Diasa neden satıldı

Diasa neden satıldı

Diasa neden satıldı

Sabancı Holding, geçtiğimiz hafta İspanyol ortağı Dia ile birlikte DiaSA’yı elden çıkartınca herkes “CarrefourSA da da ortaklık sorunu var. Demek ki Sabancı Holding oradaki hisselerini de Carrefour’a satacak. Gıda perakendesinden çıkacak” yorumları yapmaya başladı.

Wall Street Journal’dan Ayşegül Akyarlı Güven’in haberine göre Sabancı Grubu sanıldığı gibi perakendeden çıkma planları yapmıyor. Aksine, bu alanda küçük marketler zinciri olan DiaSa ile bağını kopartarak enerjisini CarrefourSA’ya yöneltmeye, yani büyük düşünmeye çalışıyor.Bilindiği gibi CarrefourSA’da uzun süredir yaşanan bir ortaklık sorunu var. Sabancı grubu ortağı Carrefour’u “Sürekli yönetim değiştirip iç işleriyle uğraşmaktan Türkiye’yle yeterince ilgilenemedi. Bu pazarda rekabet çetindi ama büyüyemedik” diye suçluyor. Carrefour ise buna cevaben “Biz bu pazardan çıkmak istemiyoruz. Zaten büyük ortak biziz. O zaman CarrefourSA’daki hisselerini bize devret” diyerek Sabancı’ya rest çekiyor. Sabancı’da Haluk Dinçer’in başını çektiği Yönetim Kurulu Üyeleri’nin istifa etmesiyle daha da gerginleşen ortaklıkta iki taraf uzun süredir bir çözüm yolu bulmaya çalışıyor.

SABANCI CARREFOURSA’DA BÜYÜK HİSSEDAR OLABİLİR
Aslında yönetim kurulu üyelerinin istifasına rağmen tarafların bir görüşmeye başlaması bile uzun zaman aldı. Ancak, şu an hâlâ olası 3 olası çözüm yolu olsa da kaynaklar en yakın olunan çözüm yolunu Sabancı’nın hisselerini Carrefour’a satıp çıkması değil. Carrefour ile yola devam etmesi olarak tarif ediyor. Ancak tek bir farkla. Bu kez Sabancı, Carrefour’un bir kısım hissesini satın alacak. Bu yolla Sabancı büyük ortak olup yönetime sahip olacak. Carrefour da daha az yük üstlenerek Türkiye pazarındaki varlığını sürdürmeyi başaracak.Bu çözümün en yakın senaryo olduğunu, hatta 1 ay içinde böyle bir sonuç konusunda anlaşılmasının olası olduğunu ifade eden konuya yakın kaynaklar grubun perakendeden çıkmak gibi bir isteği olmadığını da vurguluyor.

DİASA’YI ODAKLANMAK İÇİN SATTI
Bu senaryonun ardından “Peki o zaman Sabancı ve Dia, DiaSa’yı neden sattı” sorusunu yönelttiğimiz kaynakların cevabı net, “Enerjisini odaklamak için sattı.” Kaynaklar durumu şu şekilde açıklıyor: “Dia, discount marketler alanında, Şok, A101, BİM gibi güçlü rakiplerle mücadele halinde. Rekabet büyük olunca, yapılması gereken yatırım ve açılması gereken mağaza sayısı da yüksek. Sabancı bu alana enerji harcamaktansa Dia ile birlikte DiaSa’yı elden çıkartarak bu yoğun rekabet ortamına enerji harcamama kararı aldı. Onun yerine anlaşmanın tamamlanması halinde gıda perakendede tüm enerjisini daha büyük marketler alanına, yani CarrefourSA’ya aktarabilecek.”

Aslında tarif edilen bu strateji bir kez daha uygulanmış ve başarılı olmuş bir modele benziyor. Migros da Şok’u elinden çıkartıp discount market rekabetine katılmama kararı almıştı. Bu hamle bugün Migros’u en kârlı perakende zincirlerinden biri haline getirdi. Şimdi Sabancı’nın da Carrefour ile benzer bir çözüm için masada olduğu söyleniyor. Carrefour’da Sabancı’nın büyük ortak olduğu bir çözüm, “Sabancı hisselerin tamamını alırsa kendisi mi işletecek? Başka bir ortak mı alacak?” sorununu gündemden kaldırıyor. Carrefour için de durum benzer. Yönetimsel sorunlar nedeniyle Fransa, İspanya, Belçika gibi güçlü olduğu ülkelerde bile büyük pazar payı kaybeden Carrefour, şimdi bu pazarlarda yeniden atağa kalkmak için ciddi bir çalışma içinde. CarrefourSA’da küçük ortak olarak kalmak onun daha ez enerji harcayarak Türkiye’deki v arlığını koruması ve büyümeden nemalanması için iyi bir çözüm yolu gibi görünüyor.

ARALARI YUMUŞAMIŞ
Bir süre önce “Artık Sabancı ve Carrefour birlikte olmaz” diyen ortakların arası yumuşamış olsa da henüz net bir anlaşma sağlanmış değil. Kaynaklar sadece “Bu şu an gerçekleşmesi en yakın senaryo” derken diğer iki senaryonun da gerçekleşme olasılığının sürdüğünü eklemeyi unutmuyor. Diğer iki senaryodan birincisi “İki ortaktan birinin diğerine hisselerin tamamını satması”. Diğeri ise “İki ortağın CarrefourSA’yı tıpkı DiaSA’da olduğu gibi üçüncü bir alıcıya satması.”


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version