SON TV

Cem Keçe’den kolay hamile kalmanın tüyoları

Psikoterapist, Cem KEÇE hamilelik hakkında bilinmesi gerekenleri SON.TV'ye anlattı.

Cem Keçe’den kolay hamile kalmanın tüyoları

Psikoterapist, Yazar ve Uzman Psikolojik Danışmanı Cem KEÇE hamilelik hakkında bilinmesi gerekenleri SON.TV’ye anlattı.

En uygun hamile kalma dönemleri ne zamandır? Hamile kalmayı zorlaştıran dış etkenler nelerdir?, Hamile kalmayı kolaylaştıran etkenler nelerdir? Beslenmenin doğurganlık üzerine etkisi varmıdır? Sık cinsel ilişki hamileliği etkiler mi? Biz sorduk Cem Keçe yanıtladı:

İşte o röportaj:
1.Hamile kalmanın kolay yolları nelerdir?
Adet döneminin başladığı günü ilk gün, adet dönemini yaklaşık olarak 4 gün ve adet döngüsünü 28 gün de bir olarak düşündüğümüzde, genellikle 14. günde yumurtlama olur. 14. günden önceki ve sonraki 4 gün de yani 10 ve 18. günler arası hamile kalmak için en uygun günlerdir. Bu dönemler hamile kalma şansının en fazla olduğu zamanlardır. Bunun dışında, beslenme şekli ve alkol ve sigara tüketiminin olmayışı da bir hayli önemlidir. Ayrıca, spermlerin vajina içine uygun bırakılması için doğru pozisyonlarda cinsel ilişkiye girmek hamile kalma sürecini hızlandırıcı bir etkendir. Bu pozisyonlar; erkeğin üstte olduğu misyoner pozisyonu, kadın ve erkeğin yana doğru dönük olduğu diğer pozisyonlardır. Erkeğin üstte olduğu pozisyonlarda, kadının kalçası altına yastık koymak, spermlerin ilerleyişini kolaylaştıracaktır. Eğer erkeğin sperm sayısı düşükse, diz-dirsek pozisyonu ideal olandır.

2.Hamile kalmayı olumsuz etkileyen dış etkenler var mıdır? Varsa nelerdir?
Hamile kalmayı etkileyen dış etkenler arasında sigara, alkol, sağlıklı beslenememe ve stres gelmektedir. Bunların dışında, aşırı kilolu ya da zayıf olmakta hamile kalınabilmesini olumsuz yönde etkilemekte ve geciktirmektedir. Ayrıca, çiftlerin düzensiz, özellikle de seyrek (haftada 1–2 kez) cinsel ilişki yaşamaları ve yumurtlama döneminde ilişkiye girmemeleri hamile kalmayı zorlaştıran etkenlerdendir. Son olarak, kişinin ve çevresindeki insanların hamile kalmak isteyen kadına yaptıkları baskı da hamile kalınmasını etkileyen olumsuz bir faktör olduğu unutulmamalıdır.

3.Doğurganlığı arttırmanın yolları nelerdir?
Her ne kadar, doğurganlığı artırmanın yolları, kadın üreme bozukluklarındaki sorunların incelenmesi ve kişiye göre tedavi planı uygulanmasıyla daha sağlıklı bir şekilde belirlense de, doğurganlığın arttırılmasında en önemli unsur düzenli ve sağlıklı beslenmedir. Vitamin ve mineral eksikliğinin giderilmesi ve kişiye özgü en iyi beslenme programının yapılabilmesi için mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Ayrıca, yine vücut ağırlı yumurtlamayı etkileyeceğinden çok zayıf ya da kilolu olunmamalıdır. Alkol, sigara ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı, düzenli spor yapılmalı, cinsel ilişki kalitesi artırılmalı ve günümüz koşullarında pek mümkün olmasa da, stresten uzak durulmalıdır.

4-Hamilelik sürecinde cinsel ilişki nasıl olmalıdır?
Genellikle cinsel ilişki ile rahim azının açılacağı ve erken doğuma neden olacağı düşüncesiyle çiftler cinsel ilişkiden kaçınır. Fakat cinsel ilişki, kadın doğum uzmanı herhangi bir sakınca görmediği takdirde, boşalma veya orgazm oksitosin salgılanmasına neden olsa da erken doğuma sebep olmaz, bebeğe zarar vermez. Zaten erkek cinsel organının bebekle temas halinde olması tıbbi olarak mümkün değildir. Bunun dışında, gebelik ilerledikçe cinsel pozisyonlar ve cinsel birleşme sıklığı değişmelidir. Son olarak çift, gebelik bozunca vajinanın derinliğini hesaplayarak hareket etmeli, ihtiraslı ve hızlı hareketler yapmamalı, kadın ise cinsel ilişki sürecinde ritmik hareketlere uyum sağlamalı ve katılmalıdır.

ETİKETLER: