Günümüzün hastalığı: Alzheimer

Günümüzün hastalığı: Alzheimer

Günümüzün hastalığı: Alzheimer

Bunamanın sebeplerinden biri olan Alzheimer, genel olarak bir yaşlılık hastalığıdır. Dünyanın değişik ülkelerinde yapılan çalışmalara göre bu hastalık 65 yaşın üzerinde %5 – 10 oranında görülmekte ve bu sıklık 65 yaşından sonraki her 5 yılda bir, ikiye katlanarak artmaktadır.

AİLEDE ALZHEİMER VARSA DİKKAT

85 yaşın üzerinde ise her üç kişiden birinde Alzheimer hastalığına rastlanmasını bir hayli korkutucudur. Nöroloji Uzmanı Şenol Peker, ailesinde Alzheimerli bulunanlarda hastalığın ortaya çıkma riski, diğer kişilere göre biraz daha yüksek olduğunu ancak bu da Alzheimerli akrabası olan herkesin mutlaka bu hastalığa yakalanacağı anlamına gelmediğini belirtti.

NEDENİ BİLİNMİYOR

Alzheimer hastalığında henüz bilinmeyen nedenlerle beynin belli bölgelerinde proteinler birikerek sinir hücrelerini hasara uğratıyor, birbirleri ile olan bağlantılarını koparıyor ve sinir uyarılarını taşıyan bazı kimyasal maddelerin miktarını azaltıyor. Kısacası, beynin iletişim ağı ciddi anlamda bozulur. Bunun sonucunda da bilgiler ve zihinsel beceriler birer birer yitirilir. Zihinsel sorunların beraberinde de çoğu kez depresyon, hayaller görme, saldırganlaşma, nedensiz ağlamalar, uyku bozukluğu ve amaçsız dolaşmalar gibi davranışsal sorunlar eşlik eder.

ALZHEIMER’İN BELİRTİLERİ

Günlük yaşam işlevlerini etkileyecek düzeyde bellek kaybı
Günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede zorluk çekme
Basit kelimeleri bulmada güçlük çekme
Zaman ve mekanları karıştırma
Yargıya varma ve karar vermede güçlük çekme
Pratik düşünme becerisinde güçlük çekme
Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma
Ruh hali veya davranışlarda değişiklik gösterme
Kişilik değişiklikleri gösterme
Alışılagelmiş işler ve sorumluluklardan kaçma

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Şenol Peker, Alzheimer hastalığının erken fark edilmesi birçok bakımdan yararlı olduğunu, kendinizde veya bir yakınınızda yukarıda yazılan 10 belirtiden bir veya birkaçını fark edildiğinde, zaman geçirmeden bir nörologa veya bir psikiyatriste ya da yakınınızdaki bir başka doktora başvurması gerektiğinin altını çizdi.

HASTALIK NASIL İLERLİYOR

Alzheimer hastalığı çoğu kez yavaş yavaş ortaya çıkan unutkanlıklarla başlar. Zaman içinde başka zihinsel ve davranışsal bozukluklar da eklenir ve hastalar gündelik işlerini bile yapamaz hale gelir.

BAŞLANGIÇ EVRESİ

İsimleri, tarihleri olayları, eşyaların yerini unutma
Kelimeleri bulamama, yanlış kullanma
Soruları tekrarlama
Yolları, mekanları karıştırma
İşte verimliliğin düşmesi
Çevresine ve hobilerine ilgide azalma
Hastalığını kabul etmeme

ORTA EVRE

Unutkanlıklarda artma, yeni hiçbir şey öğrenememe
İnsanları tanıyamama
Yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ve hatırlatma ihtiyacı
Ruhsal ve davranışsal değişiklikler: Depresyon, uyku bozukluğu, hayaller görme, çabuk sinirlenme vb.
Amaçsız dolaşmalar

İLERİ EVRE

Ailesini bile tanıyamama
Yürüme, yemek yeme güçlüğü
Altına kaçırma
Ciddi davranış bozuklukları
Sonunda tam bakım ihtiyacı

ARTIK TEDAVİ OLMAK MÜMKÜN

Yakın zamanlara kadar etkili tedavi seçenekleri bulunmadığından, Alzheimer hastaları ne yazık ki kaderlerine terk ediliyordu. Oysa günümüzün tıbbi, Alzheimer hastalarının tedavisinde umut ışığı yakan modern ilaçlara sahip durumdadır. Henüz hastalığı durduran ya da geri döndüren bir tedavi şekli bulunmasa da, hastalığın belirtilerini belli ölçülerde gidererek, hem hastanın hem de yakınlarının yaşam kalitesini artırabilecek tedavi yöntemleri mevcuttur. Ayrıca eşlik eden depresyon, huzursuzluk, uyku bozuklukları, hayaller görme gibi ruhsal ve davranışsal sorunların da giderilmesine yönelik etkili tedavi olanakları bulunmaktadır.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version