SON TV

Sauna hakkında yanlış bilinenler

Grip ve soğuk algınlığı mevsim geçişinin yaşandığı şu günlerde pek çok kişiyi yatağa düşürüyor. Uzmanların ‘doğru bilinen yanlışlar’ hakkında bazı uyarıları var. Örneğin saunada terlemek…

Sauna hakkında yanlış bilinenler

Öksürük, nezle, ateş ve baş ağrısı… Mevsim geçişinin yaşandığı, sıcaklıkların ani değişiklikler gösterdiği şu günlerde grip ya da soğuk algınlığından muzdarip pek çok kişi yatakta iyileşmeyi bekliyor. Soğuk havalarda üşütenlere verilen tavsiyelerden biri de saunaya girmesi ve iyice terlemesi olur.

DW’nin haberine göre, ancak uzmanlar bunun büyük bir yanılgı olduğu konusunda uyarıyor. Sigorta şirketi R+V’nin bilgilendirme merkezinden Dr. Marko Ostendorf, hasta kişilerin saunaya girmemesi gerektiğini belirterek “Enfeksiyon, sıcak-soğuk hava değişikliği nedeniyle çok daha kötüye gidebilir” diyor. Özellikle ateşi olan hastaların saunadan uzak durması gerektiğini belirten Ostendorf, zaten direnci zayıflamış olan metabolizma için yüksek sıcaklığın daha da büyük bir yük olabileceğine dikkat çekiyor.
Uzman, ilaç kullananların saunaya girmeden önce mutlaka doktora danışması gerektiği uyarısında bulunuyor. Ostendorf, “Vücut, sıcaklık yüzünden bazı ilaçları daha hızlı ve daha fazla alıyor” diyor. Ayrıca karaciğer, böbrek gibi organlardaki kan dolaşımının da sıcak yüzünden arttığını belirten uzman, bunun ilaçların etkisini değiştirebileceğini ifade ediyor.