Rüşvet Canavarı’na 63 yıl 9 ay hapis cezası

Rüşvet Canavarı'na 63 yıl 9 ay hapis cezası

Rüşvet Canavarı'na 63 yıl 9 ay hapis cezası

ÖZEL HABER – Yüksel Koç / Davada, 34’ü polis 41’i sivil toplam 75 kişi yargılandı. 27’si polis 19’u sivil olmak üzere toplam 46 kişi beraat ederken, Yusuf T. ile birlikte 7 polis ve 22 sivile de verilen ceza miktarı tamı tamına 159 yıl 10 ay.

Rüşvetle ilgili tarihi cezaların verildiği dava ile ilgili süreç 2009 yılında başladı. Rüşvet vermek istemeyen bazı servis şoförleri, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bir mektup yazarak rekor hapis cezalarının verildiği süreci başlattılar. İmzasız mektupta,Bakırköy, Esenler, Bağcılar, Fatih bölgelerini de kapsayan A Bölgesi’nde Trafik Denetleme’den sorumlu birimde ekip amiri olarak görev Yusuf Töngel, servis aracı sahiplerinden aylık 4 bin 500 TL rüşvet istedi. Mektup sahipleri, 4.500 yerine 2.500 TL verdikleri Yusuf T’nin, “Benimle anlaşarak akıllılık yaptınız” dediğini öne sürdüler.


Amir Yusuf T.’nin şoförünün yaptığı rüşvet pazarlığı dinlemeye takıldı…

7 ay telefonları dinlendi

Bu mektup üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Rahmi Tan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Yusuf T. ile birlikte çok sayıda polisin telefonları 7 ay boyunca dinlemeye alındı. Rüşvetçi polisler 2010 yılı Ocak ayından Temmnuz ayına kadar adım adım izlendi. Hangi kamyonların yasaklı saatlerde trafiğe çıkarıldıklarına göz yumulduğu fotoğraflarla tespit edildi. Aynı şekilde hangi servis araçlarının yasaklı saatlerde İstanbul’un en işlek caddelerinden biri olan Bakırköy’deki İstanbul Caddesi üzerinde park halinde oldukları da resimlerle tespit edildi. Bu tespitler, aynı gün polisler ve kamyoncular ile servis sahipleri arasında yapılan telefon konuşmalarıyla da belgelendi.

11 polis tutuklandı

7 ay süren takip ve dinlemelerden sonra, 31 Temmuz 2010 tarihinde Yusuf T. ile birlikte aynı bölgede görev yapan 14 polis rüşvet almaktan, 19 kamyoncu, servisçi ve hafriyatçı rüşvet vermekten gözaltına alındı. Yusuf T’nin de aralarında bulunduğu 11 polis ile 12 sivil tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aynı tarihte sabah 6.30’da onlarca şirkete baskın yapıldı. Baskın sırasında şirketlerin polislere verdikleri rüşveti kayıt altına aldıklarına dair belgelere ulaşıldı.


Salı’dan salıya alınan rüşvetin konuşması…

Rüşvetin belgeleri şirket kayıtlarında çıktı

Sabah 8.30’da baskın yapılan şirketlerden Özgülden İnşaat Hafriyat’ta rüşvetin belgesi bulanan firmalardan biri. Üç sayfalık A-4’ün birinci sayfasında trafik polisi 1.800 TL yazıyor. Aynı belgenin ikinci sayfasında 300 TL trafik parası, üçüncü sayfasında ise 4.150 TL polis parası yazıyor. Bahattin başlıklı sayfada ise polis parası 2.350 TL yazıyor.

4 ayda 26 bin TL rüşvet

Özbekler İnşaat Hafriyat şirketine de ele geçirilen hafriyat koçanlarının arka tarafında polislere verilen rüşvet miktarları yazıyordu. Hafriyat koçanlarının arka tarafında Şubat-Mart-Nisan-Mayıs 2010 tarihlerinde polise 25 bin 880 TL rüşvet verildiği anlaşılıyor. Bu şirketin sahibi Ahmet Ö. rüşvet vermekten 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Rüşvet olarak alınan 235 TL’lik benzin iddiannamede…

Benzin parası ödetti

Valioğlu Hafriyat’ta ele geçirilen 15 Ocak 2010 tarihli belgede Florya Polis 6.545 TL yazıyor. Bu şirketin sahibi Kadir El., polis Yusuf T.’nin aracına koydurduğu benzin ile ilgili yaptığı konuşma telefon dinlemesine takıldı. 26 Nisan 2010 saat 16.03’te yapılan telefon konuşmasında Yusuf Töngel, deposunun boş olduğunu söylüyor. Kadir E.’de, Yusuf T.’yi anlaşmalı olduğu benzin istasyonuna yönlendiriyor, deposuna 235 TL’lik benzin koydurtuyor, fişini de şirketine yollatıyor. Bu olay nedeniyle hem Kadir E. hem de Yusuf T. 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldılar.

As Metin İnşaat şirketine yapılan baskında ile ele geçirilen belgede eski döneme ait polise verilen rüşvetlerin belgesi bulundu. Bu belgelere göre 2008 ve 2009’da polise 3 bin 160 TL rüşvet verilmiş.

