Türkiye-Güney Kore dostluğu pekiştirildi

Türkiye-Güney Kore dostluğu pekiştirildi

Türkiye-Güney Kore dostluğu pekiştirildi

stanbul ve Güney Kore’nin Gyeongju şehri arasında kültür bağı oluşturmak amacıyla düzenlenen İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinlikleri kapsamında Galata Kulesi Meydanı’nda “İpekyolu Dostluk Anıtı” açıldı. Anıtın açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Güney Kore Gyeongsangbuk Valisi Kim Kwan Yong yaptı.

Tarihi Galata Kulesi’nin altında yapılan açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güney Kore ile Türkiye’nin dostluğunun çok eskiye dayandığını ifade ederek, “O kadar güzel birlik ve dostluk ortaya çıktı ki başka ülkeler arasında böylesine bir ilişkinin olduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu.

İpekyolu’nun en batı ve en doğusundaki iki ülkenin bu iş birliğinin dünyaya çok farklı mesajlar vereceğine dikkat çeken Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “İstanbul gerçek anlamda dünyanın barış kenti. Farklı kültürler asırlardan beri burada barış içerisinde yaşıyor. İstanbul’da bu anıtın açılması büyük bir anlam taşımaktadır. 8500 yıllık geçmişiyle İstanbul farklı medeniyetlere yaptığı ev sahipliğiyle adeta bir çeyiz sandığı olma özelliği taşımaktadır. Bu yönüyle de bu anıt sadece Türkiye – Güney Kore dostluğunu temsil etmiyor. Bu anıt adeta tarihi İpek Yolu’na yeniden hayat veriyor. Biz Türkler adeta ayak izlerini takip ediyoruz. Biz istedik ki eskiden sadece ticari özelliği olan İpekyolu’nun misyonunu geliştirip değiştirelim. Ticaret yolu olmanın yanı sıra dostluk ve kültürel köprü olma özelliğini de kazanıyor. İpekyolu’nun en batı ve en doğusundaki iki ülkenin bu iş birliği dünyaya çok farklı mesajlar verecektir. Bu anıtın güzel şeylere başlangıç edeceğini biliyorum.”

“Türkiye ile Güney Kore dostluğunun geçmişi çok eskilere dayanmaktadır” diyen Başkan Topbaş, 60 yıl önce Güney Kore’nin bağımsızlığını kazanmasında Türk askerleri kahramanlık destanları yazdığını söyledi. Güney Kore halkının da bun karşılık Türk milletine her zaman vefa gösterdiğinin altını çizen Başkan Topbaş konuşmasını sürdürdü: “Biz bu vefayı ve sevgiyi Milli maçlarda fazlasıyla gördük. O kadar güzel birlik ve dostluk ortaya çıktı ki başka ülkeler arasında böylesine bir ilişkinin olduğunu söyleyemeyiz. Bu anıtla birlikte tarihe bir iz bırakıyoruz. İnanıyorum ki gelecek kuşaklar bizim bu dostluğumuzu çok daha ileri bir seviyeye taşıyacaklardır.”

Açılış töreninde konuşan Güney Kore Gyeongsangbuk Valisi Kim Kwan Yong’da iki ülke arasındaki ilişkinin bundan sonra daha da pekişeceğini söyledi. Dijital dönemde bu tür kültürel etkinliklerin çok önemli olduğuna dikkat çeken konuk vali Kim Kwan Yong, “Aynı zamanda iki ülke arasında sadece kültürel değil siyasi, idari ve yatırımlar konusunda da iş birliği yapmayı düşünüyoruz. Yakın zaman içerisinde de bunun somut sonuçlarını görmek istiyoruz.
Farklı yerlerde yaşasak da aynı duygular içerisinde bulunmak bizler için büyük mutluluk kaynağı” diye konuştu.

Dün gece açılışı yapılan İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013’ün iki ülkenin dostluğunu daha da pekiştireceğini ifade ederek, “Sayın Başkan Topbaş’a ve Başbakan Erdoğan’a bize gösterdikleri yakın ilgiden dolayı hükümetim ve kendi adıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol, tarihi Galata Kulesi altında yaptırılan “İpekyolu Dostluk Anıtı”nın açılışını yaptı. Başkan Kadir Topbaş ve diğer katılımcılar daha sonra konuşma kürsüsünün arkasında bulunan program dekorunun üzerine günün anlam ve öneminde dair yazı yazdılar.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version