12 Temmuz 2026 · Pazar · Özel Haberin Kaynağı
SON TV
SON DAKİKA
Gündem

MİT’ten tarihi vefa: Bulgaristan’da şehit edilen MAH mensubu Arif Necip Kaskatı’nın fotoğrafı yayımlandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), kurumsal hafızasını yaşatmaya yönelik çalışmalar kapsamında, teşkilatın öncülü olan Millî Emniyet Hizmeti (MAH) mensubu Arif Necip Kaskatı’nın fotoğrafını ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Bulgaristan’da Türkiye adına kritik görevler yürüten Kaskatı, 1950 yılında kurulan pusuda şehit edilmişti.

SON.TV/ANKARA

Milli İstihbarat Teşkilatı, resmî internet sitesindeki “Özel Koleksiyon” bölümünü güncelleyerek teşkilat tarihinin önemli isimlerinden biri olan MAH mensubu Arif Necip Kaskatı’nın fotoğrafını yayımladı. Böylece MİT, kurumsal hafızasını görünür kılmaya yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.  

BULGARİSTAN’DA KRİTİK GÖREVLER ÜSTLENDİ

1901 yılında Bulgaristan’ın Razgrad kentinde doğan Arif Necip Kaskatı, MİT’in öncülü olan Millî Emniyet Hizmeti bünyesinde 1931-1950 yılları arasında Bulgaristan’da Türkiye aleyhine yürütülen faaliyetlerin takibinde görev aldı. İstanbul gazetelerinin Trakya muhabirliğini yapan Kaskatı, Bulgarcayı ileri seviyede konuşması sayesinde bölgede etkin insan istihbaratı faaliyetleri yürüttü. Bulgaristan’daki Türkler arasında ise “Bay Hristo” lakabıyla tanındı.  

ÇİFT TARAFLI AJANIN İHBARIYLA PUSUDA ŞEHİT EDİLDİ

MİT’in paylaştığı bilgilere göre Kaskatı, Haziran 1950’de çift taraflı çalışan bir Bulgar ajanının ihbarı sonucu Bulgaristan sınırında aracına kurulan pusuda şehit edildi. Arif Necip Kaskatı’nın hikâyesi, Soğuk Savaş’ın ilk yıllarında yürütülen insan istihbaratı faaliyetlerinin taşıdığı büyük riskleri ve istihbarat mensuplarının fedakârlığını gözler önüne seriyor.  

MİT TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

MİT’in “Özel Koleksiyon” bölümünde paylaşılan fotoğraf ve biyografi, teşkilatın tarihine ışık tutarken, geçmişte görev yapan istihbarat mensuplarının hatıralarının yaşatılması açısından da önem taşıyor. Son dönemde MİT’in tarihî arşivlerinden paylaşılan bilgi ve belgelerin, kurumsal hafızanın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.  

ETİKETLER: #MİT #ArifNecipKaskatı #MAH #MilliİstihbaratTeşkilatı #İstihbarat #Ankara #SoğukSavaş #SonTV