SON TV

Soğan ve sarımsak tansiyonu etkiler mi?

Antimikrobiyel değeri yüksek olan soğan ve sarımsağın tansiyona etkilerini Prof. Dr. Ayşe Baysal SON.TV okurları için anlattı...

Soğan ve sarımsak tansiyonu etkiler mi?

Soğan ve sarımsağın özel tat ve kokuları bileşimlerindeki kükürtlü, alin adı verilen maddelerden ileri gelir. Soğan ve sarımsağın, damarlarda kanın akıcılığını artırdığı bazı araştırmalarla belirlenmiştir. Soğan ve sarımsağın damar sertliğini önleyici, yüksek tansiyonu ve kan kolestrolünü düşürücü etkileri olduğu bildirilmiştir.

Bazı araştırmalar, yoğurtla birlikte yenilen sarımsağın yüksek tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir. Yoğurt en iyi kalsiyum kaynağıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, tansiyon yükselmesinde kalsiyum yetersizliğinin rolü olabileceğini belirtmektedir. Bu nedenle, sarımsaklı yoğurt bir yandan kalsiyum sağlaması, diğer yandan sarımsağın etkisiyle tansiyonun düzelmesine yardımcı olur. Ancak tansiyon, çok yükseldiğinde sadece sarımsaklı yoğurtla yetinmek doğru olmaz. Bu gibi durumlarda doktorun önerdiği ilaç kullanılmalıdır.

Soğan ve sarımsak yemeklere lezzet verici katkılarından dolayı iştah üzerinde olumlu etki yaparlar. Ayrıca, bu tür etkinin pankreastan insülin salgılanmasını da artırdığı, dolayısı ile kan şekerinin düzenlenmesinde de yardımcı olduğu ileri sürülmüştür. Bu nedenle, yetişkin bireylerde insülin düzenlenmesinde soğan ve sarımsak yardımcı olur.

Soğan, taze sebze ve meyvenin çok az olduğu ilkbahar mevsiminde ekildikten kısa süre sonra yetişir. Yeşil soğan diğer yeşil sebzelerde olduğu gibi c vitamini bakımından zengindir. Kuru soğan da kış boyu saklanabilen bir sebzedir. Kuru soğan da elma, armut gibi meyveler kadar C vitamini sağlar.

ETİKETLER: