SON TV

Mardin’de kan davalı rakipler kapışacak

2014 yılı Mart ayında yapılacak yerel seçimler,belki de Türkiye’deki en ilginç seçimlerden biri olacak. Zira yıllarca kan davalı olan iki büyük aşiret yarışacak

Mardin’de kan davalı rakipler kapışacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklama ile partisinin Mardin Belediye Başkan adayını Mehmet Vejdi Kahraman olarak açıkladı. BDP’nin adayının ise büyük olasılıkla Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk olması bekleniyor.

Bu iki karakter, Türkiye’nin en ilginç seçiminin Mardin’de yaşanmasına neden olabilir. Mardin’in üç büyük aşiretinden ikisini karşı karşıya getirecek bu seçimi ilginç kılan faktör ise kan davası.

2014 Mart ayında yapılacak seçimin aktörleri Ahmet Türk’ün mensubu olduğu Kanco Aşireti ile Mehmet Vejdi Kahraman’ın mensubu olduğu Kahramanlar Aşireti, yıllarca kan davası nedeniyle birbirlerinden onlarca kişi öldürdüler. Asıl mesele Kanco Aşireti ile Mardin’in üç büyük aşiretinden biri olan Necmioğulları Aşireti arasında yaşanırken, Kahramanlar Aşireti, tavırlarını Necmioğulları Aşireti’nden yana koyunca Kanco Aşireti ile karşı karşıya geldiler.

KAN DAVASI NEDEN ÇIKTI

Ahmet Türk’ün babası Hacı Sinan, Kasr-ı Kanco’nu sahibi olan ve Kanco Aşireti’nin lideri olan Hüseyin Kanco’nun kızı Türkiye ile evlendi. Hüseyin Kanco, kızı ile evlenmesi durumunda Ahmet Türk’ün babası Hacı Sinan’a tüm malvarlığını bırakacağını vaad etti. Hacı Sinan Türkiye ile evlenince Kanco Aşireti’nin de lideri oldu.

KAN DAVASINI BAŞLATAN KUMA

Türkiye ile evlenen Hacı Sinan, bir süre sonra Medine isimli genç bir kızla evlendi. Kuma gelen Medine Türk’ün oğllarından biri de Ahmet Türk. Üzerine kuma getirilmesine dayanamayan Türkiye Türk, kaçarak Kanco Aşireti’nin en büyük rakibi olan Necmioğulları Aşireti’ne sığındı. Türkiye Türk’ün öz oğlu, Ahmet Türk’ün üvey kardeşi Necmioğulları Aşireti’nin korumasında bulunan öz annesini öldürünce iki aile arasında onlarca yıl süren ve yine onlarca kişinin ölümüne neden olan kan davası başladı.

Ahmet Türk’ün 1970’lerde milletvekilliği yapan abisi Abdurrahman Türk, bu kan davası sonucunda öldürüldü.

KAHRAMANLAR AŞİRETİ DE KAN DAVASININ TARAFI OLDU

Mehmet Vejdi Kahraman’ın mensubu olduğu Mardin’in üç büyük aşiretinden biri olan Kahramanlar Aşireti, onlarca yıl süren bu kan davasında tavırlarını Necmioğulları Aşireti’nden yana koyunca kan davasının tarafı oldu. Doğrudan tarafı olmadığı bu kan davası nedeniyle son yıllara kadar birbirlerinden onlarca kişi öldüren Kanco Aşireti ve Kahramanlar Aşireti, bu kez seçim sandığında karşı karşıya gelecekler.

SİLAH YERİNE SANDIK MÜCADELESİ

Başbakan Erdoğan, Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Kahramanlar Aşireti’ne mensup Mehmet Vejdi Kahraman’ı gösterdi. BDP’nin adayının ise Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2014 seçimi, son yıllara kadar birbirlerinden çok sayıda insan öldüren iki ailenin sandıktaki mücadelesi olacak.

ETİKETLER: