SON TV

TSK’da kozmik paralel soruşturması

Devlet içindeki paralel yapılanmanın ordudaki uzantılarının TSK bünyesinde soruşturulduğu ortaya çıktı.

TSK’da kozmik paralel soruşturması

Mücahit ÖZTÜRK / SON.TV ÖZEL HABER – Devlet içindeki paralel yapılanmanın ordudaki uzantılarının TSK bünyesinde soruşturulduğu ortaya çıktı. Genelkurmay Askeri Cumhuriyet Savcılığı, 60 klasör delil topladı.

Devlet içindeki paralel yapılanmanın ordudaki uzantılarının da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde soruşturulduğu ortaya çıktı. Paralel yapı ile ilgili soruşturma başlatan Genelkurmay Askeri Cumhuriyet Savcılığı 60 klasör delil topladı.

SON.TV’nin güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre soruşturma kapsamında paralel yapı mağduru Hanefi Avcı ile bir dönem cemaatte üst düzey görevlerde bulunmuş Nurettin Veren de tanık olarak dinlendi. Askeri Savcılık bünyesinde başlatılan bu soruşturma, sivil savcılıklardan önce paralel yapılanma ilgili başlatılan ilk soruşturma olma özelliğini taşıyor.

Son dönemde sıkça gündeme gelen TSK’daki paralel yapılanma ile ilgili yürütülen soruşturma dosyasına SABAH Gazetesi’nin haberleri başta olmak üzere pek çok gazetenin haberi de dâhil edildi. Askeri Savcılık, TSK’daki paralel yapılanma ile ilgili soruşturma kapsamında pek çok kişinin tanıklığına başvurdu. 2013/70-70 dosya numaralı soruşturma Askeri Savcı Binbaşı Kurtuluş Kaya tarafından yürütülüyor.

Askeri Savcı Kurtuluş Kaya soruşturma çerçevesinde 60 klasör delil topladı. Titiz bir soruşturma yürüten Savcı Kaya, geçtiğimiz günlerde ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ adlı kitabı ile cemaatin yapılanmasına ilişkin birçok ayrıntıyı açıklayan eski polis şefi Hanefi Avcı ve Gülen Cemaati’nin eski ileri gelenlerinden iken ayrılarak çeşitli itiraflarda bulunan Nurettin Veren’i tanık olarak dinlendi. İki ismin verdiği kritik bilgiler dosyaya konuldu.

TIR OLAYINA KARIŞANLAR DA VAR

Adana’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) gözetimindeki tırlara yapılan baskın ve baskın emrini verdikleri iddia edilen Jandarma komutanları da soruşturma kapsamına alındı. Tırlara baskın emri verdikleri ileri sürülen Adana Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu ve İl Jandarma eski Komutanı Özkan Çokay ile ilgili iddialar da soruşturmaya dâhil edildi. Savcı bu olayları da inceleme kararı aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Almanya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, “TSK’ya sızma gayretleri var,” demişti ve TIR olayını kast ederek “Adana konusu manidar,” açıklamasını yapmıştı. Erdoğan, seçim mitinglerinde de TIR baskınını ‘ihanet’ olarak nitelendirmişti.

PARALEL YAPI SAVCIYI HEDEF ALMIŞTI

Savcı Kurtuluş Kaya’nın paralel yapılanma ile ilgi soruşturmayı derinleştireceği, birçok tanığı dinleyeceği öğrenildi. TSK’daki paralel yapılanmanın detaylarına ulaşmak isteyen Savcı Kaya’nın soruşturmasının lokal bir soruşturma olmadığı, tüm Türkiye’yi kapsadığı öğrenildi.

Kurtuluş Kaya, Genelkurmay eski Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu ile birlikte Balyoz çalıştayında yer aldığı iddiası ile hedef alınmıştı. Yani Kaya, daha önce paralel yapının hedef aldığı Çubuklu ile birlikte tasfiye edilmek istenen bir isimdi, ancak Kaya tasfiye olmadı.

Kurtuluş Kaya, aynı zamanda 2009’da Hakkâri Çukurca’da el yapımı mayının patlayarak 7 askerin şehit olmasına ilişkin davada Tuğgeneral Zeki Es’in 25 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihracını talep eden askeri savcı idi.

ETİKETLER: