SON TV

Dünyanın en hızlı gemisi

Dünyanın en hızlı gemisi Francisco, iki jet motoruyla, 58 knots (110km/saat) hıza ulaşıyor. Francisco 1000 yolcu ve 150 araç taşıyor.

Dünyanın en hızlı gemisi

Birçokları için deniz otobüsüyle seyahat etmek ve geminin dalgalar üstündeki hareketini hissetmek rahatsız edicidir. Rahatsız olanlar için kötü bir haberimiz var; bunun iki katı rahatsız edici bir gemi üretildi. Adı da Francisco ve şu anda dünyanın en hızlı gemisi.

Deniz üstünde uçuyor

Deniz üstünde yaklaşık 60 deniz mili hızda seyredebilen bu yolcu gemisi, Marmara Denizi’nden tanıdık olduğumuz ve en hızlısı 30 deniz mili hızda seyreden deniz otobüslerinin tam iki katı hıza sahip. Bu hızını sağlayan gücünü ise iki adet jet motoruna ve bunlara bağlı su türbinlerine borçlu. Dünyanın en hızlı gemisinin son süratı ise yaklaşık 110 km/s …

Avustralya’lı Incat Şirketi’nin ürettiği bu gemi ömrünü, aralarında 225 km’lik mesafe bulunan, Buenos Aires, Arjantin – Montevideo, Uruguay arasında sefer yaparak geçirecek. Şu andaki en hızlı gemiyle 4 saatten fazla süren yolculuk dünyanın en hızlı gemisi sayesinde 2 saat civarında tamamlanabilecek.

Dünyanın en hızlı gemisinin kaptan köşkü
Dünyanın en hızlı gemisinin kaptan köşkü

Gücünü iki jet motoru sağlıyor

Gemi, aslında bizim de deniz otobüslerinden alışık olduğumuz şekilde bir katamaran. İki adet 59 bin beygir gücünde, Boeing 747’lerdeki jet motorundan devşirme, HP GE LM2500 gaz türbinine sahip. Bu türbinler, 7:1 şanzıman oranıyla, gemiyi yaklaşık 60 deniz mili hıza ulaştırabilen iki adet Wartsile LJX 1720 SR su jetlerine güç aktarıyor.

Dünyanın en hızlı yolcu gemisi

Incat Müdür Kim Clifford “Bu dünyanın en hızlı gemisi. Tabii ki saatte 60 deniz milinden daha hızlı botlar olmasına karşın, 1000 yolcu, 150 araba ve dev bir kantini taşıyabilen bu hızda bir gemi dünyada yok.” açıklamasını yaptı.

Yenikapı-Bursa yarım saat

Deniz otobüsleriyle yaklaşık 75 dakikaya indirilen Yenikapı-Bursa hattı, Francisco hizmet verseydi yaklaşık yarım saate inecekti ancak; yolcuların bir kısmının bu yüksek hızdan dolayı deniz tutulması problemi yaşaması da sürpriz olmazdı.

Dünyanın en hızlı gemisinin VİDEO’su