SON.TV/ANKARA
Türkiye genelinde sokak çeteleri ve yeni nesil suç örgütlerine yönelik geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, 14 Eylül sabahı yaptığı açıklamada, operasyonların Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, 78 Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında gerçekleştirildiğini bildirdi.
OPERASYONUN ADI “SOKAKLAR GÜVENDE”
Bakan Gürlek’in açıklamasına göre, yeni eğitim öğretim yılı kapsamında milyonlarca öğrencinin okullarına döndüğü 14 Eylül sabahında sokak çeteleri ve yeni nesil suç örgütlerine karşı ülke genelinde “SOKAKLAR GÜVENDE” operasyonları başlatıldı.
Operasyonların, Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen adli soruşturmalar çerçevesinde polis ve jandarma birimlerinin katılımıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
78 CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR
Adalet Bakanı Gürlek’in verdiği bilgilere göre operasyonların adli ayağında 78 Cumhuriyet Başsavcılığı bulunuyor.
Soruşturmaların Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütüldüğü, soruşturma dosyaları kapsamında toplam 2 bin 447 şüpheli hakkında adli işlem gerçekleştirildiği açıklandı.
Şüphelilere ilişkin süreçlerin, haklarındaki soruşturma dosyaları ve elde edilen deliller doğrultusunda ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülmesi bekleniyor.
POLİS VE JANDARMADAN 148 EŞ ZAMANLI OPERASYON
Soruşturmalar kapsamında Emniyet ve Jandarma teşkilatlarının katılımıyla ülke genelinde toplam 148 eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.
Bakan Gürlek, operasyonların uyuşturucu suçlarından yağmaya, silah ticaretinden şantaja, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanmasından yasa dışı bahse kadar farklı suç türleri kapsamında faaliyet gösterdiği değerlendirilen yapılara yönelik olduğunu açıkladı.
Soruşturmalar devam ettiği için şüpheliler hakkındaki suçlamalar kesinleşmiş mahkeme kararı niteliği taşımıyor.
HEDEF SUÇ ÖRGÜTLERİNİN TÜM YAPISINI ÇÖKERTMEK
Bakan Gürlek, yürütülen mücadelenin yalnızca şüphelilerin yakalanmasıyla sınırlı tutulmayacağını belirtti.
Gürlek’in açıklamasına göre hedef; suç örgütlerinin insan kaynağını, finansmanını, bağlantı ağlarını, lojistik imkânlarını ve suç işleme kapasitelerini ortadan kaldırmak.
Özellikle çocuklar ve gençlerin suç örgütleri tarafından kullanılmasının önüne geçilmesi operasyonların temel hedefleri arasında gösterildi.
SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GENÇLERİ HEDEF ALAN YAPILARA TAKİP
Operasyonların dikkat çeken başlıklarından biri de sosyal medya oldu.
Bakan Gürlek, gençleri sosyal medya üzerinden etkisi altına almaya çalışan ve suçu güç veya statü unsuru olarak göstermeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu değerlendirilen yapılara karşı mücadelenin sürdürüleceğini bildirdi.
Böylece soruşturmaların yalnızca sahadaki suç eylemlerini değil, yeni nesil suç örgütlerinin özellikle gençlere ulaşmak için kullandığı yöntemleri ve bağlantı ağlarını da kapsadığı belirtildi.
GÜRLEK’TEN 78 CUMHURİYET BAŞSAVCISINA TEŞEKKÜR
Adalet Bakanı Akın Gürlek, operasyonların yürütülmesinde görev alan 78 Cumhuriyet Başsavcısı ile Emniyet ve Jandarma teşkilatlarının personeline teşekkür etti.
Gürlek, Cumhuriyet Başsavcılıkları, polis, jandarma ve ilgili kamu kurumlarının koordinasyon içerisinde çalışmalarını sürdüreceğini belirterek şu mesajları verdi:
“Sokaklarımız suç örgütlerine bırakılmayacaktır.”
“Çocuklarımız ve gençlerimiz suç örgütlerinin insan kaynağı olmayacaktır.”
“Suçtan elde edilen güç ve kazanç korunamayacaktır.”
Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde sokak çeteleri ve yeni nesil suç örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.
ETİKETLER: #AkınGürlek #AdaletBakanlığı #SokaklarGüvende #SokakÇeteleri #SuçÖrgütleri #YeniNesilSuçÖrgütleri #CumhuriyetBaşsavcılığı #Emniyet #Jandarma #Operasyon #SonDakika









