SON TV

Okul inşaatı kazısında keşfedildi

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, yer alan Parion antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor.

Okul inşaatı kazısında keşfedildi

HABERTÜRK gazetesi Şeyma Gözdamga’nın haberine göre, Roma İmparatoru Augustus’un ‘ayrıcalıklı kent’ ilan ettiği Parion antik kenti okul inşaatı sırasında ortaya çıktı. Yetkililerin durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirmesiyle arkeolojik kazılar başladı. Her yıl kazılarda yeni bulgularla Anadolu arkeolojisine önemli katkılarda bulunuluyor.

TARİH BÖYLE ORTAYA ÇIKTI!

2005 yılında başlayan kazılarda aralarında meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pulun da bulunduğu 260 adet envanterlik tarihi esere ulaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına Prof. Cevcat Başaran başkanlığında yürütülen kazılarda çeşitli üniversitelerden 24 kişilik teknik ekip, arkeoloji ve restorasyon bölümü öğrencileri ve 60 işçi görev yapıyor. İsmini Truva Kralı Priamos’un oğlu Paris’ten aldığı söylenen Parion antik kenti, kazı çalışmaları tamamladıktan sonra tıpkı Efes ve Milet antik kentleri gibi turizme açılacak.

KEPÇE OPERATÖRÜ FARK ETTİ

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının sıralamasının yapıldığı İSO 500 değerlendirmesinde ilk 10’da yer alan İÇDAŞ, kazıların sponsorluğunu sürdürüyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, hedeflerinin Çanakkale’nin bir turizm merkezi haline gelmesi olduğunu söyledi. Engin, “Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik, 2005 yılında okul yapımında destek olmamızı istediler. Bu bölge okul yapımına uygun bulunmuştu. Hafriyat sırasında kepçe operatörünün bir lahit kapağına çarpmasıyla antik kent ortaya çıktı ve arkeolojik kazı çalışmaları başladı” dedi.

TARİHİ KEŞİFLER

Nekropol’de başlayan kazılar bugün kentin Roma Tiyatrosu, Roma Hamamı, Yamaç Yapısı, Sevgililer Şapeli, ve Odeionu’nda genişletilerek sürdürülüyor.

Edinilen bilgilere göre, M.Ö. 8’inci yüzyıl sonlarında kurulan Parion, özellikle Roma dönemi içerisinde önemli gelişmelere sahne oldu. İki önemli ticaret limanı bulunan Parion, antik çağda üzüm bağları, şarapları ve ön yüzünde Medusa ve boğa taşı bulunan sikkeleriyle ün salmış bir balıkçı kenti olarak biliniyor.

SEVGİLİLER KENTİ

Kazı bölgesinde Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, aralarında altın takıların yanı sıra tarihi eserler cadde ve caddenin iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir yapı ile antik tiyatro bulunuyor.

Kazı çalışmaları sırasında Termik bölgesinde ortaya çıkarılan ‘sevgililer mezarı’ nedeniyle de Parion, ‘sevgililer kenti’ olarak anılıyor.

PARİON’A NASIL GİDİLİR?

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içerisinde, Marmara denizi kıyısındaki Bodrum Burnu’nun en engebeli arazisi üzerinde yer alan Parion’a iki farklı yönden uzanan karayoluyla veya doğrudan denizden ulaşılabilir. Bursa yönünden Biga-Çanakkale karayolunun 15. kilometresinden Balıklıçeşme’yi geçtikten sonra sağa ayrılan 14 kilometrelik asfalt yolla; ya da Çanakkale yönünden gelişlerde 75. kilometreden sola ayrılan yolla Kemer köyüne ve bazı kalıntıları köyün hemen girişinden itibaren başlayan antik Parion’a ulaşılabilir.