SON TV

Orhan İnce’nin gerçek sürülme nedeni

Orhan İnce'nin Fatih'ten Zonguldak'a sürülme nedeninin, Reza Zarrab'ı MASAK'a şikayet etmesi değil, 8 yıl hapis istemiyle açılan dava olduğu öne sürüldü.

Orhan İnce’nin gerçek sürülme nedeni

Türkiye’yi sarsan operasyonda yaptığı ihbar sebebiyle Zonguldak’a sürüldüğü iddia edilen Fatih İlçe Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin tayin sebebinin, “Adli görev dolayısıyla resmi belgede sahteciliğe teşebbüs“ suçundan hakkında başlatılan soruşturma olduğu iddia edildi. Soruşturma sürerken Zonguldak’a atanan Orhan İnce hakkında 1.5 ay önce de dava açıldı. Savcı, Orhan İnce’nin 8 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Yolsuzluk ve rüşvet” soruşturmasından kamuoyuna yansıyan iddialardan biri de, Reza Zarrab’ın kendisini ihbar eden bir emniyet müdür yardımcısının görev yerini rüşvet karşılığı değiştirttiği idi.

İddiaya göre, Zarrab, Bakan Muammer Güler ve oğluyla bu konuda görüşmeler gerçekleştirdi ve Fatih Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce’nin 400 bin dolar rüşvet karşılığı başka bir ile atanmasını sağladı. Zarrab’ın müdürün meslekten atılması için 3 milyon dolar daha rüşvet verdiği ve bu işlem için müdür hakkında suç duyurusunda da bulunduğu dosyadaki iddialar arasında yer aldı. Dosyada ismi mağdur olarak anılan İnce, gazetelerde bugün çıkan beyanlarında, “Tayinin kendi talebi ya da beklediği bir şey olmadığını” söylemişti.

İFADELERİ DEĞİŞTİRMİŞ

Güler’in sürdürdüğü iddia edilen Orhan İnce’nin Fatih Emniyet Müdür Yardımcılığı görevi yaptığı sırada bir pırlanta hırsızlığı olayında resmi belgede sahtecilik yaptığı gerekçesiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından savcılığa şikayet edildiği, savcılığın yaptığı soruşturma sonucu İnce hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açtığı, İnce’nin hakkındaki bu soruşturma nedeniyle Fatih’ten Zonguldak’a sürüldüğü iddia edildi.

ZANLININ İFADESİNİ DEĞİŞTİRTMEK İSTEDİ

Orhan İnce’yi ağır cezalık eden süreç iddiannameye göre şöyle gelişti:

Özdemir Kardeşler Kuyumculuk sahibi Danyel Ö. 22 Ocak 2013’te kendisine ait yaklaşık 300 bin lira değerindeki 3 adet pırlanta taşı uygun fiyata satmak üzere V.Ç’ye götürdü. V.Ç de taşları satması için Z.U.’ya gönderdi. Fakat Z.U. bu pırlantalardan ikisinin kendisinin olduğunu iddia ederek el koydu. Bunun üzerine Danyel Ö. Beyazıt Polis Karakolu’na giderek V.Ç ve Z.U. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Danyel Ö.’nün şikayeti üzerine Z.U. ve V.Ç., 25 Ocak 2013 Cuma günü Beyazık Polis Merkezi’ne çağrılarak ifadeleri alındı. Ayrıca Z.U.’nun Danyel Ö.’ye iade etmediği iki adet pırlantaya da el konuldu. Mahkeme kararıyla muhafaza altına alınması için de Pazartesi günü beklendi.

ŞÜPHELİ İLE MAKAM ODASINDA

İfadeyi alan ve taşları muhafaza altına alan polis memurları H.A. ve V.Y., mesainin bitmesi ile evlerine gittiler. İfadeyi alan iki polisin istirahate çekilmesi ile amiri sıfatındaki Orhan İnce, 26 Ocak 2013 Cumartesi günü, bir gün önce polis memurları H.A. ve V.Y. tarafından ifadesi alınan şüphelilerden V. Ç. ile birlikte Beyazıt Polis Merkezi’ne gitti. Polis memuru H. Ç.’yi çağırdı. H.Ç.’ye cebinden çıkardığı flash belleki uzatan Orhan İnce, V.Ç.’nin bir gün önce verdiği ifadesinin flash bellekte yer alan ifadesi ile değiştirilmesini istedi. Orhan İnce, emrindeki polis memuru H.Ç.’ye, “İfade saati ve tarihi aynı kalsın, içeriğini bununla değiştir” talimatını verdi.

‘İFADEYİ DEĞİŞTİRDİM’ NOTU

Talimatı yerine getiren polis memuru H.Ç., dosya içerisine yaptığı işlemi anlatan bir not da bıraktı. Pazartesi günü işbaşı yapan dosya polisleri H.A. ve V.Y., polis memuru H.Ç.’nin yaptığı işlemi anlatan notunu görünce olay İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bildirildi.

SORUŞTURMA SÜRERKEN ZONGULDAK’A ATANDI

Hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın 6. ayında 12 Haziran 2013 tarihinde de Zonguldak’a atandı. Yaklaşık bir yıl önce başlatılan soruşturma sonucunda Orhan İnce ve V.Ç. hakkında 6 Kasım 2013 tarihindi iddianname düzenlendi.

8 YILLA YARGILANIYOR

İddiannamede Orhan İnce ve V. Ç., “Adli görev dolayısıyla resmi belgede sahteciliğe teşebbüs” suçunu işledikleri belirtildi. Devlet memuru olarak bu suçu işleyen Orhan İnce’nin 3 yıldan 8 yıla, V.Ç.’nin de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi.
17 Aralık “Rüşvet ve Yolsuzluk” operasyonu sonrası Reza Zarrab’ı MASAK’a bildirdiği için Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden Zonguldak’a sürüldüğü iddia edilmişti.