SON TV

Cinayet davasında örnek karar

Eşini öldüren Cihangir’e iyi hal ve tahrik indirimi vermeyen mahkeme ‘öldürülen kadının yargılanması’nı doğuran talepleri reddederek örnek bir karara imza attı

Cinayet davasında örnek karar

Ankara’da yaşayan Gönül Dilekçi, 13 Ocak 2013’te boşanmak istediği kocası Metin Cihangir tarafından öldürüldü.

Milliyet’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre; Eşini kendisini aldattığı için öldürdüğünü iddia eden Cihangir’e mahkeme hiçbir indirim uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

İki ay tutuklu kaldı

34 yaşındaki iki çocuk annesi Gönül Dilekçi, şiddet gördüğü eşine boşanma fikrini ilk açtığında bıçaklandı. Yaralı kurtulan Dilekçi, dava açarken, eşinden korunabilmek için de talepte bulundu. Mahkeme, Dilekçi’yi bıçaklayan eşi için ‘konuttan uzaklaştırma’ kararı verdi. Eşini bıçaklayan Cihangir ise sadece iki ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.

Cihangir, tahliye olduktan hemen sonra genç kadını telefonla arayarak tehdit etmeye başladı. Dilekçi, bu süreçte, babasının Etimesgut’taki evine yerleşti. Kızına gelen tehdit telefonlarından rahatsız olan baba da savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık ve mahkemeler iki kez Dilekçi için koruma kararı verdi. Ancak Dilekçi, bir süre sonra koruma istemediğini bildirdi. Cihangir de tehditlerini sürdürdü.

Tasarlanmış cinayet

Metin Cihangir, olay günü, yaşadıkları evin çatısına çıkarak, anne ve babasının işe gitmesini bekledikten sonra eve girdi. Eşini 4 yerinden bıçaklayarak öldüren Cihangir, Dilekçi’nin anne ve babasını arayarak, “Kızınızı öldürdüm, sizi de öldüreceğim” dedi. Cihangir bir süre sonra yakalandı. Davaya ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sahip çıktı. Cinayetin ardından bildik senaryolar yeniden gündeme geldi. Cihangir duruşmalarda, eşinin kendisini aldattığını belirtti. Buna kanıt olarak da bazı facebook hesaplarındaki yazışmaları sundu.
Bu hesaplarda, eşinin fuhuş yaptığı, başkalarıyla ilişki yaşadığı iddia etti. Platformun avukatları ise hesapların bizzat Cihangir tarafından açıldığını, bu hesaplar doğru olsa bile ceza indirimi yapılmadan hüküm kurulması gerektiğini, hesapların ise zaten doğru olmadığını vurguladı. Avukatlar, Cihangir’in bu hesapları açtırdığını ve cinayetten sonra ceza indirimi alabilmek için bu tür yazışmalar yaptığını da bazı kanıtlarla mahkemeye sundu.
Alışılmış davranış biçimi, mahkemenin, öldürülen kadının telefonlarını, internet hesaplarını didik didik araştırması, küçücük bir şüphe bulursa katile ceza indirimi yapmasıydı. Ancak bu yol izlenmedi. Mahkeme hesapların incelenmesi yönündeki talebi bütünüyle reddetti ve cinayet suçunun bu iddialardan bağımsız olduğuna karar verdi. Mahkemelerde heyete “efendim” diyen sanığa bile iyi hal indirimi yapılırken Metin Cihangir için ne iyi hal ne de tahrik indirimi uygulandı. Cihangir, önceki gün eşini öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edildi. Mahkeme, çatıda bekleyip eve girdiği için konut dokunulmazlığını ihlal suçundan da ayrıca 2 yıl hapis cezası verdi.

ETİKETLER: