SON TV

Denizatı Broşu’na 50 bine yakın ziyaretçi

Almanya'dan Türkiye'ye iade edilen ve Karun Hazineleri koleksiyonun en değerli parçası sayılan 'Kanatlı Denizatı Broşu' için Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni 2,5 ayda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti.

Denizatı Broşu’na 50 bine yakın ziyaretçi

Türkiye’den 2005 yılında çalınan Karun Hazineleri koleksiyonunun en değerli parçası sayılan “Kanatlı Denizatı Broşu”, doğduğu topraklara iade edilmesinin ardından geçen 2,5 ayda, yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından görüldü.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu’nun Türkiye’ye iade edilmesinden sonra Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandığını hatırlattı.
Yılmaz, M.Ö. 560-546 yılları arasında hüküm süren Lidya Kralı Krezüs’ten (Karun) kalan ve Karun Hazineleri olarak adlandırılan 363 parça eserin, 1965-68 yılları arasında Uşak’a bağlı Tekin Köyü’nde bulunduğunu, en değerli parçanın 2005 yılında sahtesiyle değiştirilerek Uşak Müzesi’nden çalındığını anımsattı.
Kanatlı Denizatı Broşu’nun, Interpol ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçak Eserler Şube Müdürlüğünün çalışmaları sonucu Almanya’da ele geçirildiğini ifade eden Yılmaz, mart ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından ait olduğu topraklarla buluşturulduğunu belirtti.
Som altından yapılmış ve üstü mücevherlerle kaplı broşun, son yıllarda uzun uğraşlar neticesinde dünyanın dört bir yanından geri getirilen eserlerden en değerlisi olduğunu vurgulayan Yılmaz, ayrıca Boğazköy Sfenksi, Herakles heykelinin üst yarısı, Bursa Sinanpaşa Camisi’nden çalınan ve üzerinde Kur’an-ı Kerim’den ayetler bulunan çinilerin de müzelerde yerini aldığını anlattı.
Türkiye’nin son yıllarda, ülkeden yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan tarihi eserlerin geri alınması için büyük çaba sarf ettiğine dikkati çeken Yılmaz, “Geri alınan kültür varlıklarına, ait oldukları dönemin sosyal, kültürel ve sanatsal özelliklerini yansıtmaları ve sağladıkları bilimsel veriler sebebiyle paha biçilemiyor” dedi.
Yılmaz, Uşak Müzesi’nde restorasyon çalışmaları tamamlandığında broşun orada sergileneceğini kaydetti.

-İsrail, Rusya ve Balkanlardan ziyaretçiler arttı-

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan da müzeye gelen herkesin Kanatlı Denizatı Broşu’nu gördüğünü belirterek, son yıllarda Malezya, İngiltere, İtalya, İspanya, İsrail, Rusya ve Balkanlardan gelenlerin sayısının arttığını dile getirdi.
Arslan, “Kanatlı Denizatı Broşu’nu müzenin girişine koyduk. Şu ana kadar müzeyi yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti dolayısıyla broşu da gören kişi sayısı 50 bine ulaştı” diye konuştu.

ETİKETLER: