SON TV

‘Nuh: Büyük Tufan filmi dini kaynaklarla uyuşmuyor’

Malezya'da da gösterimi yasaklanan Nuh: Büyük Tufan filmini Türk ilahiyat uzmanları da eleştiriyor

‘Nuh: Büyük Tufan filmi dini kaynaklarla uyuşmuyor’

Nuh Tufanı’nı anlatan ve yönetmenliğini Darren Aronofsky’nin yaptığı, Russell Crowe, Jennifer Connelly ve Emma Watson’nın rol aldığı “Nuh: Büyük Tufan” adlı sinema filmi ülkemizde de gösterime girdi. Ancak filmin senaryosu ilahiyatçıların eleştiri oklarına hedef oluyor. Dün Malezya’da da gösterimi yasaklanan filmle ilgili görüşler şöyle;

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır: Filmde Hazreti Nuh’a iftiralar var. Nuh’un oğlunun babasını öldürmek için yaptığı planların hiçbir gerçekliği yok. Nuh peygamberin filmde, “Allah’ın isteğiyle torununu öldürmeye karar verdiği, ancak daha sonra Allah’ın isteğine karşı gelerek öldürmekten vazgeçtiği” şeklindeki bir bölüm var. Bunlar hiçbir dini kaynağa uymuyor. Hazreti Nuh’un eşiyle ilişkisi ise uygunsuz.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Harman: Kur’an-ı Kerim ve Tevrat tufana ilişkin bilgiler aktarıyor. Bu iki kaynağa göre filmde anlatılanlar doğru değil. Filmde gösterilenin aksine inanmayan tek bir kişinin bile gemiye binmesi söz konusu değil. Peygamberlik imajını zedeleyen unsurlar var.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Eldar Hasanov: Filmlerin doğruları anlatma gibi bir görevi olmasa da pek çok izleyenin bu tür filmlerde izlediğini doğru olarak kabul ettiğini biliyoruz. “Dine karşı din” olarak tarif edilebilecek alternatif bir inanç biçimi oluşuyor. Filmde bunun ipuçlarını görüyoruz. Bunlar tüm dinleri tehdit ediyor.