Marketin rüşveti hediye çeki

Yine rüşvet vermekten 3 yıl 4 ay ceza yiyen Karkın Hafriyat’ın sahibi Musa K.’nın işyerinde ele geçirilen belgeye göre 2009 ve 2010 yıllarında polislere toplam 15.250 TL rüşvet verilmiş. Rüşvet alan polislerin kodlarının karşısına ne kadar aldığı yazılmış. Bu suçtan dolayı Musa K. ve Yusuf T. 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldılar. Baskın yapılan tanınmış bir market zincirinde ele geçirilen belgenin bir yerinde Fatih Polis 300 YTL yazarken, bir başka yerinde de 1.500 YTL yazıyor. Ayrıca bu marketin 2008 ve 2009 yıllarında polislere 80 adet hediye çeki dağıttığını gösteren belgelere ulaşıldı.


Rüşvet kayıtları…

Rüşvete zorlandı beraat etti

Hedef İnşaat’ta ise ele geçirilen belgede 17 Şubat 2010 tarihinde amir Yusuf 200 yazıyor. Belgelere göre Ocak-Mart 2010 tarihleri arasında trafik polislerine toplam 2.650 TL rüşvet verilmiş. Şirketin kamyonlarından sorumlu olan Kadir Ö., hem poliste hem de yargılama aşamasında Yusuf T. ve Uğur T.’ye rüşvet verdiğini kabul etti. Rüşvet vermediği zamanlar beton taşıyan mikserlerin şehir içinde dolaştırılarak betonun vasfını yitirdiğini, zarar görmemek için rüşvet vermek zorunda kaldığını söyledi. Mahkeme, Kadir Ö.’nün rüşvet vermeye zorlandığını kabul ederek beraatine karar verirken, polisler Yusuf T. ve Uğur T.’ye zorla rüşvet almaktan 2’şer yıl 1’er ay hapis cezasına çarptırdı.

Tek firmadan 2.100 TL rüşvet

Erşah İnşaat’ta ele geçirilen belgelerde 9 Nisan 2010 tarihinden 10 Nisan 2010 tarihine kadar polislere 6.480 TL rüşvet verildiği görülüyor. Erşah İnşaat rüşveti muhasebeleştirmiş. ‘Ekip Masraflar’ başlıklı listede 9 Nisan 2010 tarihinden 30 Nisan 2010 tarihine kadar Bakırköy 5525 kodlu amire 2 bin 100 TL ödeme yapılmış. Savcı Tan bu bölümü iddiannamesine şöyle geçti:

“…Şüpheli Yusuf T.’nin 09.04.2010 ile 30.04.2010 tarihleri arasında zincirleme olarak 2 bin 100 TL rüşvet aldığı sabittir.”

Yusuf T., bu suçlamadan 3 yıl 4 ay hapis cezası alırken, yine Abdülkadir Kayalar’ın anlaşmalı olduğu benzin istasyonundan parasını ödemeden şahsi aracına benzin doldurttuğu fotoğraflar ve aynı günkü telefon konuşmasıyla tespit edilen polis Mehmet K.’da 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Abdülkadir K. ise her iki suçtan toplam 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Rüşvetin şifresi: öpüştün mü?…

İtiraf etti

Yargılama sonucunda rüşvet vermekten 3 yıl 4 ay hapis alan Özgülden İnşaat’ın sahibi İbrahim G., 31 Temmuz 2010 tarihli polis ifadesinde sanıklardan Yusuf T.’yi tanıdığını, kendilerine kolaylık sağlanması ve araçlarına ceza yazılmaması için Yusuf T. ile bazı polislere 50 ile 100 lira arasında rüşvet verdiğini kabul etti.

Telefon dinlemeleri ve ele geçirilen belgeleri 6 ay boyunca inceleyen Savcı Rahmi Tan 183 sayfalık bir iddianname hazırladı. Telefon konuşmaları ve fiziki takip sonucu 34’ü polis 41’i sivil 75 kişiye dava açan Savcı Tan, Yusuf T.’nin zincirleme bir şekilde Capacity, İstinyepark, Kanyon, Akmerkez,Carousel, Galeria gibi alışveriş merkezlerinin servis araçları ile şehiriçi inşaat işi yapan kamyoncular ve beton taşıyıcı mikser araçlarından rüşvet aldığını belgeleriyle ıspatladı.

Onlarca klasör, yüzlerce konuşma ve fotoğraflarla iddiasını belgeleyen Savcı Tan, iddiannamede polislerin rüşvet almak, şirket sahipleri ye şoförlerin de rüşvet vermekten cezalandırılmasını istedi. 2011 yılı başlarında başlayan yargılama aşamasında Yusuf T. dışındaki tüm sanıklar tahliye edildi.

Rekor ceza

4 Aralık 2012 tarihinde biten yargılamanın gerekçeli kararı da yazıldı. Yusuf T.’yi 8 olaydan beraat ettiren mahkeme, 20 olayda rüşvet almaktan suçlu buldu. Mahkeme, 20 suçtan Yusuf T.’yi toplam 63 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum etti. Polisler Ahmet U., Mehmet A. Y., Mehmet Ç., Mehmet K., Osman Ç.’yi birer suçtan suçlu bularak 3’er yıl 4’er ay, Uğur T.’yi ise 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, rüşvet veren 22 sivili toplam 77 yıl 4 ay hapisle cezalandıran mahkeme, 27 polis ve 19 sivil hakkında da beraat kararı verdi.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version