SON TV

‘Bu kız Türk nasılsa evlenir’

Hollanda'da kaza geçiren Türk kızına mahkemeden ırkçı uygulama...

‘Bu kız Türk nasılsa evlenir’

Geçirdiği motosiklet kazası sonrası Ezra’nın sağ tarafı felç oldu, beyin fonksiyonlarının çoğu çalışmadı. Açılan davada mahkeme erken yaşta evlenir, anne olur diye Türk kızına ancak 70 bin euroluk tazminatı layık gördü.

Hollanda mahkemesinden insanlığın bittiğini kanıtlayan ırkçı karar. Hem Hollanda hem de Türkiye vatandaşı olan Ezra Coşkun 7 Kasım 2003 tarihinde kendisine motosiklet çarpması sonucunda ağır yaralandı. Ailesi Ezra’yı kurtarabilmek için hastane hastane dolaştırdı. Ezra şimdi 21 yaşına girdi ancak vücut ve beyin fonksiyonlarının çoğunu kaybetmiş durumda. Ezra “kuaför olmak istediğini” beyan etmesine karşın kazaya ilişkin Hollanda’da açılan davada Hollanda Hasarları Hesaplama Merkezi beyinsel işlevleri 4 yaşındaki bir çocuğun düzeyine düşen Ezra için 430 bin euro tazminat ortaya koydu.

GEÇMİŞİ İNCELEMEYE ALINDI

Kazaya neden olan kişinin sigorta şirketi bu rakamı fazla bularak Ezra’nın okul durumu ve ailesinin eğitim durumunu inceleyip ortaya kabul edilemez bir tazminat miktarı koydu. Şirketin hazırladığı plana göre Ezra erken yaşta evlenecek, en geç 26 yaşında anne olacak, 36 yaşına kadar çocuk bakıp bu yaştan sonra da ancak yarı zamanlı bir işte çalışabilecekti. Bu planla tazminat 70 bin euroya geriledi ve mahkeme bu planı kabul etti.

AİLE KARARA İSYAN ETTİ

Ezra’nın amcası Kani Coşkun karara ateş püskürüyor. Kendilerinin de Hollanda vatandaşı olduğunu ve vergi verdiklerini söyleyen Coşkun AKŞAM’a yaptığı açıklamada, “Ezra ancak elektrikli araç sayesinde gezebiliyor. Kazadan sonra maalesef beyni de çok zarar gördü ve fonksiyonlarının büyük bölümünü yitirdi. En çok istediği şey okumak ve eğitimli iyi bir kuaför olmak ancak durumu gereği bu imkan yaratılamıyor. Yeğenim Ezra 12 yaşındaki kardeşi Emirhan, annesi ve babasıyla birlikte Hollanda Lahey’de yaşıyorlar. 21 yaşına girdi ve ona her baktığımızda içimiz parçalanıyor. Devlet Ezra’ya maaş bağladı ve sigorta şirketinin ödemesiyle birlikte ayda 800 euro maaşı var ancak biz para pul da istemiyoruz. Biz de bu ülkeye vergi veriyoruz. En çok insan yerine konmamamız ve saygı gösterilmemesi yaraladı” dedi.

EZRA’NIN DRAMINA ÖZEL KOMİSYON

Ezra’nın durumuna ilişkin Hollanda Parlamentosu’nda soru önergesi veren Hıristiyan Demokrat Parti’li (CDA) iki Milletvekilinden birisi olan Pieter Omtzigt ise AKŞAM’a yaptığı açıklamada “Ben ve meslektaşım Pieter Hermaa Türk ailenin öfkesini anlıyoruz ve bu öfkeyi paylaşıyoruz. Bu kabul edilemez bir karardır. Bu konuda sadece soru önergesi vermedik aynı zamanda Hollanda Parlamentosu’nda Ezra’nın durumunu incelemek için özel bir komisyon oluşturacağız. Benzeri olayların ne sıklıkta olduğunu bilmek istiyoruz. Umuyoruz ki adalet yerini bulacaktır” dedi.

TEMYİZE GİDECEĞİZ

Ailenin avukatı Arnoud Fuchs da “23 Temmuz 2013 mahkemenin verdiği bu utanılacak kararda hem kadına hem de azınlıklara karşı ayrımcılık ön plana çıkıyor. Ancak bizi esas şaşırtan mahkemenin bu raporu baz alarak sigorta şirketinin lehine bir karar vermiş olması. Böyle bir kararın verilmesi adaletin vicdanında yer alamaz. Bu kararı reddediyoruz ve kararı temyize götüreceğiz” dedi.

ETİKETLER: