SON TV

İşte Erdoğan’ın yıktım dediği camii

Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanıyken ‘Yol için cami yıktım’ diyerek bahsettiği Namazgah Camii’nin Gaziosmanpaşa’da yeniden inşa edildiği ortaya çıktı

İşte Erdoğan’ın yıktım dediği camii

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yol için cami yıktım” sözleriyle işaret ettiği Gaziosmanpaşa’daki Namazgah Cami, 1999 yılından bu yana yeni yerinde.

Milliyet’ten Arif Balkan’ın haberine göre; Caddeye yapılan altgeçidi engellediği için yıkılan caminin Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Emrullah Ay, o dönem yapılan yol yapım çalışmalarının cami için bir fırsat olduğunu belirterek, “Kavşağın yapımı sırasında yol genişletme çalışmaları da yapıldı ve dolayısıyla cami yıkıldı. Nihayetine kavşak trafiği rahatlattı. Kavşağın yapımına engel olan camimiz de daha müsait bir yere taşındı ve daha güzel bir şekilde inşa edildi” dedi.

‘Daha güzel bir eser yaptık’

Başbakan Erdoğan, ODTÜ arazisinden yol geçmesiyle ilgili tartışmalar sırasında “Yol için gerekirse cami bile yıkarız” demişti. Erdoğan bu çıkışından kısa süre sonra da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yol yapılacak alanda bulunan bir camiyi yıktırdığını söylemişti.
Geçen gün gittiği Kosova’dan Ankara’ya dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Yol için gerekirse cami de yıkarız’ dedim.

Bu sözümün içine tarihi eser niteliği taşıyanların girmediği aşikardır. Zaten benim cami yıkacağıma kimse inanmaz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde Küçükköy’de yol yapımı söz konusuydu. O yol için hiçbir şekilde mimari özelliği olmayan, biraz da özensiz yapılmış bir camiyi yıktık. Sonra o caminin yerine başka bir noktaya daha güzel bir eser yaptık” demişti.

‘Kavşağa engel oluyordu’

Gaziomanpaşa’da, eski Edirne Asfaltı üzerindeki Namazgah Camii, Çukurçeşme Kavşağı’nın yapılabilmesi için 1998 yılında yıkıldı. Gaziosmanpaşa ve Eyüp’ün trafik açısından birbirine entegre olduğu, E-5 ve TEM yollarına bağlantıyı sağlayan, altgeçit inşaatı ve meydan düzenlemeleri çalışmaları kapsamında yıkılan cami, bulunduğu alandan 100 metre geriye inşa edilerek 1999 yılında tekrar ibadete açıldı.

Çukurçeşme Namazgah Camii ve Kuran Kursu Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Emrullah Ay, caminin o dönem yapılacak kavşağın hemen girişinde bir engel teşkil ettiğini ve 100 metre geriye daha müsait bir alana tekrar inşa edildiğini söyledi. Ay, “Camimiz 1975’i takip eden birkaç yılda yapıldı. Bir hayli bakımsız durumdaydı. O dönem yapılacak kavşak önünde bir engel teşkil ediyordu ve sonucunda yıkıldı. Bir sene geçmeden daha müsait bir yere yapılarak tekrar ibadete açıldı”dedi.

ETİKETLER: