldu.

65 BİN DAVA AÇILDI

Bilahare vatandaşları aydınlatmak için paneller düzenlendi ve tam 65.000 dava açıldı. Bu kez mahkeme sistemleri ve bankacılar davalara yetişemez olmuştu. 3-5 dava kabul edildikten sonra davalar ret edilmeye başlandı. Bu şekilde yol alamayacağımızı anladık haczedilen konutlar satılmaya başlandı.

“ARTIK BANKALAR FAİZ ORANINI…”

Ben bu kez Habitat Konferansı’nda inisiyatif alarak bir koza kurdum ve Bankacılık sistemindeki yanlışları ve çözüm yollarını anlatan bir rapor yazarak Ankara’daki Ulusal Konsey’e yolladım. Bu rapor 2000 rapor arasından seçilerek kabul edilen 5 rapordan biri oldu ve hükümet programına girdi. Artık bankalar kredi sözleşmesi yaptıkları anda faiz oranını da belirleyerek sözleşmelere yazacak ve bir daha asla keyfi bir şekilde faiz oranı belirleyemeyecekti.

“ARTIK TÜKETİCİLER GÜVENDEYDİ”

O güne kadar vatandaşa bir türlü vermediği sözleşmenin bir suretini vermeye kanunen mecbur bırakıldı. Artık tüketiciler güvendeydi. Dolar da artsa onlar hakları olmayan faizleri yürütemeyeceklerdi. Peki Bankalar nasıl korunacaktı derseniz bir fon kuruldu ve bankalar eğer varsa bir zararı o fondan zararı tazmin edilecekti. Kredi alan vatandaş da kredisini sigortalatma hakkına kavuştu. 15 bin lira fark ödediğinde artık vefat etse dahi mirasçılar güvenceye alındı.

“DOLARDAKİ ARTIK SİZLERİ KORKUTMASIN”

Bu nedenle dolardaki artış sizleri korkutmasın. Her şeyin bir çaresi var. Bankacılık sistemi eskisinden çok daha güçlü. Biz o tarihten sonra büyümemizi devam ettirdik. Bu krizi de atlatacağız. Bundan emin olun ve ülkenize güvenin.”

TÜRKİYE’DEKİ DOLAR OYUNU NASIL BOZULUR? TIKLA-OKU

Türkiye’deki dolar oyununu nasıl bozabiliriz? Avukat Nuran Akçael açıkladı


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version