SON TV

Dünya Kahve Günü bugün kutlanıyor

Dünya Kahve Günü nedir, ne zaman kutlanır? Çeşitli kahve firmaların kampanyalar düzenlediği ve kahve sevenlerin bir araya getiren Dünya Kahve Günü ile ilgili merak edilenler...

Dünya Kahve Günü bugün kutlanıyor

Dünya Kahve Günü adı altında her yıl 29 Eylül 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan bu özel gün,1983 yılında Japonya Kahve Birliği öncülüğünde kutlanmaya başlamış ve 2005 yılında Amerika’da da resmileşmiştirç

International Coffee Organisation – Uluslararası Kahve Organizasyonu’na katılan 78 ülke her yıl 29 Eylül-1 Ekim arasını çeşitli etkinliklerle “Kahve Günü” olarak kutluyor. Bu özel günü kutlayan kahve üretiminin yüzde 98’ini, tüketiminin ise yüzde 83’ünü oluşturan üye ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Yinede, “Kahve Günü” ülkemizde de 29 Eylül’den itibaren çeşitli promosyonlar ve etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Kahve severler için her gün kahve günü olsa da ICO kutlamaların 29 Eylül’de başlamasını, 1 Ekim’in ise “Dünya Kahve Günü” olarak kabul edilmesini istedi.

DÜNYA KAHVE GÜNÜ NEREDE, NASIL ve NE ZAMAN KUTLANIR?

Günümüzde 1 Ekim’de kutlanan Dünya Kahve Günü’nde, kahve tutkunlarını bir araya toplayıp, bu özel içecekten daha çok keyif almalarını sağlayacak etkinlikler düzenlemek ortak hedef. Dünya Kahve Günü’nü remi olarak kutlayan ülkeler: Danimarka- 6 Mayıs, Brezilya- 24 Mayıs,Kolombiya- 27 Haziran, Kosta Rika- 2 Eylül,İrlanda- 19 Eylül, Moğolistan- 20 Eylül, Almanya- Eylül ayının ilk cumartesisi, Yeni Zelanda, Norveç, Malezya, Macaristan, Etiyopya, İngiltere, İskoçya, Kanada, Avustralya, İsviçre- 28 Eylül, Güney Afrika, İsveç, Amerika, Japonya, Avusturya, Romanya, Filipinler, Tayvan ise 29 Eylül’de kutluyor.

Espresso

Espresso dediğimiz şey aslında tüm kahvelerin özü diye bilinir. Çünkü aşağıda okuyacağınız diğer kahve türlerinin pek çoğunun içeriği espresso’dur. Espresso, çok ince çekilmiş, sıkıştırılmış ve koyu kavrulmuş kahvenin içinden 90 derece sıcaklıktaki yüksek basınçlı su geçirilerek kahvenin kendi tadına en yakın olan çeşididir. Diğer kahve isimlerinde olduğu gibi adı İtalyanca’dan gelmektedir. Kahvenin içinden suyu geçirme işlemi 15 saniye kadar olduğu için çok çabuk servis edilir ve bu sebeple İtalyanca’da ekspres anlamına gelen ismi almıştır.

Americano

Esasında Amerikan askerlerinin kahvesi olarak bilinir. Amerika’da bilinen ve sık tüketilen kahve filtre kahve. II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da bulunan Amerikan Askerleri kahve içmek istediklerinde filtre kahve makinesi olmadığını görüyorlar. Ellerinde olan şey ise İtalyanların espressosu. Amerikalılar espressoya su ilave ederek kendi filtre kahvelerini yapıyorlar. O dönemdeki mekan sahipleri de bir Amerikalı mekana geldiğinde ne içeceğini bildiği için “Americano” diyor ve günümüze kadar aynı isim ile geliyor. Özetle, Americano, espressonun biraz daha sulu hali olduğu için espressodan biraz daha hafif içimlidir.

Macchiato

İtalyanca’da benekli anlamına gelen Maccihiato espressonun üzerine bir kaşık köpük döküldüğünde kahvenin üzerinde leke oluşturuluyor. Koyu kavrulmuş bir kahve içiyorsanız, sert gelebilecek bir espressoyu yumuşattığı için tercih edebileceğiniz bir seçenek. Caramel Macchiato diye de bilirsiniz hani en popülerinden. O da üzerine karamel şurubu tahviye edilmiş hali.

Mocha

Aslında Latte’nin Biraz daha farklı halidir. Espresso, süt ile latte elde ettikten sonra çikolata ve köpük eklendiğinde adı birden bire Mocha oluyor kahvenin. Burada üzerine krema ve şurup da ekleyerek daha tatlı ve kalorili bir hale getirebiliyorlar. White Chocolate Mocha adı ile daha yakından tanırsınız kendisini.

Latte

Herkesin bildiği pek de bir havalı duran Latte aslında bir nevi sütlü kahve. İtalyanca’da anlamı süt olan Latte‘nin formülü; espresso, sıcak süt ve köpük şeklindedir. Latte’de ise süt 70 dereceye kadar ısıtılır. Bu işlemde esas amaç köpüklendirmek değildir. Cappuccino‘ya kıyasla yaklaşık 2 kat fazla süt konarak hazırlanır. Tamamen sütten yapılıp su ihtiva etmediği için, içimi kolay, hafif ve lezzetlidir. Genellikle espressonun 5 katı kadar süt ile hazırlanarak üzerine de ince bir köpük tabakası ilave edilir.

Cappuccino

Cappuccino da Latte‘ye benzer espresso bazlı bir kahve türüdür. Eşit miktarda ve genelde 60’ar ml. espresso, süt ve süt köpüğünden ibarettir. Sütün ısıtılma şekli ile Latte‘den farklılık gösterir. Üzerindeki köpük, dudaklarınıza yapışacak cinsten kalın ve yoğun kıvamlıdır.

İsmini ise yine Americano gibi II. Dünya Savaşı’ndan alır. O dönem İtalya’sında Capuchin isimli rahiplerin büyük pardesülerinin üzerinde kocaman büyük beyaz bir şapka olurmuş. Bu rahipler süt miktarını arttırmak için sütü köpürterek daha kıvamlı hale kahvelerini getirir ve öyle içerlermiş. O sebeple bu tür kahvenin adı Capuchin Rahipleri’nden gelerek Cappuccino olmuş.

Cappuccino Latte arasındaki fark

Cappuccino, Caffe Latte’den hacmi ve sunuşu ile ayrılır. Latte, büyük bardaklar ile 250-300 ml ile servis edilirken, Cappucchino kulplu fincanlarda 150-200 ml arasında servis edilir. Cappuccino’nun süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü iken Latte’de daha ince bir köpük vardır.

Filtre Kahve

Bir çeşit demleme yöntemi ile hazırlanan kahvedir. Damlalar halinde orta çekilmiş kahve çekirdeklerinden geçen su, kahvenin rengini, aromasını ve tadını alarak filtre kahveyi oluşturur. Filtre kahvenin taze tüketilmesi önemlidir. Demlendikten sonra yarım saat içerisinde tüketmek en etkili aromayı almak demektir.

KAHVE HAKKINDA…

Tüm dünyada bir günde ortalama 2.5 milyar fincana yakın kahve tüketiliyor. Yani dünyada her 3 kişiden biri günde bir fincan kahve içiyor.

*Kahvenin en etkili olduğu saat 09:30:-11:30arasıdır. Çünkü; kafein alındıktan sonra “uyanmayı” harekete geçiren ve enerjinin serbest bırakılmasını sağlayan kortizol adlı bir hormonla etkileşime giriyor. Bu hormonun seviyesi uyandıktan hemen sonra yükselir ve en üst düzeye saat 08.00-09.00’da ulaşır. İşte tam da bu saatten sonra içilen kahvedeki kafein kortizolü tetikleyerek daha dinç olmanızı sağlar.

*Beyin gün içerisinde adenozinmaddesini salgılar ve sinir hücresindeki reseptörleriuyarır. Böylece beyne yorgunluk hissi verir. Kafein ise adenozin maddesine direnir ve resptörleri bloke eder. Böylece daha uzun süre uyanık kalırsınız.
Kahve uyarıcı etkisi sebebiyleözellikle seyrek kahve içenlerin geceleri uykusunu kaçırır. Ancak düzenli kahve tüketiminde adenozin reseptöründeki artış uyanık tutma etkisinin zayıflamasına sebep olabilir.