SON TV

Serdar Ortaç’ın doktorundan açıklama! EMES nedir

MS Hastalığı Nedir, Serdar Ortaç, Serdar Ortaçın sağlık durumu, MS Hastalığı, Serdar Ortaç MS Hastası, Serdar Ortaç Ahmet Kaya,

Serdar Ortaç’ın doktorundan açıklama! EMES nedir

MS Hastalığı Nedir, Serdar Ortaç, Serdar Ortaçın sağlık durumu, MS Hastalığı, Serdar Ortaç MS Hastası, Serdar Ortaç Ahmet Kaya,Serdar Ortaç’ın Sağlık Durumu nedir ? (MS Hastalığı Nedir ? Belirtileri Nelerdir? ) MS Hastalığı, Serdar Ortaç MS Hastası, Serdar Ortaç Ahmet Kaya, MS hastalığı tedavisi var mıdır? MS hastalığı belirtileri nelerdir? Serdar Ortaç’ın sağlık durumu nedir? Serdar ortaç sağlığına kavuşacak mı? Serdar Ortaç’ın son durumu ve MS hastalığına dair tüm bilgiler haberin devamındadır.

Ünlü sanatçı Serdar Ortaç MS hastalığına yakalandığını öğrendikten sonra zor günler geçiriyor. Serdar ortaç son zamanlarda yaşadığı MS hastalığı belirtileri olan, güçsüzlük, yorgunluk, karıncalanma, uyuşukluk, ağrı, görme bozuklukları ve kas fonksiyonları rahatsızlıkları sonucunda hastaneye gitti. Ünlü popçuya MS hastalığı teşhisi konuldu. Doktorlar MS hastası Serdar Ortaç’ın iyileşmesi için büyük çaba gösteriliyor. Serdar Ortaç’ın sevenleri ünlü sanatçı için dua ediyor. Dileriz ki ünlü popçu bir an önce iyileşir ve sağlıklı günlerine kavuşur.

MS Hastası Serdar Ortaç, Hasta Yatağından Ahmet Kaya Açıklaması Yaptı! Serdar Ortaç, MS hastalığından dolayı birkaç gündür hastanede yatarak tedavi görmekte, ünlü popçu daha önce Ahmet kaya ile arasında geçen bir tartışmayla ilgili, Çatal fırlatmadığını inkar etti ve açıklamalarda bluundu. İşte o ayrıntılar…

Serdar Ortaç geçtiğimiz günlerde hayatını İrlandalı model Chloe ile birleştirmişti. Ünlü sanatçının mutlu günleri üzün sürmedi. Serdar Ortaç’ın rahatsızlanması dolayısı ile hastaneye gitmesi sonucu üzücü haber geldi. Serdar Ortaç’a MS hastalığı teşhisi konuldu.Bir süredir kas ağrılarından şikayet eden popçu, Cuma günü Maslak Acıbadem Hastanesi’ne giderek muayene oldu. MS teşhisi konan Ortaç’a kortizon tedavisi uygulanmaya başlandı.

Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Serdar Ortaç, hasta yatağında sevdiklerine twitter’im çalınmadı diye bir mesaj yollamıştı. Şimdide Ahmet kaya ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şarkıcı Serdar Ortaç, 1999 yılında MGD gecesinde Ahmet Kaya’ya yönelik protesto ile ilgili olarak çektiği videoda o gece Ahmet Kaya’ya çatal fırlatmadığını söyledi.

Bir süredir kas ağrılarından şikayet eden ve geçtiğimiz cuma günü hastaneye giderek muayene olan Serdar Ortaç’a MS teşhisi konmuştu.

Serdar Ortaç’tan Ahmet Kaya Olayı ile İlgili Açıklamalar! (Video) MS hastalığına yakalanan ünlü pop şarkıcı Serdar Ortaç hasta yatağından Ahmet Kaya’ya çatal fırlatma konusunda açıklamalar yaptı. Hasta olan fakat buna rağmen video çekip Twitter üzerinden paylaşan Serdar Ortaç Ahmet Kaya ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bilinen olayda çatal fırlatmadığını dile getiren Ortaç bu konuyla ilgili bir video çekmiş ve Twitter’de paylaşmıştı. Serdar Ortaç Flaş açıklamalarda bulundu.İşte O açıklamalar…

Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Serdar Ortaç, hasta yatağında sevdiklerine twitter’im çalınmadı diye bir mesaj yollamıştı. Şimdide Ahmet kaya ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şarkıcı Serdar Ortaç, 1999 yılında MGD gecesinde Ahmet Kaya’ya yönelik protesto ile ilgili olarak çektiği videoda o gece Ahmet Kaya’ya çatal fırlatmadığını söyledi.

Bir süredir kas ağrılarından şikayet eden ve geçtiğimiz cuma günü hastaneye giderek muayene olan Serdar Ortaç’a MS teşhisi konmuştu.

Ortaç’a kortizon tedavisi uygulanmaya başlanırken, MS hastası olduğunu Twitter hesabından açıklayan Ortaç’ın mesajına başta kimse inanmamış, Ortaç da tedavisine başlandığını hastane yatağında çektiği videoyu paylaşarak ispatlamıştı. Hayranlarına “Twitter hesabım çalınmadı” mesajı gönderen Ortaç şimdi de Ahmet Kaya ile ilgili olarak yeniden günah çıkarttı.

Ortaç’a kortizon tedavisi uygulanmaya başlanırken, MS hastası olduğunu Twitter hesabından açıklayan Ortaç’ın mesajına başta kimse inanmamış, Ortaç da tedavisine başlandığını hastane yatağında çektiği videoyu paylaşarak ispatlamıştı. Hayranlarına “Twitter hesabım çalınmadı” mesajı gönderen Ortaç şimdi de Ahmet Kaya ile ilgili olarak yeniden günah çıkarttı.

“AHMET KAYA’YA ÇATAL FIRLATTIYSAM…”

Paylaştığı son videoda “Ahmet Kaya’ya çatal fırlattıysam ellerim kırılsın, en yakınım ölsün,babamı kaybettim, annem de vefat etsin eğer elime çatal değdiyse” diyen Ortaç daha önce de bir kaç defa Ahmet Kaya’ya çatal attığı gerekçesi ile özür dilemişti

ORTAÇ’IN DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

Acıbadem Maslak Hastanesi Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman Serdar Ortaç’ın hastalığıyla ilgili açıklamada bulundu. Kocaman yaptığı yazılı açıklamada, MS’in bağışıklık sisteminin merkezi sinir sistemini etkilemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydetti. “MS’in atak ve düzelmelerle seyreden formunda, atakların oluşturduğu nörolojik belirtiler kortizon tedavisiyle düzeltilebilir ve atakların gelmesi de çeşitli tedavi yöntemleriyle önlenebilir. Hastalığın tedavisine yönelik geliştirilmiş ve çok iyi yanıt alınan ilaç tedavileri bulunmaktadır. Hastamız Serdar Ortaç’ın da atak tedavisi sürmekte ve belirtileri büyük oranda düzelmektedir.Kısa zamanda tekrar normal yaşamına devam edecektir.

MS NEDİR?

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülşen Akman Demir bu sinsi hastalığı anlattı…

Multipl skleroz (MS) hastalığını basitçe, merkezi sinir sistemine sınırlı olan ve merkezi sinir sisteminin birden fazla bölgesini farklı zamanlarda etkileyen iltihabi hastalık olarak tanımlamak mümkün.

Sinir sistemindeki başlıca hasar sinir telciğinin çevresini sarıp koruyucu ve iletici rol oynayan miyelin tabakasına yönelik olduğu için MS hastalığı miyelini bozan hastalıklar adı verilen bir grup hastalık içerisinde yer alır.

Multipl skleroz yada halk arasındaki bilininirliğiyle ms hastalığı Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olarak bilinir. Ms “emes” olarak okunmaktadır. Ms hastalığına multipl skleroz denmesinin sebebi hastalık beyin ve omuriliğin bir çok yerinde sertleşmiş dokular oluşturmasıdır. MS beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar.

MS hastalığın görülme sıklığı nedir?

