SON TV

En yararlı bakteri: Probiyotik

Sağlığımız için önem taşıyan yararlı bakteriler olan probiyotikler, birçok hastalığın ve birçok kanser türünün önlenmesine yardımcı oluyor. Sezaryen doğumlar ve anne sütü içilmemesi bu yararlı bakterilerin kaybolmasına neden oluyor

En yararlı bakteri: Probiyotik

‘Probiyotik’ deyince akla hemen marketlerde satılan yoğurtlar, sütler geliyor. Hatta ‘Zayıflatıyor’ da deniyor. Halbuki probiyotik, tüm bunlardan çok fazlasıdır yani ‘yaşam için’ demektir. Probiyotikler; sağlığımız için önem taşıyan yararlı bakterilerdir ve bu küçük yaratıkların en az 400 farklı türü insan sindirim sistemine yerleşmiş durumdadır. Ve probiyotikler olmazsa birçok hastalıklar bizi gelip vurur. Probiyotik eksikliği sezaryen doğumla gerçekleşiyor, anne sütü içmemekle destekleniyor.

İzmir Kuşadası’nda düzenlenen Drobiyotik Toplantısı’nda konuşan Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lynne Vernice McFarland, probiyotik eksikliğinde ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda, ‘Kullandığımız antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 20’si bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak ishale sebep oluyor. Probiyotikler, virüs ishallerinde daha etkili olmakla birlikte, antibiyotik ishallerinin süresini azaltmada da fayda sağlıyor. Probiyotiklerin, çocuklarda görülen egzama, astım gibi alerjik hastalıklardan korumada da etkili oldukları biliniyor. Başka bir probiyotik türü olan kefirin de tümör oluşumunu engellemek ya da var olanın ilerlemesini azaltmakta faydası olduğu düşünülüyor’ dedi.

YAN ETKİSİ YOK

Toplantıda konuşan Dr. Ersan Küçük de, probiyotik eksikliğinde ishal, antibiyotik ishali, idrar yolu hastalıkları, çeşitli alerjiler, Crohn hastalığı, ülseratif kolit kanser, kolon kanseri gibi hastalıklarla karşılaşılabilineceğini söyledi. Dr. Küçük, ‘Probiyotiklerin yan etkisi yok. Çocuklar için de probiyotikler oldukça güvenlidir. Yoğurt, peynir, sirke içindeki probiyotiklerle hastalıklara karşı savaşıyor’ diye konuştu.

Sezaryen doğum yapılmamalı

Çocuklarda probiyotik eksikliğinin sezaryen doğumla başladığını belirten Prof. McFarland, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Normal bir doğumda bebek, vajinden gelen probiyotikler ile karşılaşır. Bebek anne sütü ile beslendikçe normal flora gelişir. Çünkü normal doğumda bebek, anne kanalından probiyotikleri alıp bağırsaklarına yerleştirebiliyor. Bağırsaktaki bakteri dengesizliği ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıkları tetikliyor.

Anne sütünün faydaları

Anne sütünün ve günlük sütten mayalanan yoğurdun probiyotik açısından en zengin iki gıda olduğunu belirten Dr. Ersan Küçük, vücuttaki probiyotik dengesinin tekrar sağlanabilmesi için sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyetin faydalı olacağını söyledi. Dr. Küçük, ayrıca kefirin yanı sıra turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler gibi fermantasyon ürünlerin de bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırma özelliği olan ürünler olduğunun da altını çizdi.

SAĞLIKLIYA YARARI YOK

Prof. McFarland, pek çok araştırma yaptığını ve probiyotiklerin yan etkisi olmadığını söyleyerek, ‘Sağlıklı bir insanın probiyotik kullanmasının bir fayda sağlamaz, çünkü probiyotiklerin görevi bozulan bağırsak florasını tamir etmek. Bu nedenle de sağlıklı bir insanın kullandığı probiyotikler sağlıklı bağırsaklar tarafından dışarı atılacaktır’ dedi.