SON TV

37 asırdır sırrı çözülemeyen kuyu

Özbekistan'ın Buhara kentindeki Eyüp Peygamberin asasını yere vurmasıyla açığa çıktığına inanılan ve şu anda Çeşme-i Eyüp olarak bilinen kuyu 37yıldır sır dolu!

37 asırdır sırrı çözülemeyen kuyu

Özbekistan’ın Buhara kentindeki Hz. Eyüp’ün asasını yere vurmasıyla açığa çıktığına inanılan ve şu anda Çeşme-i Eyüp olarak bilinen kuyu, 37 asırdır gizemini koruyor.
Kuyunun bulunduğu mekan, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Tarih Araştırmacısı ve Yazar Hasan Sevil, yaptığı açıklamada, Çeşme-i Eyüp’ün, Özbek halkı için öneminin büyük olduğunu belirtti.

HZ EYÜP ASASIYLA YERE VURDUĞUNDA SU FIŞKIRIYOR

Sevil, halk arasındaki inanışa göre söz konusu kuyuyla ilgili şunları kaydetti: “İnanışa göre Eyüp Peygamber, Buhara’yı ziyaretinde halka o günlerde nasihat etmiş. Kuraklık döneminde, yerli insanlar ondan su istemişler. Eyüp Peygamber dua ediyor ve asasını toprağa vurduğunda, kaynak suyu çıkmış.

Böylece buradan çıkan suya, 10. yüzyılda Samaniler döneminde ilk defa kubbeli bir mekan yapılıyor. 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar sürekli inşa edilmiştir. Çok kompleks olan bu mekan sürekli yenilenmiş.”

İÇİNDE HALEN SU BULUNUYOR

“Çift konili kubbe binanın siluetini oluşturmaktadır” diyen Sevil, Çeşme-i Eyüp adı verilen kuyuda halen su bulunduğunu ve ziyaretçiler tarafından şifalı olduğuna inanılan suyun içildiğini söyledi.

YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Kuyunun yer aldığı mekan içerisine maketlerle o dönemin yaşam biçimi, geçmişten bu yana Buhara’ya su getirmek için açılan kanallar ile içme suyu sisteminin anlatıldığını aktaran Sevil, Çeşme-i Eyüp adı verilen mekanın içerisinde bulunan sandukanın ise kime ait olduğuna dair kesin bir bilginin olmadığını ancak mevcut kaynaklardan edindiği bilgiye göre, kabrin tasavvuf büyüklerinden birisine ait olabileceğini dile getirdi. Çeşme-i Eyüp’e, yerli ve yabancı ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.