SON TV

Dev alüminyum şirketi Fen-İş üretimini durdurdu

Daha önce iki kez ekonomik darboğaza giren eski milletvekili Sedat Aloğlu'na ait yarım asırlık dev firma Fen-İş Alüminyum üretimini durdurdu.

Dev alüminyum şirketi Fen-İş üretimini durdurdu

Türkiye’nin en büyük firmalarından olan Fen-İş Holding’e bağlı Fen-İş Alüminyum, 13 yıl önce girdiği ekonomik darboğazı aşamadı. Şirket, üretimini durdurdu, 420 işçi fabrika bahçesinde eylem yaptı. Şirket, Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile üretimini durdurduğunu açıkladı.

Türkiye’nin sanayi devlerinden ve alüminyum sektörünün en büyük firmalarından olan Fen-iş Alüminyum üretime ara verdi. Fabrika bahçesinde yaklaşık 1 haftadır eylem yapan işçiler ücretlerini alamamaktan şikayetçi. Okulların da açılmasıyla daha büyük sıkıntılar yaşayacaklarını belirten çalışanlar, durumun bir an önce çözülmesini ve alacaklarının ödenmesini istiyor.

Feniş Alüminyum A.Ş’nin ise Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yılbaşından itibaren hammadde tedarikçimiz Hydro Aluminium’un kredili satışlarını azaltması üzerine önemli bir yabancı fon kuruluşu ile yaptığımız ortaklık anlaşması da ne yazık ki global ekonomide yaşanan türbülans nedeni ile hayata geçirilememektedir. Son gelişmeler karşısında tedarikçimiz Hydro Aluminium’un sevkiyatlarını tamamen durdurması üzerine yeni kredi imkanları bulununcaya kadar üretimimizi durdurmak ve çalışanlarımızın iş akitlerini üzülerek feshetme zarureti hasıl olmuştur. 50 yıldır ülke ekonomisine katkıda bulunan şirketimizin bu zorlukları aşması için bankalar ve finans kurumları ile görüşmeleri sürmektedir.”

Fabrika bahçesinde toplanan 420 çalışan yaşanan belirsizlikten dolayı endişeli bekleyişine devam ediyor.

Sedat Aloğlu’na ait

Fen-İş Holding bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin en önemli alüminyum fabrikalarından Fen-İş Alüminyum, eski DYP milletvekili ve İKV Başkanı Sedat Aloğlu’na ait. 1990’ların ikinci yarısında DYP’den milletvekilliği yapan Sedat Aloğlu’nun firması, bu süreçten sonra gelen 1999 krizi ve 2001 krizlerinden etkilendi. Milletvekilliği döneminde şirkette fiilen çalışamayan Aloğlu, şirketinin krize girmesiyle bankalarla görüşmelere başladı. Sunduğu ödeme planı bankalar tarafından kabul görmedi, ancak kısa bir süre sonra çıkan ve onlarca firmayı etkileyen İstanbul Yaklaşımı’ndan faydalanarak rahat bir nefes aldı.

14 yıldır krizle boğuşuyor

İstanbul Yaklaşımı kapsamında borçlarını yeniden yapılandıran Aloğlu, bir süre rahat nefes aldı.

Kanyon’u giydirdi

İstanbul yaklaşımı ile toparlanmaya başlayan Fen-İş Alüminyum, 2002’de Metro City’nin dış cephe alüminyum doğramasını yaptı. Bunu Kazakistan’ın en yüksek binası Astana Tower, Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı gibi büyük projeler izledi. Son olarak Levent’teki Kanyon’un alüminyum doğramasını yapan şirket, hammade tedarikçisi Haydro Alüminyum’a borçları nedeniyle yeniden kötü günlere döndü. Alacakları artan şirket, hammade tedarikinde sorunlar çıkarmaya başladı. Girdiği ekonomik darboğazdan kurtulmak için ortaklık arayışlarına girdi. Sonuç alamayınca kapısına kilit vurdu.

ETİKETLER: