SON TV

Cemalettin Sarar’dan büyük itiraf

70 yıl önce babasının kurduğu Sarar'ı bugün dünya markası haline getiren Cemalettin Sarar önemli açıklamalarda bulundu.

Cemalettin Sarar’dan büyük itiraf

70 yıl önce babasının kurduğu Sarar’ı bugün dünya markası haline getiren Cemalettin Sarar, “Kirada oturuyorum, ne kazanırsam hepsini işime yatırıyorum. Bugün beş kıtada 50’den fazla ülkedeyiz” dedi.

1944’te Eskişehir’de Bayat Pazarı’nda 12 metrekarelik bir terzi atölyesinde başlayan ve bugün 5 kıtada 50’den fazla ülkede mağazası olan Sarar, 70’nci yaşını kutluyor. Eskişehir’den yola çıkan markanın öyküsünü konuştuğumuz Cemalettin Sarar, 70 yılda nereye geldiklerini ve gelecek planlarını AKŞAM’a anlattı.

BABAM PARAYI CEKETİME DİKTİ

Sarar nerede ve nasıl doğdu anlatır mısınız?
Rahmetli babam Abdurrahman Sarar, bu sektöre Eskişehir’de Bayat Pazarı’nda 13 metrekare bir terzi atölyesinde başladı. Doğumumla birlikte babam 1944’te Sarar markasını tescil ettirdi. Vizyonu çok genişti. Ben 16 yaşındayken yanıma birini verdi ve bizi arabayla Almanya’ya gönderdi. Bu işi büyüklerin nasıl yaptığını görmemizi istiyordu. O zaman bankalarda para yoktu, babam cebime 100 mark koyabildi. Bize oradan 3 dikiş makinesi almamızı söyledi hatta onun parasını da Almanya’da çalışan işçi kardeşlerimizden ödünç aldık. Böylece cebimdeki para 1.500 mark oldu. Babam parayı ceketimin cebine dikti. Dikiş makinelerini aldım ve Avrupa’yı geze geze geri döndük. Oralarda bu işin nasıl yapıldığını gözlemledik ve fabrikamız için ilk makineleri o gün almış olduk…

VALİ OLMAYI İSTİYORDUM

Sarar ile ilgili hayalleriniz gerçek oldu mu?
Babam beni ilk yurtdışına gönderdiğinde oraları gezerken, hayal etmiştim, ‘bizim de buralarda bir mağazamız olacak mı’ diye. Şimdi Avrupa’da 17, Amerika’da 15 ve diğer ülkelerde 50’den fazla satış noktasıyla yurtdışında 90’dan fazla satış noktasına sahibiz. Türkiye’de ise 150’den fazla mağazamız var. Ancak çocukken vali olmayı çok istemiştim, bir
tek o hayalimi gerçekleştiremedim.

ÜÇ KARDEŞ MARKAYI OMUZLADI

Sarar giyim şimdi ne kadar büyüklüğe ulaştı?
Ülkemiz için dünyada Sarar ve Türk bayrağını açtık. Babamızın bize bıraktığı bu markayı 3 kardeş omuzladık. 5 kıtada 50’den fazla ülkede Sarar satış noktasına ulaştık. Her ay yeni bir mağaza açıyoruz yurtdışında. Amerika’da, Düsseldorf’ta, Şanghay’da, Moskova ve Tel Aviv’de Sarar şirketleri kurduk. Türkiye’de ise 80 ilde varız. Fabrikalarımızda 5 bin, mağazalarımızda 2 bin kişi çalışıyor.

OTURDUĞUM EV BİLE KİRALIK

Bu kadar büyümeyi neye borçlusunuz?
Ben öyle İstanbul’da yalılarda, villalarda yaşamıyorum. Burada oturduğum ev bile kiralık. Biz ne kazandıysak işimize yatırdık. Ayrıca işimizde kaliteden ödün vermedik, hep kaliteli giyimde tercih edilen olduk. Ülkeme çok teşekkür ediyorum.

‘ERKEK OĞLU ERKEK’ DİYORLAR

Sizi en çok kimler tercih ediyor?
Bayan takım satıyor da olsak bizi genelde erkekler tercih ediyor. Çünkü bize ‘Erkek oğlu erkek’ diyorlar, o yüzden bayan giyim olduğunu unutuyor çoğu zaman tüketici. Yabancı turistler de çok büyük ilgi gösteriyor markamıza. Özellikle Rusya ve Ortadoğu’dan gelenler mağazalarımızdan toplu alım bile yapıyor. İstanbul, Gaziantep, Adana ve Mersin’deki mağazalarımıza Ortadoğu’nun tatil ve bayram olduğu dönemlerde çok yoğun talep oluyor.

İSTİKRAR TÜCCAR İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye’deki İstikrarın yavaş yavaş oturmaya başladığını belirten Cemalettin Sarar, “Seçimlerden sonra dolar, euro ve faizler düştü. Tüccar ve esnaf için çok önemli bunlar” dedi. Önümüzdeki günlerde yapılacak ve bugünlerde gündemi bir hayli meşgul eden cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sarar, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de aynı yerel seçimler gibi birlik beraberlik içinde geçmesini diliyorum. Biz sanayici, tüccar ve iş adamları olarak birlik beraberlik ve huzur istiyoruz. Huzur olduğu zaman insanlar para harcıyor ve turist geliyor. Bu da Türkiye ekonomisi için çok önemli” ifadelerini kullandı.

ÖNÜMÜZÜ GÖRÜYORUZ

Bu seneki büyüme hedefiniz nedir?
Biz her sene yüzde 10, 15 ve 20 büyüyoruz. Türkiye her yıl büyüyor, istikrar önemli. Biz de ekonomide önümüzü görüyoruz ve bu sene yaklaşık yüzde 10 büyüme hedefliyoruz.

OTELLERE YATIRIM SÜRECEK

Eskişehir’de butik oteliniz var başka otel yatırımınız olacak mı?
Eskişehir’de özelleştirme idaresinden aldığımız Sümerbank basma fabrikasından 96 odalı butik otel yapmıştık. Hatta biz de ailecek orada oturuyoruz. Bunun yanı sıra Eskişehir’de iki proje daha yapıyoruz. Bir de İstanbul Beylikdüzü’nde 300 yataklı bir otel projemiz var. Toplam 150 milyon dolarlık yatırım yaptığımız bu projelerin 2-3 seneye faaliyete geçmesini umuyoruz.