Rahip Brunson davasında 10 yıla kadar hapis talep edildi!
Rahip Brunson 4. kez mahkemede! Rahip Brunson davasının dördündü duruşması başladı. Sabah saatlerinde Aliağa'ya getirilen Brunson şu sıralarda mahkemede ifade verdi.. Savcı, Brunson için adli kontrol kararlarının kaldırılmasını talep etti. Duruşmada Brunson için örgüte üye olmaktan, 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Brunson tahliye edildi. İşte duruşma öncesi ve duruşmada yaşananlar...

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Rahip Brunson davası resmen başladı. Duruşmaya dair ayrıntılar son.tv’de…
DAVA İZMİR’DE GÖRÜLÜYOR
Davanın 4. duruşması İzmir Aliağa ceza infaz kurumları kampüsünde bulunan 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde kurulan İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.30’da başlayan duruşmayı ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de izliyor.
Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti.
Davayı izleyenler arasında New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin de bulunuyor.
MAHKEMEDE TANIKLAR BİR ÖNCEKİ İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ
10.35: Duruşma başladı.
10.45: Son bir haftadır süren düşüşünü bugüne de taşıyan dolar/TL, 5,8328 ile yaklaşık son 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Bu seviyeden yeniden yönünü yukarı çeviren kur, 5.9866 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 10:45’te 5.96 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,5 artışla 6.9120’den işlem gördü.
12.05: Duruşmada tanıkların dinlenmesine geçildi. Bu bölümde 4 tanık dinlendi ve yüzleştirme yapıldı. Dinlenen tanıklardan birisi ifadelerini değiştirdi.
NTV Ege Temsilcisi Merih Ak, davaya ara verilmeden önce yaşananları şöyle anlattı:
“Yaralanan terör örgütü üyelerinin İzmir’e getirildiği ve John Folder’ın hastanesinde tedavi edildiği iddiası vardı. Büşra da bunu ilk kez duyuyorum dedi. Diana Helen Fowler’ın Brunson’ın kilisesinin üyesi olduğu ve çıkmadığı yönünde iddialar vardı. Mahkeme başkanı nereden bildiğini sordu. Büşra da, gazeteden okudum dedi. Bunun üzerine ‘Hangi kiliseye gittiğini bilmiyorum’ diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişimine katılan darbecilerin Alsancak’taki dua evinde saklandığı iddia edilmişti. Yılmaz Demircan’ı çağırdı bugün heyet, o da “Bu evde sadece Korelileri gördüm” dedi. Mahkeme başkanı Levent Kalkan’a döndü. O da, “Ben böyle bir şey söylemedim, beni yanlış anlamışsınız” dedi. Dikkat çekiciydi.
AGİT, Brunson’ın yardımcısı olarak görülüyor. Kalkan bu iddiada bulunmuştu. PKK’nın bombacısı olduğunu, dağda eylemlere katıldığını öne sürmüş ve Volkan Sürer’den duyduğunu söylemişti. Sürer de, “Ben aslında ondan duymuştum bu iddiayı” dedi.
Hakim, Levent Kalkan’a döndü, o da “Ben ondan duymuştum bu iddiayı, çok şaşırdım” dedi. Sürer, ifadesinde “Ben bombacı, bomba, terörist falan görmedim” dedi.
Davanın temelini oluşturan bu noktalar (15 Temmuz ve PKK) dayanaklardı. Bu iddialar boşa çıkmış gibi duruyor.
Bugün söz savunma makamında. Mahkeme ara vermeden önce savunmanın ilk tanığını dinledi. Manisa’da bir kilise derneğinin başkanı. Gizli tanık Serhat vardı, Brunson’ın Manisa’da cemaat oluşturup para topladığını, bu paraların PKK’lılara, FETÖ’cülere dağıtıldığını iddia ediyordu. Savunmanın tanığı, “Böyle bir şey yok, ben şahit olmadım” dedi.
DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
İzmir’de 4. kez hakim karşısına çıkan ABD’li rahip Brunson’ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı. Duruşma, verilen kısa aranın ardından devam edecek.
12.35: Duruşmaya 1 saat ara verildi.
DURUŞMA DEVAM EDiYOR
14.00: Duruşma tekrar başladı.
Duruşma verilen öğle arasının ardından devam ediyor.
Birçok yerli ve yabancı basın kuruluşu da salonun dışında mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.
SUÇLAMALARI REDDETTİ
Brunson tüm savunmalarını Türkçe yaptı, kiliseye siyaset sokmadığını söyleyerek, tüm suçlamaları reddetti.
14.40: Brunson’ın gösterdiği tanıklar dinlenmeye devam ederken Borsa İstanbul’daki kazanç yüzde 1.75’i buldu. BIST, 14.40’ta 96.336 puana yükseldi.
15.00: Savcı, esas hakkındaki mütaalasını veriyor.
15.34: Savcı mütaalasında, Brunson için adli kontrol kararlarının kaldırılmasını talep etti.
SAVCININ MÜTALAASI
Verilen öğle arasının ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi.
Savcı, Brunson için adli kontrol şartlarının kaldırılmasını ve ”örgüte üye olmak”tan 10 yıla kadar hapis talep etti. Savcının ayrıca soruşturmanın genişletilmesi talebi de olmadı.
SON DAKİKA… Brunson için örgüte üye olmaktan, 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
RAHİP BRUNSON SERBEST
ABD’li rahip Andrew Craig Brunson davasında mahkeme heyetini kararını açıkladı: Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Brunson’un aldığı ceza, yattığı hapis cezasına sayılıyor. Dolayısıyla Brunson tahliye edilmiş oldu.
ESKİ YARGITAY SAVCISI: TAHLİYE EDİLMESİ MÜMKÜN
Öte yandan NTV yayınına katılan eski Yargıtay Savcısı Ruşen Gültekin, şu yorumda bulundu:
“Yargılama faaliyetinde savunma tanıkları da hazır olduğu zaman mahkeme bugün dahi karar verebilir olacaktır. Toplanacak çok fazla bir delil kalmadı. Türk yargılanmasında iddianameden sonra yargılama çok uzamaz. Kesin hükme çabuk ulaşılmalı ki, yargı adaletli olabilisin. Hakim de olabildiğince hızlı şekilde karar vermeye çalışmaktadır diye düşünüyorum.
Eğer suçlamalardan ceza verilirse, tutukluluğu devam ettirebilir Mahkeme başkanı adli kontrolü devam ettirebilir. Son zamanlarda konu, siyasi mecradan çıkartıldı ve soğutuldu. Eğer adli kontrol kaldırılırsa, mahkeme kendisiyle çelişmiş olur, eleştirilebilir. Ara karar çıkacaksa adli kontrolün devam etmesi beklenir. Hüküm verilir adli kontrol kaldırılırsa kendisi gitmese bile sınır dışı edilmesi ihtimali çok yüksektir.
Yargılama, bizi delillerin zayıfladığı bir noktaya geliyor. Tek bir suçtan ceza verilirse 6-7 yıl gibi bir mahkumiyetle sonuçlanacaktır. Bu da yeterince yattığını gösteriyor, tahliye edilmesi mümkün gibi gözüküyor.”
“SERBEST KALMASI İÇİN DUA EDİYORUZ”
Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü´ne gelen New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin, Brunson´un serbest kalmasını beklediklerini söyledi.
Bütün dünyanın bu beklenti içinde olduğunu öne süren Devlin, “Umuyorum ki mahkeme Brunson´u serbest bırakacaktır. Bizler de buradayız, sizler de takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Herkes serbest kalmasını bekliyor. Dün ABD basınında serbest kalacağına yönelik haberlere yer verildi. Umarım Brunson serbest kalır. Bugün serbest kalmasını umut ediyoruz. Bu benim İzmir’e dördüncü gelişim. Brunson Türkiyeyi ve Türk insanını seven bir adam. 23 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Burada görevi var. Hiçbir politik bağlantısı yok. Serbest kalması için dua ediyoruz. Benim onunla kişisel herhangi bir temasım olmadı. Ben New York eyaletine bağlı bir pastörüm” dedi.
Brunson, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından Alsancak’taki evinden saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.
Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne götürülen Brunson’ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılıyor.
Brunson’ın eşi Norine Brunson ile ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, yargı sürecini takip etmek için Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne saat 06.45 sıralarında getirildi. Kritik dava öncesi, yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Brunson’ın gelişini de ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti.
NEYLE SUÇLANIYORDU?
Rahip Brunson, PKK adına faaliyette bulunup casusluk yapmakla suçlanıyor. Hakkındaki itirazlar mahkeme kararını değiştirmedi, İzmir’de ev hapsinde tutuluyordu.
20 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan Brunson ve eşinin, misyonerlik yaptığı ve yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı öne sürüldü. Çiftin milli güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle sınır dışı edilmesi istendi.
Eşi serbest bırakılan Brunson, bir gizli tanığın ifadesiyle 9 Aralık 2016’da tutuklandı. Gizli tanık, rahibin FETÖ’nün Ege Bölgesi İmamı firari Bekir Baz’la sık sık görüştüğünü söyledi.
İddianamede de, farklı ayrıntılara yer verildi. Buna göre rahip, darbe girişimi başarısız olduktan sonra Amerikalı bir askere mesaj gönderip duyduğu üzüntüyü anlattı.
FETÖ’nün üst düzey mensuplarıyla kod isimlerini kullanarak görüştüğü öne sürüldü. İddiaya göre firari Bekir Baz, yardımcısı Murat Safa ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirledi.
Brunson, tüm bu suçlamalar nedeniyle 35 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlandı.
Amerikalı rahibin 20 ay süren tutukluluğuna, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek itiraz edildi. 25 Temmuz’da adli kontrolle ev hapsi kararı çıktı. Avukatı, ev hapsinin kaldırılması için de itirazlarda bulundu. Ancak hepsi reddedildi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.
Yargı süreci, ABD ile ilişkilerde de en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Davaya karşı çıkan ABD Başkanı Donald Trump, açıklamalarında Brunson’ın serbest bırakılmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, hukuki sürecin devam ettiğine vurgu yapıyor.