SON TV

Doksanlar Seksenler dizisinin gölgesinde kaldı

Okullar kapandı, karneler alındı, finaller ve mazeret sınavları da hemen hemen bitmek üzere… Diğer yandan TV’ler de iyiden iyiye yaz tatili moduna geçtiler.

Doksanlar Seksenler dizisinin gölgesinde kaldı
  • Dizi
  • 30 Haziran 2013 14:44

Özellikle “Gezi” olaylarıyla birlikte ulusal TV kanallarının karizmayı fena çizdirdiği malumunuz. Zaten büyük kanalların kapısında düzenlenen protesto gösterileri de, bu habercilik rezaletini enine boyuna ortaya koyuyor. Bu anlamda haberciliği ıskalayan ve kamuoyunu bilgilendirmeyen kanallar izleyicilerin büyük tepkisiyle karşılaştı ve karşılaşmaya devam ediyor. Görünüşe bakılırsa, “Gezi” protestolarından fazlaca nasiplerini alan ulusal televizyonlar, şu sıralar ortalığı toparlama telaşında!…

Bu noktada yeni dizilerin peş peşe gelmesi de hiç şaşırtıcı değil.Yaz sezonunda önceki yılların aksine iddialı diziler var. TV’ler yine ağırlığı dizilere vermiş gibi görünüyor.

Üzerinde en çok konuşulan ve merakla beklenen “Doksanlar” dizisi de nihayet çekildi. Peki, bekleneni verebildi mi “Doksanlar”? Bu sorunun cevabı bugün için sanırım: Hayır!

“Seksenler” dizisindeki çok boyutlu dramaturji çalışmasını, özgün yapıyı, ince set işçiliğini ve senaryo zekasını bulamadığımı itiraf etmeliyim. “Seksenler” dizisiyle kıyasladığımda “Doksanlar” aynı tadı vermedi bana.

Doksanların çocuğu olmama rağmen sızamadım hikayenin içine. Daha ilk bölümden yüklenmek istemiyorum. Ama gerçekten 90’lı yılların ruhu yoktu dizide. Yer yer sıkıcıydı bazı pasajlar ve sahneler.

Dizideki karakterler de biraz neşemi kaçırdı ne yalan söyleyeyim. Hepsi de 90’ların kültüründen uzak ve demode tiplerdi. Artık aceleye mi geldi? Yoksa 80’lerin motiflerini kullanıp bir karma mı yapmak istediler? Doğrusu anlamış değilim.

Halbuki “Doksanlar” dizisinin “Seksenler”i sollaması gerekirdi kanımca. 90’lı yıllarda öyle malzemeler var ki… Sadece özel kanalların arşivi bile yeter. 90’lı yılların film, video-klip ve dizilerine bakarsanız oradan bile bir fotoğraf çekebilirsiniz.

Daha da ileriye giderek şunu söylemeliyim ki; “Bu “Doksanlar” benim çocukluğumun geçtiği 90’lı yıllar değil. Bir kere çocuklar, öğrenciler ve o devrin yaşlı insanları yok dizide. 90’lar çocukların çocuk olduğu, oyunlar oynadığı yıllardı. Oysaki dizide sokakta oynayan çocuklar yok. Ayrıca mahalle kültürü ise dizide hiç işlenmiyor neredeyse. Mahallelerin mahalle olduğu zamanlar diye hatırladığımız 90’lar bu kadar renksiz ve sıradan olamaz.

ATV’nin arşivinde ne diziler ne programlar vardı o yıllarda. İlerleyen bölümlerde bunları da kullanmalarını öneririm. İlk bölümü sadece eski arabalara indirgeme çabasını ve kahvede maç izleme klişesini ise fazla zorlama bulduğumu söylemem lazım.

doksanlar-dizisi

Bakalım Doksanlar’ın ardından diğer kanallardan da iddialı işler gelecek mi? Yaz sezonunda TV kanalları yayınlarını, hangi dizi ve yapımlarla süsleyecek ya da geçiştirecek? Merak ediyorum doğrusu. Dizi tekrarlarının olacağı belli bir şey… Zaten izleyici de artık alıştı bu yaz ritüeline.

Fakat yine de sıcak yaz mevsimine uygun kaliteli, sıra dışı ve özgün yapımları izlemekten de mahrum edilmemeli seyirci. Kopyalanmış yapımlardan ve sabah akşam dizi yayınlayan kanallardan gına geldi. Haber kanalları deseniz, propaganda aygıtına dönüşmüş durumda ve konjonktürel bir sıkışma içindeler…

Haziran ayının sonuna geldiğimiz ve yaz mevsiminin ikinci ayı olan temmuzu karşılayacağımız şu günlerde, TV kanalları ve yayınlarıyla ilgili olarak aklımıza hâliyle şu “yaz rehaveti” meselesi geliyor. Zira yıllar yılı kış sezonunda yer alan yayınlar için veryansın eleştirdiğimiz TV kanalları, yaz mevsimiyle birlikte, ne yazık ki ciddi bir tembelliğe ve sürekli yayın tekrarına düşüyor. Oysaki televizyonculuğun yazı kışı yoktur. Değerlendirmesini bilene yaz mevsimi de TV yayıncılığı için şahane bir fırsattır. Seyirci nitelikli yapım ve programlardan yaz mevsimi diye mahrum ediliyor ne yazık ki! Eğlenceden geziye, yarışmadan söyleşiye, turizmden tarihe, eğlence programlarından ülkemizi dünyaya çok daha fazla tanıtabilecek özgün diziye sayısız güzel yapım maalesef çöpe gidiyor. Sırf TV kanallarının yaz tembelliği ve asıl sezonu kış mevsimi olarak görmeleri yüzünden…

Temmuz ayına girmemizle birlikte “Bakalım hangi yeni diziler yaz sezonunda ekranlara gelecek ya da hangi yarışmalar ve programlar yayına girecek?” gibi soruların cevaplarını ise, ilerleyen günlerde hep birlikte kanalları takip ederek görmüş olacağız.