SON TV

EYT çıkacak mı Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar için son gelişme ve haberler

Erken emeklilk çıkacak mı? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) son durum nedir? EYT yasası ve erken emeklilik TBMM'de görüşülecek mi? Nasıl bir çözüm bulunacak? soruların yanıtları TBMM'nin açılması ile birlikte sıklıkla araştırılan ve yeni bir gelişmeler ile gündemde kalmaya devam ediyor.

EYT çıkacak mı Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar için son gelişme ve haberler

Erken emeklilik EYT müjdesi son dakika TBMM Emeklilikte yaşa takılanlar EYT son durum nedir? 2018 yılında erken emeklilik çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durum nedir? TBMM erken emeklilik ve EYT için nasıl bir çözüm bulacak? Emeklilikte yaşa takılanlar EYT sorunu nedir? EYT’liler ne istiyor? Milyonlarca emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT mağduru, emekli olabilmek için gözünü açılışını yapan TBMM’den gelecek müjdeli habere çevirdi. Emeklilikte yaş engeline takıldıkları nedeniyle EYT konusunda bir düzenleme bekleyen vatandaşlar, EYT sorununun yeniden gündeme getirilmesini istiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için erken emeklilik çıkmasını bekleyen vatandaşlar yeni gelişmeleri yakından takip ediyor. Erken emeklilik ve EYT yasası için bir son dakika açıklaması geldi.

EYT İÇİN KANUN TASARISI TBMM’YE SUNULDU

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise sunulmaya hazırlanan yasada 15 maddenin oluşacağı açıklandı. Yeni yasaya göre, emekli olmak isteyen vatandaşlar, emekliliği için gerekli yılları her ay maaşının yüzde 5 daha az almayı kabul ederek emekliliğini tamamlayacak. EYT yüzde 5 formülünü maaşında kestirmek şartıyla kabul edenler hemen emekli olacak. Bu formülün gereken prim gününü dolduran ve emeklilik için yaşa takılan kişiler için kurtarıcı olması bekleniyor.

Bu günlerde meclise gelmesi beklenen bu taslak 15 maddeden oluşuyor. Bu emekli adaylarının erken emekli edilmeleri halinde, hazineye ne kadarlık bir maliyet yansıyacağı hesaplarını ise Maliye Bakanlığı yürütüyor. Bu tasarı taslağına göre emekli adayları, emeklilik yaşına kadar geçen süre içinde belli oranda eksik maaş alacak, emeklilik yaşları geldiğinde ise normal maaş almaya başlayacaklar.

Bu taslağa göre;

Emekliliğine yaş itibariyle 1 yıl kalanlar % 4

Emekliliğine yaş itibariyle 2 yıl kalanlar % 5

Emekliliğine yaş itibariyle 3 yıl kalanlar % 6

Emekliliğine yaş itibariyle 4 yıl kalanlar % 7

Emekliliğine yaş itibariyle 5 yıl kalanlar % 8

Emekliliğine yaş itibariyle 6 yıl kalanlar % 9

Emekliliğine yaş itibariyle 7 yıl kalanlar % 10

oranında düşük maaş ile, kalan süreler boyunca yaşlılık aylığı alabilecekler.

EMEKLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) İÇİN BİR ÇÖZÜM BULUNACAK MI?

“Siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı”

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerle aylığa hak kazanma koşullarının zorlaştırıldığını söyledi.

Özellikle 1 Ocak 2000’de yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanun ile 1 Ekim 2008’de uygulamaya giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yaş kademesinin yükseltildiği ve aylıkların bağlanmasının geciktirildiğini belirten Kurnaz, şunları kaydetti:

“Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişi, yaş koşulunu yerine getiremediği için emekli olamıyor. Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmeli.”

Muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili hazırladığı kanun teklifleri ile destek açıklamalarının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Kurnaz, “Toplumsal bir mağduriyete dönüşen bu sorun, daha fazla vakit geçirilmeden siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı.” dedi.

 

ETİKETLER: