140 karakterli iddianame ile 22 yıl istendi

140 karakterli iddianame ile 22 yıl istendi

140 karakterli iddianame ile 22 yıl istendi

140 karakterli bir tweetten daha kısa yazılan bu iddianname, İstanbul’da meydana gelen bir rüşvet ve tehdit olayının adliyeye intikali sonucu hazırlandı. İddiannamede iki müşteki ve bir sanık yer alıyor. Sanık, tutuklanmış. Suç bölümünde, “Basit yaralama”, “Rüşvet almak ve vermek”, “Hakaret”, “Görevi yaptırmamak için direnme” yazıyor.

İddiannamede, her zaman olduğu gibi bu suçun işlendiği tarih ve sanığın bu suçlardan dolayı tutuklandığı bilgilerine de yerverilmiş. Sanık C. T.’nin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 252/1, 265/1, 86/2, 86/3-c ve 125/1 maddelerini ihlal ettiği belirtiliyor. Delil bölümüne de, “Tüm evrak içeriği” notu düşülmüş. İddiannamede, tüm iddiannamelerde yer alan bu mutat bilgilerin dışında başka bir bilgi içermiyor.

5 ayrı suçtan 6 yıl 9 aydan 22 yıla kadar hapsi istenen sanık için hazırlanan iddiannamede, genelde suça konu olayların anlatıldığı “Soruşturma evrakı incelendi” başlıklı bölümde olayla ilgili hiçbir bilgiye yer verilmemiş. Sadece, “Şüphelinin yargılanmasının yapılarak eylemine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur” denildi.

Bir tweet etmiyor

Yani savcı, 129 harflik 17 kelime ve iki harflik bir bağlaçtan oluşan iddianname ile sanığın 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasını istedi. Bağlaç ile 131 harften oluşan iddianname, 140 karakterden oluşan bir tweet karakterine bile ulaşmıyor. Yani iddiannameyi hazırlayan savcı, bir tweet ile davayı açabilirdi! İddianname, cümlenin sonuna eklenen düzenleme tarihin eklenmesiyle 140 karaktere çıkıyor.

Her harf için 2 ay istendi

131 harfli iddianname ile sanık hakkında 22 yıl istendi. 22 yıl 264 ay ediyor. 264 ay 131 karakter sayısına bölündüğünde 2 sonucuna ulaşılıyor. Yani şüpheli C. T. için hazırlanan iddiannamede her harf için 2 ay hapis cezası istendi, üstelik iki ay da borçlanarak.

Tüm sorular yanıtsız

Suçun nasıl meydana geldiği, kimin kimi nasıl, ne için tehdit ettiği. Rüşvetin miktarının ne olduğu, rüşvetin niye verildiği, kime hangi görevin yaptırılmadığı bilgilerine yer verilmemiş. Şüphelinin iki müştekiyi neyle yaraladığı, nerede yeraladığı bilgisine de yer verilmemiş.

Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat, 12 Eylül davaları ile TRT spikerlerinin günlerce okuduğu binlerce sayfalık iddiannamelere alışan Türkiye’de için bu iddianame şaka gibi.

141 karakterli bu iddianname bile iki sayfalık. Şüpheli, müşteki, suçun niteliği gibi klasik formatın dışında tek sayfalık bu iddiannameyi düzenleyen savcının adı, ilk sayfaya sımamış. Bu nedenle iddiannamenin ikinci sayfasında sadece savcının adı ve sicil numarası yazıyor.

Avukatlar da şaşırdı

SON.TV’nin ‘140 karakterlik iddianameye 22 yıl hapis’ başlıklı haberine İstanbul Barosu’nda görevli avukatlar tarafından açıklama geldi.

Konu ile ilgili SON.TV’ye demeç veren Av. Serdar Taptı ve Av.Hatip Mercan söz konusu iddianameye şaşırdığını belirtti. Av. Hatip Mercan ise ‘Bu bir şaka olmalı’ diye tepkisini dile getirdi.

22 yıl verilen bir iddianame bu kadar kısa olmamalı

Av. Serdar Taptı konu ile ilgili şunları söyledi:
“Yasal olarak iddianameler kısa olamaz diye bir kanun hükmü bulunmuyor. İddianamler normalde kısa olabilir işlenen suçlar tek tek yazılır sonunda da bu suçlarla kanunu ihlal etmesinden dolayı ceza istenebilinir. Ancak bu çok basit suçlarda yapılır. 22 yıl hapis istenilen bir davada kısa bir iddianame hazırlanamaz. Böyle kısa bir iddianame sanığın savunma hakkınıda kıstlayabilir.”

Bu bir şaka olmalı

Av.Hatip Mercan ise şunları söyledi:
“Av.Hatip Mercan, Şaka mı yapıyorsunuz sanığa yükletilen suçun ve delillerin detaylı bir şekilde iddianamede yer alması gerekir. Böyle bir yargılamada bu iddianamenin ilgili mahkeme tarafından reddedilmesi gerekir. “



SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version