SON TV

Suç örgütü operasyonu algı operasyonuna dönüştü

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 14 şüphelinin tutuklanmasının ardından resmi geçerliliği ve kayıtlarda bulunmayan “Emniyet'te alınan kayıt dışı ifadesinde” söylemiyle birçok kamu görevlisinin adı firari FETÖ’cü Cevheri Güven olmak üzere birçok örgüt hesabından paylaşıldı. Bununla da kalmayarak sol medya bu isimler üzerinden linç girişimine başladı. Ayhan Bora Kaplan’ın hem emniyet hem de savcılık ifadesinde olmayan bazı isimlere ağır suçlamaların yönetilmesi 15 Temmuz ve sonrasında birçok operasyonu yöneten isimlere yönelik FETÖ terör örgütünün hesaplaşması olarak nitelendirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı basın toplantısında bot hesaplara dikkat çekmişti. Yerlikaya “bot hesapları takibimiz büyük bir hassasiyetle devam ediyor. Son 90 günde Twitter üzerinden 93 milyon 160 bin hesaptan 3 milyar 511 milyon paylaşım yapıldı. Bu paylaşımların yüzde 29,31’i bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplarıydı. Bot hesapların paylaşımlarının yüzde 40’ının olumsuz ve spekülatif olduğu tespit edildi” dedi.

Suç örgütü operasyonu algı operasyonuna dönüştü

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturma devam ederken, Almanya’ya gideceği bilgisi alınan Ayhan Bora Kaplan’ın Esenboğa Havalimanında gözaltına alınmasının ardından FETÖ hesapları harekete geçti. Ankara merkezli 5 ilde yürütülen operasyonda aralarında avukat, bir polis ve 3 emekli uzman çavuşun da bulunduğu 29 şüpheliden Bora Kaplan’ın da aralarında bulunduğu 14 şüpheli tutuklandı. Soruşturma dosyası, suç örgütünün yaptığı eylemlerin dışına çıkarılarak algı operasyonuna dönüştürüldü.

FETÖ’CÜLER HAREKETE GEÇTİ
Suç örgütü içerisinde bir emniyet mensubunun gözaltına alınması ve Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinde bir emniyet müdürünün rüşvet istediğini iddia etmesinin ardından resmi geçerliliği ve kayıtlarda bulunmayan “Emniyet’te alınan kayıt dışı ifadesinde” söylemiyle birçok kamu görevlisi hedef tahtasına oturuldu. FETÖ hesapları aralarında 15 Temmuz ve sonrasında terör örgütüne yönelik önemli operasyonlar yapan birçok kamu görevlisinin isimlerini örgütle ilişkilendirip sosyal medyada paylaştı. Sol medyada bu isimlerin birçoğu rüşvet aldı gibi iddialarla gündeme taşındı.

KAYITLARDA OLMAYAN YALAN DOLAŞIMA GİRDİ
Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinde ve kayıtlarda olmamasına rağmen ortaya atılan Kaplan’ın lüks bir villa ile otomobil hediye ettiği yüksek yargı mensubu başlığıyla birçok isimi karalandı. Ankara eski Başsavcısı, Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman da iddialar üzerine açıklama yapıp, “Ben 3 yıl olmuş Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ayrılalı. 3 yılın sonunda böyle bir şey atılıyor ortaya. Ben hiçbir yere bağlı olmayan, samimi şekilde FETÖ ile mücadele eden bir isimim. Bu süreçte birilerinin canını yaktık herhalde. Yıllar sonra da olsa intikam almaya çalışıyorlar” dedi.

PROPAGANDA İMAMI DEVREDE
Sosyal medya üzerinden devletin üst düzey bürokratları ve siyasetçilerine yönelik kara propaganda ve dezenformasyon içerikli videolarıyla tanınan FETÖ’nün Goebbels’i olarak bilinen propaganda imamı firari Cevheri Güven de operasyonun ardından devreye giren isimlerin başını çekti. Almanya’da yaşadığı adresi SABAH ortaya çıkaran ve 3 yıldır yayınladığı videolarla propaganda yapan Güven, soruşturma dosyasında olmayan isimlerle ilgili yeni paylaşımlar yaptı. Cevheri Güven, soruşturma dosyasında bulunmayan 15 Temmuz’da Ankara Özel Harekat Şube Müdürlüğü yapan Eraslan Er’i de soruşturmayla ilişkilendirmeye çalıştı. 15 Temmuz gecesi, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan darbecileri temizleyip, darbecilerin Türk üniformasını hak etmediğini ve olası bir canlı bomba eylemini engellemek için iç çamaşırlarıyla gözaltına alan Er’i Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilişkilendirmeye çabaladı.

PAYLAŞIMLARIN YÜZDE 29,31’İ BOT HESAPLARDAN
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı basın toplantısında bot hesapları takiplerinin büyük bir hassasiyetle devam ettiğini belirtti. Son 90 günde Twitter üzerinden 93 milyon 160 bin hesaptan 3 milyar 511 milyon paylaşım yapıldığını, bu paylaşımların yüzde 29,31’i bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğunu belirten Yerlikaya bot hesapların paylaşımlarının yüzde 40’ının olumsuz ve spekülatif olduğunu vurguladı.