SON TV

Gazze’de ne oluyor? Gazze’de kaç kişi öldü? Gazze Haberleri

Gazzede neler oluyor, Gazzede kaç kişi öldü, Gazze Haberleri, Gazze Haberleri, Gazze Sondakika Haberleri, Gazzede üze ve bomba atıldı

Gazze’de ne oluyor? Gazze’de kaç kişi öldü? Gazze Haberleri

Gazzede neler oluyor, Gazzede kaç kişi öldü, Gazze Haberleri, Gazze Haberleri, Gazze Sondakika Haberleri, Gazzede üze ve bomba atıldı

İsrail savaş uçakları ve deniz kuvvetlerinin, Gazze Şeridi’ne yönelik yeni 60’dan fazla füze, bomba attığı ve 46 kişinin yaralandığı bildirildi,

İsrail savaş uçakları ve deniz kuvvetlerinin, Gazze Şeridi’ne yönelik yeni 60’dan fazla füze ve bomba attığı bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in bu sabah Gazze’nin değişik bölgelerine yönelik havadan ve denizden başlattığı saldırılarda ilk belirlemelere göre 46 kişinin yaralandığını söyledi.

Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarınınGazze Şeridi’nin kenar mahalle ve orta kesimdeki meskun mahalleri bombaladığını ifade etti.
İSRAİL ASKERLERİ GÖSTERİCİLERE GERÇEK MERMİ KULLANDI

Bu gece geç saatlerde, Ramallah’ta İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarını protesto eden Filistinli gruplara İsrail askerlerinin müdahalesi sonucunda çatışma çıktı. İsrail askerlerinin protestoculara gerçek mermilerle müdahale etmesi sonucu 10 Filistinli yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

FETİH HAREKETİ’NDEN İSRAİL’E KINAMA
Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Hasan Ahmed, Gazze’de yaptığı açıklamada, İsrail’in “savaş suçu” işlediğini öne sürerek askeri operasyonu kınadı.

Gazze Şeridi’ne yönelik başlatılan askeri operasyonun derhal durdurulması ve İsrail’in uluslararası yasalara uyması gerektiği belirtilen açıklamada, “İsrail, Filistin halkına sistematik olarak soykırım yapmaktadır. Bu kanlı saldırlar derhal durdurulmalı ve uluslararası yasalara uyulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Ahmed, uluslararası toplumu da eleştirerek Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde meydana gelen şiddet olaylarını görmemezlikten gelmekle itham etti.

50 EV TAMAMEN YIKILDI
İsrail’in pazartesi gününden itibaren Gazze’ye yönelik başlattığı operasyonlarda şimdiye kadar 50 evin tamamen yıkıldığı bildirildi.

Filistin uzlaşı hükümeti Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyonlar sonucunda 50 evin kullanılamaz hale geldiğini, bin 700 konutun ise hasarlı olduğunu belirtti.

Öte yandan, Gazze Şeridi’ne yönelik bu sabah İsrail askerleri tarafından başlatılan operasyonda Şeyh Ridvan Mahallesinde bulunan 4 evin daha isabet aldığı ve evlerin ağır hasarlı olduğu bildirildi.

İsrail hücum botlarının sahilden Gazze’nin değişik bölgelerine 20 top ateşi yaptığı kaydedildi. Filistin makamlarından, olayda ölü ve yaralı olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

FÜZEYLE NİVATİM ASKERİ HAVAALANI VURULDU
Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’den 70 kilometre uzaklıktaki Nivatim Askeri Havaalanı’nın ilk kez “M75” füzeleriyle vurulduğu belirtildi.

İsrail’in pazartesinden itibaren devam ettirdiği operasyonlarda bir günde 24 kişi hayatını kaybetti ve 204 kişi yaralandı.

38 İSRAİLİ YARALANDI
İsrail Davud Yıldızı Acil Yardım Teşkilatı’nın yaptığı açıklamada, Gazze’den atılan füzeler sebebiyle 38 İsrailli yaralandığı kaydedildi. Kudüs’ün güney ve orta kesimlerine düşen füzelerden seken şarapnel parçalarından 6 kişi, panik nedeniyle ise 32 İsraillinin hafif yaralandığı ve hastanelere nakil edildikleri belirtildi.

GAZZE

Gazze (Arapça: غزة, /ˈɣazːa/; İbranice: עזה, Azza, /ˈʕaza/), Filistin’in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi’nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze’nin nüfusu 450.000’dir.[kaynak belirtilmeli]

Gazze’deki insan yerleşim tarihi bu şehri dünyadaki en eski şehirlerden biri yapacak şekilde 5.000 yıla ulaşmaktadır.[1] Kuzey Afrika ve Levant arasındaki Via Maris denilen ticaret rotası üzerinde yer aldığı için tarihinin büyük bir bölümünde Güney Filistin’in değerli bir antreposu ve Kızıldeniz üzerinden gelen Baharat Yolu üzerinde önemli bir mola yeri olarak işlev gördü.[1][2]

Romalılar ve daha sonra Bizanslılar altında, Gazze ve göreceli barış dönemi yaşayarak önemli bir yerleşim birim oldu. 635 yılında, İslam Ordusu tarafından fethedildi ve hızlı bir şekilde İslami bir hukuk merkezi haline geldi. Ancak, Haçlılar istilası ile şehir harap oldu. Aşağıdaki bölümlerde bir tarihçinin Haçlılar’ın şehri “insansız ve harap bulduğundan” bahsettiği yazmakta olup bu konuda kesin kaynak yoktur. Sonraki yüzyıllarda, Gazze seller ve Moğol akınları yüzünden birçok sıkıntı yaşadı. 16. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu’na dahil olduğunda bir köy durumundaydı.[3] Osmanlı hakimiyetinin ilk yarısında, Rıdvan Hanedanı yönetiminde şehirde büyük ticaret ve barış içinde dönem geçti.

Gazze I. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz kuvvetlerine teslim oldu ve İngiliz Mandası altında Filistin’in bir parçası haline geldi.[4]1948 Arap-İsrail Savaşı sonucu, Mısır yönetiminde Gazze Şeridi’nde bazı gelişmeler olmuştur. 1967 yılında İsrail tarafından Altı Gün Savaşı sonucu ele geçirildi; ancak 1993 yılında, şehir yönetimi Filistin Ulusal Yönetimi’ne geçti. Hamas, 2007 yılında yapılan seçimleri kazanarak şehri El Fetih’den teslim aldı ve o tarihten beri İsrail tarafından abluka altında tutulmaktadır.[5]

Gazze’nin temel ekonomik faaliyetleri küçük ölçekli sanayi, tarım ve işçiliktir. Ancak, ekonomi abluka ve devamlı süren çatışmalar ile ekonomik olarak şehir kötü durumdadır.[6][7] Nüfusunun çoğu Müslüman olan şehirde, çok az Hıristiyan azınlık vardır. Gazze halkının yaklaşık % 75’i 25 yaşın altındadır ve dünyada mülteci olarak başka bölgelerde yaşayan en yüksek sayıda halka sahip şehirdir.