Sıcak bölgelerde çok daha az rastlanılan MS, ekvator kuşağında neredeyse hiç görülmez. Buna karşılık hem kuzey, hem de güney yarım kürede; kutuplara yaklaştıkça hastalık oranının giderek arttığı görülmektedir. Örneğin Akdeniz Bölgesi’nde İtalya’da ve İspanya’da 100.000 kişi içerisinde 50 ila 60 kişide MS görünürken; bu oran Almanya’da 100.000’de 80’e, İngiltere ya da İskandinav ülkelerinde ise 100.000’de 100-120 gibi rakamlara yükselmektedir. ABD’nin kuzey kesimleri ile Kanada’nın bazı yerlerinde MS hastalığının görülme sıklığı 100.000’de 200’e kadar ulaşabilmektedir. Coğrafi yerleşimden bağımsız olarak, bazı ırklarda -özellikle sarı ırktan olanlarda, daha az MS’li vaka görülmektedir.

MS kimlerde daha sık görülür?

1- Kadınlarda.
2- 20-40 yaşları arasındaki genç erişkinlerde.
3- Beyaz ırktan olanlarda.
4- Ilıman ve soğuk iklim kuşağında yaşayanlarda (Kuzey ülkelerinde daha sık görülür ve ekvator kuşağına yaklaştıkça azalır.)
5- Ailesinde MS olanlarda.
6- Sosyo-kültürel ve ekonomik düzeyi yüksek olanlarda daha sık görülmektedir.

MS merkezi sinir sistemini nasıl etkiler?

Merkezi sinir sistemi sinirler boyunca vücudun çeşitli bölgelerine elektriksel mesajlar gönderen bir telefon santralına benzer. Bu mesajlar bilinçli ve bilinçsiz tüm hareketlerimizi kontrol eder.

Multipl Skleroz mesajların düzgün bir şekilde iletilmesini bozar.
Sağlıklı sinir liflerinin çoğu mesajların iletilmesini kolaylaştıran miyelin denen yağlı bir madde ile çevrelenmiştir.

MS’de miyelin parçalanır ve miyelinin yerini nedbeleşmiş (sertleşmiş) doku alır. Bu da mesajın geçişini saptırır ya da tümden bloke eder.

Vücut fonksiyonları kontrol edilemez hale gelir, çünkü:
1- Mesajlar gerektiği gibi iletilemez.
2- Mesajlar yanlış bölgeye gider.

NASIL TEŞHİS EDİLİYOR?

Hastalarda MS tanısı başlıca iki şekilde araştırılmaktadır. Bunlardan ilki ve daha sık görüleni, hastanın nörolojik bir olay geçirmesi sonucunda doktora başvurması ve MS bulgusu olabilecek bu yakınmaların nedeninin araştırılmaya başlamasıdır. Hastalarımızda MS tanısını araştırmaya yönlendiren ikinci durum ise baş ağrısı veya boyun ağrısı gibi MS ile ilgisiz bazı yakınmalar nedeni ile veya sadece “kontrol” ya da “check-up” amaçlı MR çekilmesi ve burada görülen tesadüfi MR bulgularının MS hastalığını akla getirmesidir. Pek çok kişi bu iki nedenden dolayı MS açısından araştırılmakta, ancak bunların bir kısmında MS tanısı doğrulanmakta, diğerlerinde ise ya dışlanmakta ya da kesinleşmemiş bir olasılık olarak bir süre daha var olabilmektedir.

BELİRTİLERİ NELER?

Özellikle MS’i akla getiren bulgular arasında tek gözde ani gelişen, bazen ağrılı olabilen görme kaybı; baş dönmesi-dengesizlik; vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşma; yürürken bir ayakta sürtme gibi olaylar sayılabilir. Tabii bu sayılan yakınmalara neden olabilecek MS dışında bir çok başka hastalık olabileceğini de unutmamak gerekir. Buna karşın MS seyrinde pek sık görülmeyen bulgular da vardır. Bunlar arasında çok ani gelişen tek taraflı kol-bacak felci epileptik nöbetler, koma gibi uyanıklık bozuklukları, bir tür konuşma bozukluğu sayılabilir. Böyle bulgularla başvuran hastalarda öncelikle diğer tanı olasılıklarının araştırılması yerinde olmaktadır. Benzer şekilde, MS beyin ve omurilik dışında başka vücut sistemlerini etkilemeyen bir hastalık olduğundan dolayı, sinir sistemi dışındaki organlarda herhangi bir hastalık bulgusu olanlarda da MS tanısına kuşku ile yaklaşılmasında ve öncelikle diğer olasılıkların dışlanmasında yarar vardır.

HASTALIK KİMLERDE GÖRÜLÜR, YAŞLA VEYA CİNSİYET AYRIMIYLA İLGİLİ MİDİR?

Dünyada 3 milyon, ülkemizde ise 35 – 40 bin MS hastası olduğu tahmin edilmektedir. Gençler arasında en sık görülen nörolojik hastalıklardan biridir. MS hastalarının büyük bir bölümü ilk ataklarını 20 – 40 yaşları arasında geçirmekle birlikte nadiren çocukluk veya ileri yaş gruplarında da ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak toplumda MS gelişme riski yaklaşık 1/1000 olarak tahmin edilmektedir. Hastalık kadınları 2 kat daha fazla etkilemektedir.

MS ÖLDÜRÜCÜ, BULAŞICI YA DA MİKROBİK BİR HASTALIK MIDIR?

Hayır. MS öldürücü, bulaşıcı ya da mikrobik bir hastalık değildir. Buna, akıl hastalığı olmadığını ve kalıtsal olmadığını da ekleyebiliriz. Ancak hastaların ailelerinde ve özellikle ikizlerinde daha sık görülmesi bazı kişilerin genetik olarak hastalığa yatkın olduklarını göstermektedir.

MS NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

MS’in bugün için bilinen kesin bir tedavisi yok. Ama, MS’in belirtilerini giderebilmek ve insanların MS’le birlikte daha rahat bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla birçok semptomatik (belirtilere yönelik) tedavi uygulanmaktadır. Öte yandan atak belirtilerin giderilmesinde kortikosteroidler, atak sıklığının azaltılmasında interferonlar kullanılmaktadır. MS patolojisinde ve nöroimmünolojideki gelişmeler sonucunda bugün farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Hatta birçok uluslararası çalışma da artık ülkemizden bazı merkezler de birer çalışma – araştırma merkezleri olmaya başlamışlardır ki bu ülkemiz tıbbının ulaştığı düzey hakkında iyi bir göstergedir.

Fizyoterapi yöntemleriyle hastaların atak dönemlerinin izleri silinmeye ve spazmlarının giderilmesine yardımcı olunmakta; kişisel ve grup terapileri ile hastalara ve ailelerine depresyon, korku ve MS’in yol açtığı sınırlamalarla mücadelede yardımcı olunmaya çalışılmaktadır.

Ünlü Popçu Serdar Ortaç’ın sağlık durumu ile ilgili son gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

MS hastalığında uygulanan tedavi şekilleri hangileridir?
1- Atak tedavisi.
2- Semptomatik tedavi yöntemleri.
3- Koruyucu tedaviler.
4- Diğer tedaviler.
MS kalıtsal bir hastalık mıdır?
MS doğrudan doğruya kalıtsal değildir, bununla birlikte bazı çalışmalar ailesel eğilimin varolduğunu ortaya çıkarmışlardır. Bu durum kardeşlerşn veya diğer yakın akrabaların hastalığı geliştirmelerinin bir ölçüde daha muhtemel olduğu anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, MS’i olan kişilerin yüzde 80’inde MS’i olan yakın bir akraba görülmemektedir.

Stres MS hastalığını kötüleştirir mi?

Stresin MS’e neden olduğuna veya kötüleştirdiğine ilişkin kanıt yoktur. Ancak MS’i olan kişiler stresle de mücadele tekniklerinden fayda görebilirler:

1- Zihinsel ve fiziksel açıdan olabildiğince aktif olun.
2- Zamanı enerjiyi koruyacak şekilde kullanın.
3- Yaşamı basitleştiren, öncelikler koyun.
4- Gevşeme/ meditasyon egzersizlerini öğrenin.
5- Çözülmesi zor sorunlar için yardım alın.
6- Eğlenceye zaman ayırın ve mizah duygunuzu koruyun.
7- Gerçekçi hedefler ve beklentiler oluşturun.
8- Değiştirilemeyecek olanı kabul edin.

ETİKETLER: