SON TV

Fikirtepe’de TOKİ rüzgarları

Fikirtepe'de hak sahipleri ile firmalar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda projeyi TOKİ'nin devralabilir.

Fikirtepe’de TOKİ rüzgarları
  • Emlak
  • 21 Mayıs 2013 10:21

Bölgenin en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında yer alan ve irili ufaklı toplam 63 adadan oluşan Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi özel sektörün hücumuna uğradı.

İlçede evi veya arsası bulunan hak sahipleri ise kurdukları ofislerde firmaların sunduğu yüzde 60’a varan pay tekliflerini değerlendiriyor. Ancak bir daireye yetecek kadar payı olmayan hak sahiplerinin anlaşmaya yanaşmaması ve yüzde 10 oranındaki belediye payı sebebiyle Mart ayından bu yana devam eden görüşmelerden henüz sonuç alınabilmiş değil.

Bögedeki 3. Ada Başkanı Dursun Ünal “Belediyenin yüzde 90 birlik sağlanan bir adanın geri kalan yüzde 10’luk kısmı için çözüm getirmesini istiyoruz. Teklif veren firmalar, bizden yüzde 100’lük bir birlik sağlanmasını bekliyor. 4 metrekarelik arsası olan hayır dediğinde anlaşma sağlanamıyor. Firmalar ciddiyetsiz, arkasından gideceğimiz firmaya henüz karar veremedik” dedi.

Hak sahipleri ile firmalar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin TOKİ’ye verilmesini istemediklerini ifade eden Ünal “TOKİ bu projeye girerse, evlerimizin değerleri düşecek. Durum kurtlar sofrası gibi” dedi.

Fikirtepeli hak sahipleri kentsel dönüşümün TOKİ ya da yetkili kılınan müteahhitler tarafından kamulaştırma yapılarak ve mülk sahiplerinin başka yerlere gönderilmesi şeklinde uygulanması durumunda da büyük sorunlar çıkacağını düşünüyor.

Fikirtepe’de yatırım yapan Doğay Emlak’tan Tuncay Özdemir Aydın “Bölge halkı evleri elinden alınıp yıkılacak diye tedirgin. Kimse bir açıklama yapmıyor. TOKİ bu işi nasıl yapacak bilmiyoruz. TOKİ mülklerinin bedellerini karşılayacak mı? Mülk sahipleriyle nasıl bir anlaşma yapacak hiç kimse bilmiyor. Çoğu kişi TOKİ’nin bu işin işinden çıkmayacağını, projenin hayata geçmesinin çok zor olduğunu düşünüyor” şeklinde konuşuyor.

Fikirtepeli hak sahipleri özellikle imar konusunda anlaşma sağlanamamasını belediyenin ilgisizliğine ve firmaların rant peşine düşmesine bağlıyor.

Diğer yandan Fikirtepe’de kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilmesi planlanan projelerin bir çoğunun A+ olarak tasarlanması, arsa karşılığında konut sahibi olacak kişilerin konutlarını satarak başka bölgelere yerleşmesini gündeme getirdi. Bunun en önemli sebebi ise yeni konut projelerindeki 1000 liraya varan aidat bedeli.

ETİKETLER: