SON TV

Lüks daire fiyatına şato

Son yıllarda lüks konut sayısında ciddi artış yaşanan İstanbul, konut fiyatlarında dünyanın önde gelen metropollerini geride bıraktı..

Lüks daire fiyatına şato
  • Emlak
  • 11 Mayıs 2013 10:05

Lüks gayrimenkulde dünyanın önde gelen metropolleri arasında yer alan İstanbul’da fiyatlar tavan yaptı. Öyle ki, İstanbul’da lüks bir daire fiyatına yurtdışında villalar hatta şato bile almak mümkün…

NURİYE DOĞU
İstanbul’un lüks konut macerası çok eskiye dayanmaz ama gelişimi o kadar hızlıdır ki, arada geçen zamanın esamesi okunmaz. En gözde semtlerde, en özel tasarımlarla dikilen parlak kuleler İstanbul siluetinin artık vazgeçilmezi. Fiyatlarıyla da, yıllarca hayranlıkla izlenen ‘New York-Londra-Paris’ üçlemesinin bir eşi.

ŞEHİR MERKEZLERİ PARLADI

İstanbul’da yıldızı son iki yılda yeniden parlayan şehir merkezlerinde boş arazi avına çıkan gayrimenkul sektörü, lüks konut projelerindeki özel dairelerini milyon dolarlık fiyatlarla satışa açıyor. 1+1 dairelerin bile 1 milyon doları gördüğü projeler varken İstanbul’un sayılı birkaç lüks projesinde ortalama daire fiyatları 3-8 milyon dolar seviyesinde. Şimdi ilginç bir karşılaştırma yapalım. Bu fiyatlara örneğin ABD konut piyasasında neler alabiliriz? Buyrun, ilginç örnekler…

İŞTE İSTANBUL’DAKİ FİYATLAR

İstanbul’da Trump Towers’ta 5.5 milyon dolara satılan bir penthouse, Zorlu Center’da 8 milyon dolara kadar çıkan daire fiyatları, 42 Maslak projesinde 5-7 milyon dolar aralığında satışa çıkan penthouse’lar. Hatta Armani tasarımıyla lüks konuta damgasını vuran ve 18 milyon dolarlık rekor fiyatıyla piyasayı alt üst eden Armani Maçka Residence’ın en pahalı dairesi… Bunlar artık İstanbul’da bildiğimiz rakamlar. Ama aynı fiyatlara hatta çok daha altına yurtdışında şato almak bile mümkün.

18. YÜZYIL İSPANYOL KALESİ

ABD’nin Washington yakınlarındaki Johnson City’de satışa çıkan bir şato 4.8 milyon dolara yeni sahibini arıyor. Bu fiyat, İstanbul’da bahsettiğimiz dairelerin çok daha altında. 18. yüzyılın İspanyol kalelerinden esinlenilerek inşa edilen bu şato 13 dönümlük arazide ve tam 9 yatak odası var.

1931 YAPIMI 5 MİLYON DOLARA
İstanbul’daki lüks dairelerin yarıştığı bir başka konut da, Seattle’de 5 milyon dolara satılığa çıkan bir malikane. 1931 yılında yapılan ve ardından birkaç kez restore edilen 6 yatak odalı dev malikane, 10 bin metrekarelik bir arsa içinde yeni sahibini bekliyor.

OKYANUSA NAZIR MALİKANE

Chicago’daki bir başka malikane de 4.9 milyon dolara satılıyor. 10 yatak odalı konak Michigan Gölüne de komşu. Hermosa Beach’te okyanus manzaralı ve sıcak su havuzlu lüks bir villanın fiyatı da 4.9 milyon dolar.

MAÇKA’DA 18 MİLYON DOLARA DAİRE!
İstanbul’un dolayısıyla Türkiye’nin en pahalı dairesi şu anda Maçka’da. Boğaz’a nazır Armani Maçka Residence’nin tepe dairesi lükste sınır tanımıyor ve 18 milyon dolarlık fiyatıyla İstanbul lüks konut piyasasını uçuruyor. Astaş Holding tarafından geliştirilen bu proje, tasarımda Armani imzasıyla dünyanın da dikkatini çekmişti.

FİYATLAR 5 YILDA KATLANDI

Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da sektörün yüzde 20’sini kapan lüks konut, payını hızla artırmaya devam ediyor. Metrekare fiyatlarının da son beş yılda neredeyse katlandığı ve 20 bin dolara tırmandığı İstanbul’da lüks konut sektörünün hedefi ise satışların yarısını yabancılara yapmak.

ETİKETLER: