SON TV

Dünya cezaevleri verileri

Dünya cezaevi rakamlarını, İngiliz kuruluşu, International Centre for Prison Studies (Uluslararası Cezaevi Çalışmaları Merkezi) paylaştı.

Dünya cezaevleri verileri
  • Dünya
  • 06 Ağustos 2013 14:14

Dünya cezaevlerinde birçok mahkum (tutuklu veya hükümlü) yargılanacağı günü beklemekte ya da cezasını çekmekte. International Centre for Prison Studies (Uluslararası Cezaevi Çalışmaları Merkezi) isimli kuruluş dünya genelinden topladığı verileri internet sitesinde paylaşıyor. Toplam 224 ülkenin verilerinin toplandığı listede ilginç rakamlar dikkat çekiyor.

Mahkum Sayısı: Amerika Birleşik Devletleri’nde 2.5 milyona yakın mahkum var

Dünya cezaevlerinde en fazla mahkum Amerikan cezaevlerinde, bu ülkeyi sırasıyla Çin ve Rusya takip ediyor. Türkiye bu listede Ukrayna’nın ardından 13. sırada. İlk 20 ülke aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Cezaevlerinde en fazla mahkum:


Mahkum Oranı: Amerika Birleşik Devletleri’nde her 140 kişiden 1’i mahkum

Cezaevindeki mahkumların genel nüfusa oranında liderliği tekrar Amerika Birleşik Devletleri eline geçirmiş durumda. Bu ülkeyi Şeyseller ve St. Kits takip ediyor. Her 100 bin kişiden kaç kişinin mahkum olduğuyla ilgili listede Türkiye ise 173 kişi ile 83. sıraya geriliyor. Listede ilgi çekici olan Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ın (İngiltere) birden fazla kere listeye girmiş olması.

Her 100 bin kişiden kaç kişi mahkum:

cezaevi mahkumlarının nüfusa oranı

Tutuklu Oranları: Libya’da mahkumların %90’ı tutuklu

Cezaevinde henüz ceza almamış ama bir suç şüphesi nedeniyle tutuklu olanların cezaevi nüfusuna yüzdesi incelendiğinde ise karşımıza bambaşka bir tablo çıkıyor. Bu listede Afrika ve Asya ülkeleri liderliği ele alıyor. Libya, cezaevlerinde bulunan insanların %90’a yakınının tutuklu olmasıyla listede lider, Bolivya ve Kongo bu ülkeyi takip ediyor. Türkiye ise %20.3 ile 224 ülke arasından 146. sırada kendine yer bulmuş.

Cezaevindeki tutukluların oranı:

Cezaevindeki tutukluların oranı

Cezaevindeki kadınlar: Monako’da mahkumların %30’u kadın

Cezaevlerinde mahkumlar arasındaki kadın nüfusunda liderliği Monako ele geçirmiş. Bu ülkeyi sırasıyla Çin’e bağlı olan Hong Kong ve Macau takip ediyor. Türkiye %3.6 ile 129. sırada kendine yer bulmuş.

Cezaevlerindeki kadınların oranı:



Yabancı mahkumlar: Monako’da mahkumların %94’ü yabancı

Cezaevlerindeki yabancı mahkumların oranı incelendiğinde Monako, kadınlarda olduğu gibi bu listede de, Birleşik Arap Emirlikleri ile, açık ara lider. Buradan, Monako’nun ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yabancılara acımadığı sonucunu çıkarabiliriz. Monako’yu ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni İsviçre takip ediyor. Diğer listelerde pek gözükmeyen Avrupa ülkeleri bu listede ilk yirmiyi zorluyorlar. Türkiye %1.8 ile bu listede yine aşağılarda 122. sırada kendine yer bulmuş.

Cezaevlerindeki yabancı mahkumların oranı:

yabancı mahkum oranı

Cezaevi doluluk oranı: Haiti’de 1 kişilik yerde 3 kişi yatıyor

Cezaevleri doluluk oranında liste ise aşağıdaki gibi şekillenmiş. Orta ve Güney Amerika ülkeleri ile Afrika ülkeleri arasında paylaşılmış bu listede Haiti, El Salvador ve Benin sırasıyla ilk üç sırada. Bu ülkelerde mahkum olmak konserveye sışıktırılmakla eşdeğerde. Türkiye cezaevlerinde %96.6 doluluk oranıyla dünya genelinde 124. sırada kendine yer bulmuş.

Cezaevleri doluluk oranı:

cezaevleri doluluk oranları


Kaynak: prisonstudies.org

ETİKETLER: