SON TV

Afet Kriminal İnceleme Kursu başladı! Emniyet afete ve sonrasına hazırlanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı olarak 12-21 Ağustos 2020 tarihleri arasında Afet Kriminal İnceleme Kurs etkinliği düzenlenmeye başladı.

Afet Kriminal İnceleme Kursu başladı! Emniyet afete ve sonrasına hazırlanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı olarak 12-21 Ağustos 2020 tarihleri arasında Afet Kriminal İnceleme Kurs etkinliği düzenlenmeye başladı.

12 Ağustos 2020 tarihinde saat 09 30’da Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen Ek Hizmet Binası yerleşkesi Sosyal Hizmetler ve sağlık daire başkanlığı Şehit Demet Sezen konferans salonunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da teşrifleri ile Afet Kriminal İnceleme ( AKİ ) eğitim kursu başladı.

Afet olaylarında kimlik tespiti işlemlerinde ölen ya da hayatta kalan ancak travmatik etki sebebiyle kaybolmuş şahısların parmak izleri, diş kayıtları, tıbbi kayıtları, şahsın eşyaları, fotoğrafı, vücudumdaki izleri ve DNA örneklerinden şahsın ya da şahısların kim olduğu ortaya Kriminal Daire Başkanlığı olarak ortaya çıkarılmaktadır. Afet olayların zamanı önceden belirlenemediğinden her türlü afet olayına karşı tedbirler Kriminal Daire Başkanlığı’nca şimdiden alınmaktadır. Bununla ilgili olarak özellikle kimliklendirme bakımından araç ve techizatlarımız mevcut olup mevcut olan donanımlar daha da geliştirilmektedir.

Bilimsel yöntemler ile yaralarını sarmaya devam edeceğiz!

Kriminal Daire Başkanlığı’nca ülkemizde ilk defa Afet konusunda uzman çeşitli üniversitelerimizde görev yapan Öğretim üyelerimizin yine ilgili kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve de kolluk kuvvetlerimizin konusunda uzman personelleri ile birlikte düzenlediği ilk eğitim olması açısından çok önemlidir. Kriminal Daire Başkanlığı olarak afetlerde uzman ve aynı amaç doğrultusunda hareket eden sivil ve resmi kurumların hızlı ve Etkin koordinasyon sağlaması amaçlanmaktadır.

Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Emniyet Amiri İsmail Şahin, Afet Kriminal İnceleme (AKİ) Temel Eğitim Kursu’ndan önemli açıklamalar yaptı.

Şahin açıklamasında şunları kaydetti: “Ülkemizde afetler her an her zaman ve birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Bu sebeple afet olaylarının öncesi, esnası ve sonrasında gerekli hazırlıkları yaparak mevcut riskleri azaltmak ve müdahale yöntemlerinin neler olduğunu belirlemek gerekmektedir. Afet konusunda Ülkemizdeki farklı üniversitelerin uzman eğitim kadrosu ile emniyet teşkilatı personelimize afet kriminal inceleme eğitimi verilmesi sağlanmıştır.

Bilimsel yöntemler ile yaralarını sarmaya devam edeceğiz!

Bununla birlikte emniyet teşkilatı görevlilerimizin daha bilinçli görev yapması amaçlanmaktadır. Böylece devletimizin itibarını zedelemeden doğru ve güvenilir uygulamaları öğrenerek bilimsel ve teknik yöntemler ile sonuca ulaştırılması sağlanacaktır.

Ülkemizde afetler;

sel, deprem, salgın hastalıklar (Covid-19) çığ düşmesi, fırtına, uçak kazaları, tren kazaları, maden kazaları, yangınlar şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Afet Kriminal İnceleme eğitimi ile birlikte ülkemizde emniyet teşkilatı olarak
müdahalenin şekli ve yönteminin öğrenilmesi sağlanacaktır.
Amaç Personelimizin rehavete kapılmadan sabırlı bir şekilde Vatandaşlarımızın önlem almalarının sürdürülmesini sağlamak ve bu şekilde afet ve riskleri azaltmaktır.

Afetler ülkemizde büyük yıkıma ve acıya sebep olurken Aynı zamanda da bölgesel yerel ve ulusal ekonomileri de kötü bir şekilde etkilemektedir.

Kriminal Daire Başkanlığı olarak afetlere hazırlık aşamasında da aynı amaç doğrultusunda hareket eden kurumların birbirleriyle hızlı ve Etkin koordinasyonunun sağlanması amaçlanmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü mü Kriminal Daire Başkanlığı olarak Ülkemizde ilk defa afet konusu ile ilgili üniversitelerin kamu kuruluşlarının sivil toplum kuruluşlarını ve kolluk kuvvetlerimizin afet konusunda uzman eğitici kadro ile düzenlendiği bir eğitim toplantısı olması açısından bu çok önemlidir.

Ülkemizde AFAD ile birlikte kapsamlı bir afet yönetimi uygulanmaktadır.

