SON TV

El Kaide Türk büyükelçiliği binasına neden saldırdı?

El Kaide’ye bağlı El Şebab’ın üstlendiği saldırıda bir polisimiz şehit oldu. El Şebab, Somali’de görevli Türkleri ‘laik yaşam tarzını yaymakla’ suçluyor.

El Kaide Türk büyükelçiliği binasına neden saldırdı?

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk büyükelçilik çalışanlarının kaldığı ek binaya ve El Şifa adlı Türk hastanesine bomba yüklü araçla iki ayrı saldırı düzenlendi. Elçilik binası önüne yürüyerek gelen üç saldırgandan, ikisini polisler fark ederek, etkisiz hale getirirken, üçüncü militan polisten kurtularak üzerindeki bombayı patlattı. Elçilik saldırısında bir polis memuruz şehit olurken, üç polis memuru da yaralandı.

İki patlama engellendi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, saldırıyla ilgili verdiği bilgide, Mogadişu’daki Türk Büyükelçiliği’nin ek binası önüne araçla gelen 3 intihar bombacısının binadaki polisler tarafından fark edildiğini, çıkan çatışmada 2 saldırganın etkisiz hale getirildiğini belirtti. Vatan’da yer alan habere göre, üçüncü saldırganın üzerindeki bombayı patlattığı bilgisini paylaşan Gümrükçü, yaralıların binanın yakınındaki hastaneye kaldırıldığını ve Türkiye’den ambulans bir uçağın yola çıktığını ifade etti. Durumu ağır olan yaralıların Türkiye’ye getirileceği öğrenildi.

‘Hedef Türk diplomatlar’

Saldırıyı El Kaide’nin Somali’deki kolu El Şebab üstlenirken, örgütün bölgede çalışan Türkler’i uzun zamandır tehdit ettiği biliniyor. Türk görevlileri ‘Laikliği yaymakla’ suçlayan El Şebab, saldırı sonrası Twitter hesabından paylaştığı mesajda, ‘saldırıda Türk diplomatların hedef alındığını’ belirtti.

Yine çifte saldırıyla vurdu

Somali’de Türk diplomatları hedef alan El Şebab saldırılarında, El Kaide ile özdeşleşen ‘çifte saldırı’ yöntemi kullanıldı. Başkent Mogadişu’da Türk büyükelçilik çalışanlarının kaldığı binaya saldırı düzenlendiği sırada, benzer saldırı da Mogadişu’daki El Şifa adlı Türk hastanesine düzenlendi. Bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı.

İstanbul’da da aynı yöntem

Düzenlediği saldırılarda çifte saldırı yöntemini kullanan El Kaide, 2003’te de İstanbul’da HSBC binası ve İngiliz Konsolosluğu’na aynı anda saldırı düzenlemişti. Saldırıda 57 kişi ölmüş, 700 kişi yaralanmıştı. Örgütün Somali’de yeniden Türkiye’yi hedef almasına yönelik açıklama yapan uzmanlar, Türkiye’nin son yıllarda Somali’ye büyük insani yardım yaptığını hatırlatıyor. Açlıkla mücadele eden ülkeye okullar, hastaneler yaptıran Türkiye, Somali’de şeriat rejimini kurmak isteyen El Şebab’ın hedefinde yer aldı.

Somali’de şeriat rejimi istiyorlar

2012 yılında El Kaide’ye katıldıklarını açıklayan Somalili El Şabab örgütü, Somali’de Federal Geçiş Hükümeti’ni ortadan kaldırmak için savaşan bir örgüt. 2011 yılından itibaren ülkenin güneyini kontrol altında tutan örgüt, bölgede şeriat rejimi uyguluyor. Bölgedeki Türkler’i ‘laik’ olmakla suçlayan ve tehdit eden El Şebab, Nisan ayında da Türk Kızılayı’nın da yer aldığı yardım konvoyuna saldırmış, saldırıda 34 sivil, 9 militan ölmüştü.

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Saldırının ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye, Büyükelçiliğimiz çalışanlarını hedef alan bu alçakça saldırıyı en güçlü şekilde lanetlemektedir. Saldırıda şehit olan polis memurumuzun ailesi, yakınları ve mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyor, yaralanan görevlilerimize acil şifa temenni ediyoruz. Mogadişu Büyükelçiliğimize karşı yapılan bu hain saldırının faillerinin süratle yakalanıp adalet önüne çıkarılmasını beklemekteyiz. Ülkemiz, kardeş Somali halkının yanında yer almaya ve Somali halkına yardım etmeye devam edecektir” denildi.

ETİKETLER: