Sonbahar ekinoksu nedir? Sonbahar ekinoksunun burçlara etkileri neler

Sonbahar Ekinoksu için kısa bir süre kaldı. 23 Eylül’de meydana gelecek Sonbahar Ekinoksu ile Sonbahar mevsimini yaşamaya başlayacağız. Bu önemli olaya kısa bir süre kala Sonbahar Ekinoksu’nun ne olduğu merak konusu oldu. Güneş’ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde Ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Asla Astroloji ile ilgisi olmayan kişiler bile Günlük Burç Yorumlarını okumadan geçemiyorlar. Hepimiz geleceği merak ediyoruz. Astroloji konusu derya deniz.

Ekinoks ya da gün tün eşitliği, yılda 2 kez tekrarlanır. Güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda Aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır.

Güneş’ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks’u – 23 Eylül Sonbahar Ekinoks’udur. Güney Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoks’u – 23 Eylül İlkbahar Ekinoks’udur.

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks demek Güneş ışınlarının Dünya’ya (ekvatora) dik gelmesi demektir. Bu durum yılda iki kere yaşanır. Biri 21 Mart İlkbahar ekinoksu, diğeri ise yarın gerçekleşecek olan 23 Eylül Sonbahar ekinoksu. Bu tarihler Kuzey yarımkürede Sonbahar ve İlkbahar mevsimlerinin başlangıcıdır. Güney yarımkürede ise tam tersidir. Ekinoks günü, gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.

EKİNOKS VE ASTROLOJİ

Tropik yani Mevsimsel Astroloji’ ye göre Ekinoksun başladığı zaman Kuzey yarımkürede Sonbaharın başladığı zamandır. Mevsimsel Zodyak’a göre yıl 21 Mart’ta İlkbahar ekinoksu ile başlar. Sonbahar ekinoksu Astrolojik yılın, ikinci yarısında girdiğimizin göstergesidir. İlkbahar ekinoksunun başladığı zaman Güneş’in Koç burcuna giriş yaptığı zamandır. Sonbahar ekinoksunun başladığı zaman ise Güneş’in Terazi burcuna giriş yaptığı zamandır. Gecenin ve gündüzün, aynı zamanda Astrolojik yılın ikiye bölündüğü bugünde Güneş’in uyum, eşitlik ve dengenin temsilcisi Terazi burcuna geçiş yapması tesadüf değildir.

EKİNOKS

Ekinokslar da tutulmalar gibi güçlü enerjiler taşırlar. Bir döngünün bittiği diğer döngünün başladığının habercileridir.

23 EYLÜL EKİNOKSU

Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

EKİNOKSUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

(Ekinoks = Gece, gündüz eşitliği) Bu tarihlerden güneş ışınları. Ekvator’a dik gelir ve Aydınlanma Çemberi kutup noktalarından geçer. Kuzey Yarımkürede 21 Mart ilkbahar, 23 Eylül sonbaharın başlangıcıdır. Güney Yarımkürede ise, 21 Martta sonbahar 23 Eylülde ilkbahar başlar ve şu olaylar yaşanır.

Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.

Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)

Her iki kutup noktasında da Güneş görülür.

Gel-git genliği en fazladır.

Ekvator’da cisimlerin gölge boyu sıfır olur.

Türkiye’de saat 12oo ‘de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version