SON TV

Cengiz Artam’a 2.8 milyon TL’lik icra takibi

Mahkeme, ünlü işadamı Sabri Artam'ın oğlu Cengiz Artam'ın, babasının adına kurulan vakıftan 1.8 milyon TL usulsüz harcama yaptığına karar verdi.

Cengiz Artam’a 2.8 milyon TL’lik icra takibi

Sahibi olduğu 130 klasik otomobil ile adını Avrupa’da da duyuran işadamı Cengiz Artam, ardından 300 milyon TL miras bırakarak vefat eden babası adına kurulan vakfın 1.8 milyon TL’sini usulsüz harcadı. Mahkeme, bu paranın vakfa geri ödenmesine hükmetti, Yargıtay’da onadı. Cengiz Artam aleyhine 2.8 milyon TL’lik icra takibi başlatıldı.

Ünlü işadamı Sabri Ardam, 2008 yılında vefat ettiğinde ardından 300 milyon TL’lik bir miras bıraktı. Ar Holding’in sahibi olan Sabri Artam, iflas eden Aktaş Elektrik ile bir dönem İstanbul Anadolu yakasının elektrik dağıtım işini üstlenmişti.

Ar Holding bünyesinde Beşiktaş’taki iş merkezi Otim’i inşaa eden Sabri Artam, daha hayattayken çocukları onun adına bir vakıf kurdu.

300 MİLYON TL’LİK MİRAS KAVGASI

2008 yılında vefat ettiğinde ardında bıraktığı 300 milyon TL’lik miras, dört çocuğunun anlaşmazlığa düşürdü. Miras paylaşımı nedeniyle birbirlerine onlarca dava açan kardeşlerden biri olan Cengiz Artam’a bir de babası adına kurdukları vakıf nedeniyle dava açılmıştı.

Büyük abi Prof. Dr. Atilla Artam, babası daha hayattayken vakfı yöneten kardeşi Cengiz Artam aleyhine Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen raporu davaya konu yaptı.

Fakir öğrencilere burs vermek ve okul yaptırmak gibi hayır işleri amacıyla kurulan vakıf, Cengiz Artam yönetiminde iken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimine tabi tutuldu.

MÜZEYE 650 BİN TL

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2000’li yılların ilk yarısında Sabri Artam Vakfı’nın gelirlerinin amaç dışı kullanıldığını tespit etti. Raporda, 1.8 milyon TL’sinin kuruluş senedinde belirtilmeyen amaçlar amacıyla kullandığını görüşüne yerverildi. Bu paranın 724 bin TL ve 50 bin Euro’sunun sponsorluk, 300 bin dolarının tanıtım bedeli için harcandığını tespit eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, Cengiz Artam’ın 651 bin TL’yi de sahibi olduğu klasik otomobil müzesine harcadığını tespit etti.

KARDEŞİNİ ŞİKAYET ETTİ

Bu rapordan sonra vakıf yönetimi değişikliğe gitti. Prof. Dr. Atilla Artam yönetimindeki Sabri Artam Vakfı, Cengiz Artam ile Abdurrahman Artam ile birlikte 4 vakıf yöneticisi hakkında hem suç duyurusunda bulundu hem de tazminat davası açtı.

Suç duyurusu üzerine aleyhine zimmet davası açılan Cengiz Artam ve 3 yöneticinin bu davası 2010 yılında zamanaşımına uğradığı için düşerken, tazminat davası geçen yıl Aralık ayında sonuçlandı.

Vakıf yöneticileri Ercan Erdem ve Baki Sarıkaya’nın vakıf adına yapılan 1.8 milyon TL’den sorumlu olamayacağına karar veren Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, vakfı yöneten Cengiz Artam ve Abdurrahman Artam’ın davaya konu parayı vakıf senedine uygun olmayan harcamalar için kullandığına hükmetti.

Mahkeme, amaç dışı harcanan 1 milyon 850 bin TL’nin Cengiz Artam ve Abdurrahman Artam’dan faizi ile tahsiline karar verdi.

YARGITAY ONADI

Davalılar dosyayı temyize götürdü. İtirazı geçtiğimiz ay görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

2.8 MİLYONLUK İCRA TAKİBİ

Davayı kazanan Sabri Artam Vakfı, faizi ile 2 milyon 785 bin TL’ye ulaşan alacağının tahsili için davalılar Cengiz Artam ve Abdurrahman Artam aleyhine icra takibi başlattı.

OTOMOBİL KOLEKSİYONERİ

Ar İnşaat’ın sahibi Cengiz Artam, işadamı kimliğinden çok sahibi olduğu klasik otomobilleri ile hem Türkiye’de hem de Avrupa’da tanınıyor. Biri 106 yıllık Penhard Et Lavasso olmak üzere toplam 130 adet klasik otomobili bulunan Cengiz Artam’ın malvarlığına icra konulması için banka hesapları ile tapu sicil müdürlüklerine talimat yollandı.