Bilimsel yöntemler ile yaralarını sarmaya devam edeceğiz!

Amaç öncelikle afetleri önlemektir.

Meydana gelen afetlerde de can ve mal kayıplarını azaltmak görevimizdir.

Emniyet teşkilatımızın her kademesindeki personellerimiz toplumumuzu her türlü Risk ve tehlikelerden korumayı öğrenecektir.

Teşkilatımız AFAD ile birlikte halkımızı afet yönetimi çalışmalarında organize olmasını sağlayacak ve buna öncülük edecektir.

Eğitime başlayan personelimize kriminal inceleme aracı kullanımı eğitimi de verilecek ve afet kriminal inceleme ekiplerine yardımcı olması sağlanacaktır.

Kriminal Daire Başkanlığı olarak afetlerde ölen Vatandaşlarımızın ya da kaybolan Vatandaşlarımızın kimliğini tespit etmekte de bizim görevimizdir.

Afet Kriminal aracı ve Kriminal inceleme araçlarımız kimliklendirme konusunda uzmanlaşmış ekibi ile birlikte koordineli bir şekilde hızlı ve doğru kimliklendirme yapmaktadır.

Kimlik tespiti yapılırken; parmak izleri, diş kayıtları, tıbbi kayıtlar, şahsın eşyaları, fotoğrafı, vücudundaki izler ve DNA analizlerinden faydalanılmaktadır.

Afet Kriminal İnceleme Aracı :

Son yıllarda binlerce kişi ülkemiz Deniz suları üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine düzensiz göç girişimi sırasında Türk karasuları içinde veya yakınlarında boğularak hayatlarını kaybetmişlerdir.

Mağdur mültecilerin kimliklendirilmesi insan hakları için önemlidir.

Afetlerde yaşanan kaos ve yıkım sebebiyle iletişim altyapısı, Sağlık Hizmetleri, ulaşım gibi hayati hizmetlerde aksamalar görülmektedir. Bu durum da afet mağdurların kimliklendirilmesi çalışmaları zorlaştırmaktadır.

Bu süreci verimli bir şekilde yönetmek için uydu iletişim sistemine sahip özel araçlara ihtiyaç vardır. Bu araçlar sayesinde Uzmanlar güvenli bir şekilde çalışarak parmak izi taraması ve sorgulaması yapabilecek imkanı bulacaktır.

Afet olaylarının zamanını önceden

belirlenemediğinden muhtemel olaylara karşı tedbirlerin şimdiden alınarak kimliklendirme çalışmalarının sorunsuz sürdürülebilmesi için eğitim, araç ve teçhizat konusunda gerekli hazırlıklara Kriminal Daire Başkanlığımızca başlanılmıştır.

Afet Kriminal İnceleme aracı

Doğal afetlerde konaklama en önemli sorunlardan biridir.

Bu araç personelin kalabileceği, çalışabileceği ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde tasarlanmıştır.

Ayrıca bagaj bölmesi çalışma ekipmanı ve sarf malzemelerini yerleştirmek için tasarlanmıştır.

Araç içerisinde morg ünitesi vardır.

Çalışma ofisi, kimliklendirme alanı ve soğutulmuş ceset doku depolama alanı olarak tasarlanmıştır.

Hayatını kaybedenler olay yerinden mobil morga yerleştirilerek kimliklendirilmesi yapılacak ve ilgili kuruma Teslim edilecektir.

4 x 4 Arazi Tipi Araç

Büyük araçların
gidemediği yerlere ulaşmak için kullanılacak ve incelemeler için bulguların taşınması sağlanacaktır.

DRONE

Proje kapsamında alınacak drone’lar ile ulaşılması zor ve imkansız olan afet alanına havadan bakarak arama ve kurtarma faaliyetleri kolaylaştıracaktır.

SU ALTI DRONE

Proje kapsamında alınacak olan Sualtı droneleri ile denizlerde ve göllerde meydana gelen göçmen kaçakçılığı veya diğer afet olaylarında ceset araştırması ve su altında kaybolan vatandaşların bulunması kolaylaşacaktır.

Mobil Parmak ve Avuç İçi İzi Sorgulama Sistemi

Olay yerinde parmak izi sorgulaması ve mağdurların kimliklendirilmesi sağlanacaktır.

Parmak İzine Dayalı Kimlik Doğrulama Cihazı (PDA)

Proje kapsamında alınacak olan PDA cihazları ile olay yerinde parmak izi sorgulaması ve mağdurların kimliklendirilmesi sağlanacaktır.

Yüz Tanıma ve Fotoğraftan Kimlik Doğrulama Sistemi

Proje kapsamında alınacak olan yüz tanıma ve fotoğraftan kimlik doğrulama sistemi ile olay yerinde vücut bütünlüğü zarar gören cesetlerin veya afet mağdurlarının fotoğrafları çekilecek ve veritabanı ile karşılaştırılacak ve kimliği tespit edilecektir.

Uydudan Haberleşme Sistemi

Afet olaylarında bölgedeki iletişim sistemi çalışmasa bile dünyanın neresinde olursa olsun uydudan merkeze ulaşılarak kimliklendirme işlemleri yapılabilecektir.

Kriminal daire başkanlığı bünyemizde bulunan Olay yeri inceleme şube müdürlükleri, bomba imha ve inceleme şube müdürlükleri ve bölge kriminal polis laboratuvarlarımız, üniversitelerimiz, kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve diğer kolluk kuvvetlerimiz ile birlikte aynı amaçlar doğrultusunda hızlı ve Etkin biçimde koordinasyonu sağlamak amacıyla toplanmış olduğu ilk toplantı olması bakımından çok önemlidir.

Amacımız birlikte sahada çalıştığımız arkadaşlarımızın yaşadığı sorunlara çözümler üretmektir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı olarak suçları aydınlatma ve afet yönetimi açısından yeni bir dinamizim oluşturulmuştur.

Kriminal Daire Başkanlığı olarak bilim ve teknolojinin ışığı altında her türlü olaya müdahale ederek hukuka bağlı güvenilir bir anlayışla aktif bir şekilde görev yapmaktayız.

Kriminal Daire Başkanlığınca sahada görev yapan aynı amaç ve hedefler doğrultusunda hareket eden devletimizin diğer kurumları ile koordineli çalışmak esas hedefimizdir.

Kriminal Daire Başkanlığı olarak daire Güven en büyük önceliğimizdir.

Güçlü bir şekilde birlikte ilerlemeye devam edeceğiz halkımıza sunulan hizmet ve geri dönüş olarak aldığımız memnuniyet kalitesi en önemli amaçlarımızdan birisidir.

Vatandaşlarımızın korku ve endişesini en aza indirmek ana görevimizdir.

Ülkemizin sosyal, kültürel ve psikolojik yapılarını da dikkate alarak olaylara müdahale etmeye devam edeceğiz.

Hazırcılık, nemelazımcılık ve ben bilirim anlayışından uzak durarak koordineli ve toplu bir şekilde Sorunları çözmekteyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile ve Sayın içişleri bakanımızın direktifleri ile ortak kurallar ve arzular çerçevesinde suç önleme aşamasından suçların önlenmesi engellenmiş oluşan suçlarda kısa sürede aydınlatılmıştır.

Milletimiz tarafından da arzulanan bekçilik sistemi yeniden hizmet vermeye başlamıştır ve bunla doğru orantılı olarak olay sayısı da istatistiklerden Anlaşılacağı üzere düşüş yaşanmış ve aydınlatma oranları da yükselmiştir.

Aynı stratejik hedefler doğrultusunda Kriminal
Daire Başkanlığımızca son 10 ay içerisinde alınan önlemler ve teşkilatımız içerisinde yapılan uygulamalar sayesinde il emniyet müdürlükleri ile birlikte çaba sarf edilmiş iyi bir çalışma ortaya koyulmuş ve geçmiş 10-15 yıl öncesi gerçekleşmiş faili meçhul olaylardan;

🔹1918 terör örgütü ile ilgili şahsın
🔹 2415 uyuşturucu ve Organize Suçlar ile ilgili şahsın
🔹 628 kasten adam öldürme olaylarına karışan şahsın
🔹 1369 kasten yaralama olaylarına karışan şahsın
🔹 199 cinsel saldırı olayına şahsım
🔹 24563 Evden Oto’dan ve açıktan hırsızlık olaylarına karışan şahsın
🔹25645 Sahte kimlik kullanan sahtecilik yapan şahsın
🔹 11892 tehdit mala zarar verme ve konut dokunulmazlığını ihlal eden şahsın tespiti yapılmış toplamda 68 bin 629 şüpheli şahıs tespit edilerek olayların failleri bulunmuş ve soruşturmacı birimlere bilgisi verilmiştir.

Bu konuda Sayın İçişleri bakanımızın bizlere verdiği destek çok önemlidir.
Bu destekle birlikte ülkemizde yargılamaların ve soruşturmaların etkinliği hızlı ve de verimliliği arttırılmış ve artırılmaya da devam edilmektedir.

Kriminal Daire Başkanlığı olarak sadece ülkemiz sınırları içerisinde değil ülke sınırlarımız dışında da uluslararası boyutta görev yapmaktayız.

Sınır ötesinde Barış Pınarı ve zeytin dalı harekatlarında Afrin, Azez ve Telabyad ‘ta gerek personel gerek araç-gereç ve teçhizat bakımından zor şartlar altında insanlığın huzuru barışı ve yararı için görev yapmaktayız.

Kriminal Daire Başkanlığımız bünyesinde kurulan Afet Kriminal inceleme Büro Amirliği ile vatandaşımızın yardımına hızlı bir şekilde koşarak bilimsel yöntemler ile yaralarını sarmaya devam edeceğiz. Göz yaşlarınız göz yaşlarımızdır. Huzur ve güvenliğiniz için daima görev başındayız…