Rus uçakları 22 gün sonra İdlib’i vurdu!
Rusya'ya ait savaş uçakları, 22 günün ardından İdlib'e hava saldırıları düzenlemeye başladı. Saldırı sonrası Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerinden sert açıklamalar geldi.

Suriye’de muhaliflerin elindeki son büyük şehir olan İdlib’e 22 gün sonra Rusya hava saldırısı düzenledi. Kremlin, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Tahran’daki liderler zirvesinin ana konusu İdlib olacak, Trump’ın uyarıları çözüm için yardımcı değil” ifadelerini kullandı. Saldırı sonrası yapılan açıklamalarda Türkiye ve bazı Avrupa ülkeleri sert tepki gösterdi. Trump tepkisini Twitter üzerinden ortaya koydu.
Reuters’te yer alan bilgilere göre; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri Rus savaş uçaklarının 22 gün aradan sonra Suriye’nin İdlib kentine hava saldırı düzenlediğini duyurdu.
Muhaliflerden yapılan açıklamaya göre; Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı tarafından 20 hava saldırısı yapıldı.
Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib’in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama’nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu bidirdi.
SURİYE ORDUSU İDLİB’İ HAVADAN VURUYOR
Suriye ordusu da İdlib’i zaman zaman havadan vuruyor. Esad rejimine bağlı Suriye ordusu aralıklarla İdlib’i topçu ateşiyle de hedef alıyor.
RUSYA’DAN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA GELDİ
Kremlin’den hava saldırısı sonrasında açıklama yapıldı. Açıklamada; “Militanlar Suriye’de barışı ve üslerimiz tehdit ediyor. İdlib bir terör yuvası haline geldi. Rusya, Türkiye ve İran’ın Tahran’da bir araya geleceği üçlü zirvede ana konu İdlib’deki son durum olacak. Trump’ın İdlib ile ilgili yaptığı açıklama kentteki sorunları çözüme yardım etmiyor.” ifadeleri kullanıldı.
ÇAVUŞOĞLU: ATEŞKESİN BOZULMASI FELAKET OLUR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İdlib’de ateşkesin bozulması Suriye için, bölge için felaket olur. İnsani bakımdan bir felaket olur. İdlib bölgesi, Astana ile belirlenen çatışmasızlık bölgelerinden son kalanıdır. 3,5 milyon insan burada yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu Tahran’da Ruhani ve Putin’le görüşecek. Ama biz zirve öncesi temasları sürdürüyoruz ki buradan olumlu sonuç çıksın” diye konuştu.
İDLİB’DE 4 MİLYON SİVİL YAŞIYOR
İdlib, kuzeyinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesine, batısında Yayladağı, Güveççi’ye komşu. Bölge, savaşın çıktığı 2011’de Türkiye’ye ilk sivil göçün yaşandığı ve yabancı savaşçıların da Suriye’ye en fazla geçiş yaptığı yerdi.
Birleşmiş Milletler geçtiğimiz gün İdlib’deki sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Uluslararası kamuoyu yeni göç dalgası konusunda endişelerini her fırsatta dile getirdi.
TÜRKİYE SINIRDA GÜVENLİĞİ ARTIRMIŞTI
Suriye’de İdlib’e yönelik müdahaleye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İdlib’e komşu Hatay’ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor.
TRUMP’TAN İDLİB TWETİ
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de Esad rejiminin İdlib’e “düşünmeden” saldırmaması gerektiğini belirterek, “Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar.” ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya ve Suriye’nin İdlib’de girişeceği muhtemel bir saldırganlığın ABD tarafından “zaten tehlikeli bir çatışmanın tırmanması olarak” görüleceğini belirtmişti.
AVRUPA’DAN AÇIKLAMALAR
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini:“İdlib’e olası bir saldırı, zaten yeterince acı çekmiş halk üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian: “idlib konusunda Rusya ve Türkiye ile çıkış yolu bulmaya çalışıyoruz.” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas: “İdlib’de insani bir felaketin önlenmesi için her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.