SON TV

Hamilelik (gebelik) belirtileri!

Hamile (gebe) olduğunuzu düşünüyor ve belirtilerinin neler olduğunu bilmek istiyorsanız bu bilgiler tam sizlik!

Hamilelik (gebelik) belirtileri!

Hamilelikte Adet Gecikmesi: En önemli hamilelik belirtileri arasında yer alır. Her ay düzenli olarak meydana gelen kanama, yumurtalıkların döllenerek rahimin gebeliğe hazırlanmasını sağlar. Adet döneminden önce yumurtalıklar, olası bir cinsel ilişkiden sonra kendini gebeliğe hazırlar. Bu esnada rahim duvarında kalınlaşmalar meydana gelerek, fetüsün rahimde güvenli bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Fakat cinsel birleşmeden sonraki günlerde yumurtalıklarda herhangi bir döllenme olmadığı taktirde, rahim duvarında kalınlaşan tabaka dökülür ve bu kanamaya adet dönemi adı verilir. Dolayısıyla hamile kalan bir kadının rahim duvarında kalınlaşma başladığı andan itibaren yumurtalıklarda da olası bir döllenme sonucunda adet kanaması sona erer ve her geçen gün rahim duvarında kalınlaşmalar meydana gelir. Tüm bunların dışında, bazı kadınlar hamilelik döneminde adet görülmesi de yaşayabilir. Bu duruma halk arasında üstüne görme olarak tanımlanır. Hamilelikte üstüne görme nedeni, bebeğin rahim duvarına yerleşirken hafif kanamaya sebep olur ve birkaç gün kanama görülebilir. Fakat hamilelikte üstüne görme diye adlandırılan kanama, adet kanamasından daha farklıdır. Örneğin; normal bir adet kanaması daha yoğundur. Hamilelikte meydana gelen kanama ise; renk daha açıktır ve oluşan kanama yoğunluk olarak daha azdır. Bazı kadınlarda bu kanama lekelenme şeklinde de görülebilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı: Gebeliğin diğer önemli belirtileri arasındadır. Özellikle hamileliğin ilk aylarında mide bulantısı ve kusma çok sık görülür. Bu dönemde hormonlarda oluşan artışla birlikte, bebeğin rahime yerleşme aşamasında mide kısmına basınç uygulandığı için midede asitlenme artışı görülerek ekşime, bulantı ve kusma meydana gelebilir. Gebelik döneminde mide bulantısı genellikle 3.aydan itibaren azalmaya başlar. Buna rağmen anne adaylarının küçük bir kısmı doğuma kadar mide bulantısı şikâyeti yaşayabilir.

Hamilelikte Göğüslerdeki Hassasiyetlik: Gebelik dönemindeki göğüs hassasiyeti hemen her kadında ortaya çıkar. Hamilelikte meme hassasiyetinin en önemli sebebi, memedeki süt kanallarının uyarılması sonucu meydana gelir. Göğüslerdeki ağrı veya aşırı hassasiyetlik kimi kadınlarda hamileliğin son evresinde görülürken, kimi anne adaylarında ise ilk haftalardan itibaren ortaya çıkabilir. Bunun dışında, meme uçlarındaki renk koyulaşır, kenarlarında gözenekler belirginleşir ve iki meme arasındaki büyüme boyutlarında da ufak değişiklikler görülebilir. Gebelik boyunca göğüsler ortalama 1 veya 2 beden daha büyür.

Hamilelikte Yorgunluk ve Halsizlik: Gebelik belirtilerinde yorgunluk, halsizlik, uykulu olma halleri vücudun normal bir tepkisidir. Çünkü gebelikte hızla değişime uğrayan hormonlar anne adayının ruhsal olarak daha hassas olmasına neden olurken, buna bağlı olarak da kişide sürekli uyuklama hali ve halsizlik belirtileri normal karşılanır. Günlük ev işlerinde dahi çabuk yorulma ve günlerdir uykusuzmuş gibi hissetmek gebeliğin 4.ayından itibaren azalmaya başlayacaktır. Hekim tarafından verilecek olan gerekli vitaminlerle, vücudun vermiş olduğu bu tepkiler azalacaktır.

Gebelikte Akıntı Belirtileri: En önemli belirtiler arasında vajinal akıntılar söz konusudur. Bu dönemde yumurtalıkların daha aktif olarak çalışması ve bebeğin rahimde her geçen gün büyümesine bağlı olarak vajinal akıntılar olacaktır. Fakat hamilelikte akıntı rengi ve kokusu olası mantar enfeksiyonlarına da işaret verebilir. Gebelik esnasında oluşan akıntı rengi şeffaf ve kokusuz olmalıdır. Kaşıntı veya rahatsız bir kokuyla beraber oluşan akıntılar için mutlaka kadın doğum doktoruna belirtilmeli ve hekim tarafından önerilen ilaçları kullanmalıdır.

Hamilelikte Sinirlilik ve Ağlama Krizleri: Anne adaylarının en çok şikâyet ettiği belirtiler arasında yer alır. Gebelik döneminde yine hormonların verdiği ruhsal tepkiler, anne adaylarında sinirlilik ve aşırı duygusallık yaşamalarına sebep olur. Daha önce sinirlenilmeyen veya ağlayacak kadar önemli olmayan ufak durumlarda, anne adayı şaşırtılacak kadar şiddetli ruhsal sorunları büyütebilir. Öyle ki; komedi filmlerdeki ufak ayrıntılara bile takılarak saatlerce ağlayan anne adayları görülebilir. Bu ruhsal tepkimeler doğum sonrasındaki birkaç ay içinde hormonların eski haline gelmesiyle düzelecektir. Fakat loğusalık halinden sonraki haftalarda da bu gibi depresif belirtiler gözlenirse, kişi mutlaka uzman bir psikiyatriste görünmelidir.

Gebelikte Sık İdrara Çıkma: Yine hamilelik belirtileri arasında en çok görülen sık idrara çıkma ihtiyacı, hemen hemen her anne adayında görülmektedir. Hamilelikte sık idrara çıkma dönemi, gebeliğin ilk 3 ay ila son 2 ay arasında daha sık yaşanır. Bebeğin gelişimi esnasında böbreklerde oluşan baskı ve kan akışının hızlanmasıyla sık idrara çıkma, hemen her anne adayında görülen bir gebelik belirtisidir.

Hamilelik Belirtisinde Baş Dönmesi ve Bayılma: Daha çok gebeliğin ilk haftalarında görülür. Özellikle aniden ayağa kalma veya eğilme gibi pozisyonlara ve kan akışındaki hızlanmaya bağlı olarak baş dönmesi veya bununla beraber kısa süreli bayılmalar da yaşanabilir. Bunun dışında sık sık göz kararması da hamileliğin belirtileri arasında yaşanan olası tepkimeler arasında yer alır.

Tüm bu belirtiler dışında, gebelik esnasında görülen belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Gebelikten önceki yaşamda herhangi bir hastalık söz konusuysa, gebelik esnasında bu şikâyetler daha da belirginleşebilir. Örneğin; gebelik belirtisi olarak görülen mide ekşimesi, daha önce reflü hastalığı olan anne adaylarında daha sık görülebilir. Dolayısıyla gebelik planlanması yapılırken, bu dönemde daha rahat bir hamilelik geçirebilmek adına, doktor muayenesiyle birlikte hekimin tavsiye edeceği bir takım testlerden geçmeli ve yine hekim tarafından verilecek olan vitamin takviyelerinden yararlanılmalıdır.

ETİKETLER: