SON TV

Recai Kutan’ın oğlu Murat Kutan Goldaşzede çıktı

SP Onursal Başkanı Recai Kutan'ın oğlu Murat Kutan, Goldaşzede çıktı. Borsada işlem gören Goldaş, iflas etmiş binlerce yatırımcısını zarara uğratmıştı.

Recai Kutan’ın oğlu Murat Kutan Goldaşzede çıktı

2008 yılında Fransız Societe Generale bankasından aldığı 500 milyon dolar değerindeki 15 ton altının parasını ödemediği gerekçesiyle hakkında 5 ayrı iflas davası açılan Goldaş gurubu firmalarından Goldaş Kuyumculuk, geçtiğimiz nisan ayında iflas ederek binlerce yatırımcısını zarara uğratmıştı. Goldaşzedelerden biri de ünlü bir siyasetçinin oğlu. O siyasetçi Saadet Partisi Onursal Başkanı Recai Kutan. Kutan’ın oğlu Murat Kutan, borsada işlem gördüğü sırada Goldaş Kuyumculuk hissesi alan yatırımcılardan.

O zamanki adı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olan Borsa İstanbul üzerinden iflas eden Goldaş Kuyumculuk şirketinin hisselerini alan Murat Kutan’ın, 2 Nisan tarihindeki iflas kararından sonra savcılığa başvurduğu ortaya çıktı.

Hedefinde 3 kurum var

Goldaş Kuyumculuk’un iflası ile soluğu savcılıkta alan Murat Kutan, hedefine üç kurumu oturttu. Bu kurumlar; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Goldaş’ı denetlemekle sorumlu olan Can Uluslararası Bağımsız Denetim firması. Murat Kutan, suçduyurusu dilekçesinde bu üç kurumun denetim ve müdahale görevlerini yerine getirmediği için Goldaş’ın iflasına göz yummakla suçladı. Bukurumların görevlerini yapması durumunda zarara uğramayacağını öne süren Murat Kutan, “Durumunu bildikleri halde Goldaş aleyhine tekbir dava açmadılar, yöneticilerini zorlayıcı hiçbir işlem yapmadılar” iddiasında bulundu.

‘Paramı artık alamam’

Görevini ihmal eden bu kurumların kendisi gibi binlerce yatırımcının zararına neden olduklarını öne süren Murat Kutan, “Ben ve benim gibi küçük yatırımcılar, borsa üzerinden Goldaş hisselerine yatırdıkları paralarını alamayacak hale geldi” dedi.

Murat Kutan, bu üç kurumla birlikte Goldaş Genel Müdürü Hasan Yalınkaya ve diğer yönetim kurulu üyeleri hakkında da suçduyurusunda bulundu. Hasan Yalınkaya ve diğer yöneticilerin şirketin içini kasıtlı bir şekilde boşalttığını iddia eden Murat Kutan, “Altın fiyatları son 6 yılda yüzde 256 arttığı, diğer altın firmaları yüksek oranda kar ettiği halde bu firmanın iflas etmesi ancak yöneticilerinin içini boşaltılmasıyla açıklanabilir” dedi.

Murat Kutan, zararından sorumlu tuttuğu SPK, İMKB, Can Uluslararası Bağımsız Denetim firması yöneticileri ile Goldaş Kuyumculuk’un Genel Müdürü Hasan Yalınkaya ve diğer yönetim kurulu aleyhine suçduyurusunda bulundu.

Murat Kutan, suçduyurusu dilekçesinden sonra başlatılan soruşturma çerçevesinde verdiği ifadede 3 kurum ve Goldaş yöneticilerinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Goldaş’ta ne olmuştu?

Türkiye’nen en büyük firmalarından Goldaş Grubu iflas sürecine, Fransız Societe Generale Bankası’ndan tedarik ettiği altınlarla girdi. Societe Generale, 2008’de Goldaş Grubu firmalara sattığı altınların bedelinin ödenmediği iddiasıyla savcılığa başvurdu, ardından da ticaret mahkemelerine başvurarak iflas istemli davalar açmıştı. Goldaş, toplamda 500 milyon dolar değerindeki 15 ton altının parasını alamadığını iddia etmişti. Goldaş’ın bu altınları altın borsasında da tutmadığını öne süren Societe Generale Bankası, altınların akıbeti hakkında da sorular sormuştu. Hem altınları hem de bedelini tahsil edemeyen Societe Generale’nin başvurusu ile Goldaş’ın onlarca yöneticisi altınların akıbeti hakkında savcılığa ifade vermek zorunda kalmışlardı.

Üst üst iflas davalarına muhatap kaldı

Sadece savcılığa başvurmakla yetinmeyen Societe Generale, Goldaş Grubu firmaları aleyhine 5 ayrı iflas davası açarak alacağının tahsiline, aksi taktirde borçlu firmaların iflasına karar verilmesini istemişti.

Societe Generale Bankası dışında da Goldaş aleyhine iflas istemli davalar açılmıştı. The Bank of Nova, 10.9 milyon dolar alacağı için mahkemeye başvururken, Mitsui & Co Precious Metals Inc. tarafından ise 18 milyon dolar ve 85.5 milyon dolarlık iki ayrı dava açılmıştı.

Commerzbank International SA tarafından ise şirket aleyhine 11.1 milyon dolarlık davası açılmış, bu dava 2 Nisan 2013 tarihinde Goldaş’ın iflasıyla sonuçlanmıştı. Yargıtay, geçtiğimiz ay bu davayı bozarak yerel mahkemeye geri yollamıştı.

Jaques Lemans GMBH tarafından da Goldaş aleyhine 527 bin euro tutarında dava açıldı.

ETİKETLER: